Tai arstid katsetasid koroonaviirusega hiinlanna peal HIV ja gripiravimi segu, naine hakkas paranema

Inna-Katrin Hein
Copy
Tai arstid tegelemas koroonaviirusesse nakatunutega
Tai arstid tegelemas koroonaviirusesse nakatunutega Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA /Scanpix

Tai arstid katsetasid Bangkoki haiglas koroonaviirusega hiinlanna peal HIV ja gripiravimi segu ning 48 tundi hiljem oli naise koroonaviiruse test negatiivne ning tema tervis hakkas paranema.  

Tai arstide sõnul on veel vara öelda, kas see ravimisegu sobib kõigile koroonaviirsuega nakatunutele, kuid esimene katse oli paljulubav, teatab reuters.com.

Ravimikatse tehti Rajavithi haiglas Tais turistina viibivale 70-aastasele hiinlannale, kes on pärit koroonaviiruse levikukoldest Wuhanist.

Naisele anti HIV-raviks mõeldud lopinaviiri ja ritonaviiri ning gripiravimina kasutatavat oseltamiviiri (Tamiflu) suurte annustena.

Hiinlanna ravimisega tegelev arst Kriengsak Attipornwanich sõnas Tai tervishoiuministeeriumi korraldatud pressikonverentsil, et naisele antud ravimisegu mõjus kahe ööpäevaga. «Patsient oli väga haige, kuid juba 12 tundi pärast ravimi saamist hakkas tervis paranema ja ta suutis voodil istuda. 48 tunni möödudes oli test negatiivne,» lisas arst.

Wuhanist pärit hiinlannat külastas haiglas ka Tai tervishoiuminister Anutin Charnvirakul. Patsient tänas kaamerate ees arste elu päästmise eest.

«See ei ole koroonaviiruse ravim, kuid seda patsienti see ravimisegu aitas. Peame tegema uuringuid ja laborikatseid, kas sellega saab ravida ka teisi koroonaviiruse nakkuse saanuid,» sõnas arst.

Hiina tervishoiuministeeriumi teatel on nad varem katsetanud koroonaviiruste ravimiseks HIV ja gripi ravimeid, kuid Tais tehtud katse oli edukam, kuna patsient hakkas kohe paranema. Kui Hiinas anti haigestunule nimetatud kolme ravimit sama suures koguses, siis Tai arstid andsid oseltamiviiri rohkem.

Bangkoki Rajavithi haigla teatel katsetasid nad ravimisegu veel kahel koroonaviiruse nakkuse saanud patsiendil ja ka nende tervis paranes. Ühel patsiendil tekkis kerge allergiline reaktsioon, kuid see möödus.

Tai meditsiininõukogu juhi Somsak Akkslimi teatel kogunevad tervishoiuspetsialistid arutama hiinlanna juhtumit. Ta lisas, et alguses antakse ravimisegu vaid kõige haigematele patsientidele.

Tais on seni diagnoositud 19 koroonaviiruse juhtumit. 8 patsienti paranesid ja pääsesid kodusele ravile, 11 inimest on seni haiglas.

Näomaski kandvad Hiina turistid Tais.
Näomaski kandvad Hiina turistid Tais. Foto: Patipat Janthong / ZUMAPRESS.com/Scanpix

Hiinas on koroonaviiruse tõttu surnuid üle 360 ja nakatunuid on rohkem kui 17 000.

Mitmes riigis tegeletakse uue koroonaviiruse vaktsiini väljatöötamisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles