Viirusest esimesena teatanud Hiina arst vahistati, kuid ka tema jäi haigeks

Inna-Katrin Hein
Copy
Hiinast alguse saanud koroonaviirusest teavitav plakat. Pilt on illustreeriv
Hiinast alguse saanud koroonaviirusest teavitav plakat. Pilt on illustreeriv Foto: shutterstock.com

Hiina arst Li Wenliang oli esimene, kes andis kolleegidele teada uue viiruse puhangust, saates möödunud aasta detsembri alguses esimesena arstide suhtlusgruppi hoiatussõnumi ajal, kui oli veel vaid 7 nakatunut.

Arst Li sõnum oli, et Wuhani keskhaigla eriosakonnas on mitu inimest uue haiguse tõttu karantiinis, teatab news.com.au.

Üks ta kolleeg leidis, et see on ehmatav ja küsis, kas tegemist on taas SARSi ehk raskekujulise ägeda respiratoorse sündroomiga. Li selgitas seepeale, et tegemist on täiesti uue haigusega. 

Wuhani võimud ei saanud juba möödunud aasta lõpul uue haiguse levikut varjata ja teatasid 31. detsembri õhtul kohaliku aja järgi, et piirkonnas on 27 inimest nakkuse saanud, kuid et paanikaks ei ole põhjust. Siis veel ei olnud selge, et tegemist on ohtliku nakkava viirusega, öeldi, et haigust saab ennetada ja kõik on kontrolli all.

Wuhani võimud arvasid, et Li tekitab liigset paanikat ja andsid politseile käsu ta 3. jaanuaril vahistada. Pärast töötlemist politseis võttis arst oma teate tagasi ja ta vabastati.

Lil diagnoositi 12. jaanuaril koroonaviirus ja ta viidi haiglasse. Arst teatas haiglas olles Hiina sotsiaalmeedialeheküljel Weibo, et ei arvanud, et uus koroonaviirus on nii nakkav ja ta ei osanud patsiente ravides end selle eest kaitsta. «Õnneks on nüüd kõik pinnale tulnud ja haiguspuhangut on ametlikult kinnitatud. Tänan kõiki, kes minusse uskusid ja mind toetasid,» kirjutas Li.

Koroonaviiruse veretest, mis on positiivne. Pilt on illustreeriv.
Koroonaviiruse veretest, mis on positiivne. Pilt on illustreeriv. Foto: shutterstock.com

Lisaks Lile kuulas Wuhani politsei üle veel kaheksa inimest, kes kõik on arstid ja kes lugesid ja jagasid Li sõnumit. Neid süüdistatakse Li koroonaviiruse sõnumi levitamises.  

Hiina uudiseagentuur Xinhua vahendas jaanuari alguses, et politsei on võtnud ette isikud, kes levitavad haiguse kohta valeinfot, ning korrakaitsjad kutsusid kodanikke üles jutte mitte levitama ja paanikat mitte tekitama. 

Arstide jagatud infot uue haiguse kohta uuris ka kohus, mis leidis, et info vastas tõele.

Hiina keskvõim pani haiguse epitsentri Wuhani karantiini 23. jaanuaril. Nii Hiinas kui ka läänes on Hiina võimude viivitamist koroonaviiruse puhangule kritiseeritud.

Uurimine näitas, et viirus võis alguse saada Wuhani mereandide turult, kus müüakse ka loomi, kaasa arvatud nahkhiiri ja madusid. Turg suleti ja desinfitseeriti. Siis arvati, et nakatunud inimesed said viiruse loomadelt ning et see ei nakka inimeselt inimesele, kuid üsna kiiresti sai selgeks, et nakkab.

Uus koroonaviirus jõudis koos hiina turistidega ka teistesse riikidesse. Nüüd on sellesse viirusesse nakatunuid 25 riigis.

3. veebruari andmetel on Hiinas 2019-nCoV koroonaviiruse tagajärjel surnud üle 360 inimese ning globaalselt on rohkem kui 17 000 on haigestunut.

Arvatakse, et Hiina bürokraatia tõttu võttis uuest haigusest teatamine aega. Hiina võitleb samas uue haigusega mitmel rindel, pannes haiguskolde linnad karantiini, hiinlased peavad kandma näomaske, ning kiirkorras rajatakse uusi haiglaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles