PILDID JA VIDEO ⟩ Uus-Meremaal sadas meeter vihma, tuues kaasa looduskatastroofi (1)

Inna-Katrin Hein
Copy

Uus-Meremaa Lõunasaarel on tuhanded inimesed evakueeritud paduvihmadest tekkinud üleujutuste eest.

Looduskatastroofi tõttu on seal koolid ja ametiasutused suletud ning piirkonnas abistavad inimesi lisaks päästjatele ja politsenikele ka sõdurid, teatab afp.com.

Meteoroloogide teatel sadas kahe ja poole ööpäevaga vihma rohkem kui meeter, mille tõttu jõed tõusid üle kallaste ning tekkis ka muda- ja kivilaviine, mille tõttu osa teid on läbimatud.

Üleujutus Uus-Meremaa Lõunasaarel.
Üleujutus Uus-Meremaa Lõunasaarel. Foto: /AP/Scanpix

Austraalia politsei sõnul olid sajad turistid ligi 3 päeva lõksus kuulsal Milford Soundi fjordil, kuhu viib vaid üks tee, mis oli vihma tõttu muutunud kasutuskõlbmatuks ja libedaks. Politsei transportis hätta jäänud ära helikopteritega.

Uus-Meremaa võimude teatel ei ole keegi tulvades raskelt kannatada saanud ega hukkunud. Kaks inimest sai mudalaviinis kergelt vigastada.

Päästjad ja politsei lubasid osadel evakueeritutel vee alanedes täna, 5. veebruaril tagasi koju minna.

Lõunasaar (inglise keeles South Island, maoori keeles Te Wai Pounamu (jaspisesaar) või Te Waka a Māui (Māui kanuu) on saar Vaikse ookeani lõunaosas Uus-Meremaal.

Saar on Põhjasaarest eraldatud 35 kilomeetri laiuse Cooki väinaga.

Uus-Meremaa suurima saare Lõunasaare pindala on 151 757 ruutkilomeetrit. See kirde-edela suunas kulgev saar on pindalalt 12. saar maailmas.

Mööda Lõunasaart kulgevad Lõuna-Alpid. Lõunasaare ja kogu Okeaania kõrgeim punkt on Aoraki ehk Mount Cook, mille kõrgus on 3724 meetrit.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles