PILDID JA VIDEO ⟩ Maailma kõige kallim pommituslennuk maksab 2 miljardit dollarit (9)

Inna-Katrin Hein
Copy
USA õhujõudude kaugpommituslennuk B-2 Spirit
USA õhujõudude kaugpommituslennuk B-2 Spirit Foto: Hyungwon Kang/reuters/scanpix

Ameerika Ühendriikide õhujõududel on B-2 Spirit kaugpommituslennukid, mis on sõjalennukitest maailma kõige kallimad, sest iga selline lennuk maksab 2 miljardit dollarit (1,82 miljardit eurot). 

B-2 Spirit pommišahtis on nii tavalised pommid, raketid kui ka tuumapommid, mille kogukaal on 22,7 tonni, teatab cnn.com.

Lennukiehituse ja kaitsetehnoloogia firma Northrop Grumman hakkas B-2 Spirit lennukeid, millel on stealth-tehnoloogia (peitetehnoloogia), mis võimaldab jääda radaritele nähtamatuks, ehitama salaprojektina 1970. aastate lõpul.

Lennukit esitleti USA õhujõudude juhtkonnale esmakordselt 1988. aastal ja siis vaid vähesed teadsid, millega tegemist on. Selle pommituslennuki esimene katselend toimus 17. juulil 1989. aastal, selle arendamine läks maksma 42,8 miljardit dollarit.

Esimene selline lennuk anti USA õhujõudude kasutusse 1993. aastal ning seni on ehitatud 21 B-2 Spirit pommituslennukit.

B-2 Spirit pommitaja maandumas Missouri Whitemani õhujõudude baasi lennuväljal
B-2 Spirit pommitaja maandumas Missouri Whitemani õhujõudude baasi lennuväljal Foto: HO/Reuters/Scanpix

Selle kaugpommituslennuki maksmaalne kiirus on 1010 kilomeetrit tunnis ja ühe tankimisega saab lennata kuni 11 000 kilomeetrit. Seda lennukib saab tankurlennuki abil tankida lennu ajal.

B-2A Spirit kaugpommiktuslennuki õhus tankimine tankurlennuki KC-135 Stratotanker abil
B-2A Spirit kaugpommiktuslennuki õhus tankimine tankurlennuki KC-135 Stratotanker abil Foto: Tech. Sgt. Matthew Plew / USAF/Cover Images/Scanpix

B-2 Spiriti, mis on valmistatud 90 protsendi ulatuses komposiitmaterjalidest, tiibade ulatus on 52,4 meetrit, kõrgus on 5,1 meetrit ja tiiva pindala on 490 ruutmeetrit.

Lennuki pikkus on 21 meetrit ja tühikaal 72,6 tonni.

Seda kahe piloodiga pommituslennukit on raske radaril märgata, kuna tal on peitetehnoloogia, mille abil ta jääb pikaks ajaks nähtamatuks elektromagnetilise kiirguse tuvastus-seadmete eest.

Lisaks on sel lennukil mootorimüra summutav seade ning sabaosas laserseade, mis annab märku, kui tekib kondensatsioonijälg. Selle vältimiseks muudavad piloodid lennukõrgust.

Esimene B-2 Spirit pommituslennuk jõudis Missouris Whitemanis asuvasse USA õhujõudude baasi 1993. aastal ning esmakordselt kasutati seda 1999. aastal Kosovo sõjas.

B-2 Spirit kaugpommitaja (vasakul) ja tavaline hävituslennuk
B-2 Spirit kaugpommitaja (vasakul) ja tavaline hävituslennuk Foto: YONHAP/REUTERS/Scanpix

USA saatis need lennukid pärast 11. septembri 2001 terrorirünnakuid USAs pommitama Al-Qaeda ja Talibani baase Afganistanis.

USA ei müü B-2 Spirit lennukeid teistele riikidele, see lennuk on vaid USA õhujõududel. 

Pikkadel missioonidel on kahe piloodi kasutuses kokpiti taga olev puhkeruum, kus piloodid saavad vaheldumisi puhata. Seal on ka söök-jook, toidu soojendamise seade ning WC.

USA meedia teatel on salaja arendatud B-2 Spiriti uut varianti, mis kannab nime B-21 Rider, mille USA õhujõud tahavad kasutusele võtta 2025. aastal.

Kinnitamata andmetel saab seda lennukit kasutada ka ilma pilootideta.

Arvutijoonistus, milles USA uue kaugpommituslennuki B-21 Raider prototüüp on Texases Dyessi õhujõudude baasis
Arvutijoonistus, milles USA uue kaugpommituslennuki B-21 Raider prototüüp on Texases Dyessi õhujõudude baasis Foto: Northrop Grumman/USAF/Cover Imag/Scanpix
Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles