PÖÖRANE TÜÜP ⟩ Sakslane ostis 99 mobiiltelefoni ja korraldas Berliinis «liiklusummikuid»! Kuidas küll? (1)

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy
Saksamaa kunstnik Simon Weckert kõndis mööda Berliini tänavaid käsikäruga, kus oli sees 99 mobiiltelefoni.
Saksamaa kunstnik Simon Weckert kõndis mööda Berliini tänavaid käsikäruga, kus oli sees 99 mobiiltelefoni. Foto: Kuvatõmmis Youtube'i videost

Sakslasest kunstnik ostis 99 mobiiltelefoni, laadis nendesse Google Mapsi kaardirakenduse ning tekitas telefone käsikäruga mööda Berliini tänavaid vedades liiklusummikuid.

Simon Weckert, kes nimetas oma ettevõtmise «Google Maps Hacksiks», vedas mööda  Berliini tänavaid väikest punast käru ja hunnikut kasutatud telefone, mille ta laenas sõpradelt ja rentis nutitelefonidega tegelevatelt ettevõtetelt, vahendas CNN.

Jalutades Spree jõe äärsetel teedel õnnestus Weckertil Google Mapsi petta, sest kaardirakenduse arvates olid telefonid aeglaselt liikuvates liiklusummikutes. Nii hoiatas Google Maps inimesi piirkonnas olevates «ummikutest». 

Üks Weckerti virtuaalsetest liiklusummikutest läks mehe sõnul mööda Google'i Berliini kontorist.

Weckert kirjutas oma veebilehel eksperimenti kirjeldades, et tema tegu mõjutas reaalset füüsilist maailma ja suunas ümber ummikut vältida soovivaid juhte. 

Weckert käis mööda Berliini tänavaid punase käsikäruga, kus oli 99 mobiiltelefoni, mis kõik tekitasid virtuaalseid liiklusummikuid.
Weckert käis mööda Berliini tänavaid punase käsikäruga, kus oli 99 mobiiltelefoni, mis kõik tekitasid virtuaalseid liiklusummikuid. Foto: Kuvatõmmis Youtube'i videost

Weckert rääkis CNN-ile, et tuli sellele ideele pärast seda, kui ta osales Berliinis toimunud meeleavaldusel ja märkas, kuidas trobikonnas koos olnud inimesed tekitasid aeglaselt edasi liikudes Google Mapsis «virtuaalse liiklusummiku».

Weckert lisas, et tema töö toob esile selle «pimeduse», mis tekib siis, kui inimesed peavad virtuaalseid andmeid liiga objektiivseteks, üheselt mõistetavateks ja tõlgendusvabadeks.

Google'i pressiesindaja ütles oma avalduses: «Meile meeldib kui Google Mapsi kasutatakse loominguliselt kas siis näiteks auto, käru või kaameli abil, kuna see aitab meil kaardirakendust paremini töös hoida,» kommenteeris Google'i pressiesindaja.

Weckerti ettevõtmine leidis aset vaid mõni päev enne Google Mapsi asutamise 15. aastapäeva.

Wreckert pole aga ainus inimene, kes on Google'i andmekogumismeetoditega mänginud.

2015. aastal peatas Google oma avaliku Map Makeri tööriista pärast seda, kui naljamehed lõid võltsitud vaatamisväärsusi, sealhulgas Pakistani pargi, mis oli Android-roboti kujuga ja pissis Apple'i logo peale.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles