PILDID JA VIDEO ⟩ Arheoloogid leidsid suure Vana-Egiptuse preestrite matmispaiga

Inna-Katrin Hein
Copy

Egiptuse arheoloogid leidsid Minyas Tunah Al Jabalis arheoloogilistel väljakaevamistel Vana-Egiptuse preestrite matmispaiga.

Tegemist on 4500 kuni 3000 aasta vanuse suure hauakambriga, kuhu on maetud erinevaid jumalaid teeninud preestrid, teatab afp.com.

Minyas Tunah Al Jabalis väljakaevamisi juhtiv arheoloog Mustafa Waziri sõnas, et nad on seni leidnud 16 skelettidega preestrihauda, 20 kivist ja puidust sarkofaagi, milles on muumiad, 10 000 hauapanusena kaasa pandud ušabti kuju, mis kujutavad hauataguse elu teenijaid ja orje ning amulette, millest suur osa on kullast.

Arheoloogid leidsid Egiptuses M inyas Tunah Al Jabalis Vana-Egiptuse preestrite matmispauga, kus oli ka kivisarkofaage muumiatega
Arheoloogid leidsid Egiptuses M inyas Tunah Al Jabalis Vana-Egiptuse preestrite matmispauga, kus oli ka kivisarkofaage muumiatega Foto: MOHAMED EL-SHAHED/AFP/Scanpix

Osadele ušabti kujudele ja sarkofaagidele on graveeritud nimed.

Preestrite haudadest leiti ka anumaid, milles kunagi oli toitu ja jooki ning tööriistu, mis pandi lahkunutele kaasa teispoolsuses kasutamiseks.

Arheoloogid leidsid Egiptuses Minyas Tunah Al Jabalis Vana-Egiptuse preestrite matmispaiga, kus oli ka skelette
Arheoloogid leidsid Egiptuses Minyas Tunah Al Jabalis Vana-Egiptuse preestrite matmispaiga, kus oli ka skelette Foto: MOHAMED EL-SHAHED/AFP/Scanpix

Arheoloog Waziri sõnul teenisid preestrid, kelle matmispaik nüüd leiti, jumalaid Tothi, Osirist ja Nuti. Lisaks mängisid nad Vana-Egiptuse valitsemises tähtsat rolli, olles kõrged ametnikud.

2019. aasta detsembrist leiti preestrite matmispaiga lähedalt miniatuurne sfinks.

Arheoloogid leidsid möödunud aasta detsembris Egiptuses Minyas tehtavatel väljakaevamistel miniatuurse sfinksi
Arheoloogid leidsid möödunud aasta detsembris Egiptuses Minyas tehtavatel väljakaevamistel miniatuurse sfinksi Foto: Egyptian Ministry of Antiquities via www.imago-images.de / imago images/Xinhua/Scanpix

Egiptuse antiikasjade minister Khaled El-Enany teatel on Minyas tehtud väljakaevamisi alates 2018. aastast.

«Minya on uus paik, mida Egiptus saab tulevikus turistidele näidata ja mida saavad uurida egüptoloogid,» lisas El-Enany.

Minya asub Egiptuse pealinnast Kairost 300 kilomeetri kaugusel lõunas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles