Hollywoodi filmilegend Kirk Douglas suri 103-aastasena (1)

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy

Kirk Douglas suri kolmapäeval, 5. veebruaril 103-aastasena oma kodus Californias Beverly Hillsis.

Kirk Douglas oli üks viimaseid elavaid Hollywoodi kuldajastu filmitähti, kes võlus oma hea välimuse ja karismaatilususega astus üles sellistes kuulsates vilmides nagu «Lust for Life», «Spartacus» ja «Glory Paths of Glory», vahendas New York Times.

Kirk Douglase poeg näitleja Michael Douglas teatas isa surmast oma Facebooki lehel postitatud avalduses.

«Kogu maailmale oli ta legend, filmi kuldajastu näitleja, kes elas hästi ka oma kuldsetel aastatel, humanitaar, kelle pühendumus õiglusele ja põhimõtetele, millesse ta uskus, seadis meile kõigile normi, mille poole püüelda. Kuid mulle ja mu vendadele Joelile ja Peterile oli ta lihtsalt Isa, Catherine'ile, imeline äi, oma lastelastele ja lalastelastelastele ning oma naisele Annele, suurepärane abikaasa,» kirjutas Michael Douglas.

Postituse lõpetas Michael Douglas sõnadega: «Las ma lõpetan sõnadega, mille laususin talle tema viimasel sünnipäeval, mis on igavesti tõde. Isa - ma armastan sind nii väga ja olen nii uhke, et olen sinu poeg.».

Leinajad Hollywoodi kuulsuste alleel

Kirk Douglase surma järgselt kogunes Hollywoodi kuulsuste alleele ka mitmeid fänne ning Douglasega tema eluajal kokku puutunud inimesi.

Hollywoodi kuulsuste allee produtsent Ana Martinez ütles, et selliseid legende nagu Kirk Douglas ei olegi enam. «Tema oli minu jaoks legend ja mõtlen, et inimesed, kes tahavad näitlejaks saada peaksid tema töid vaatama, sest ta tegi suurepärast tööd,» rääkis Martinez Reutersile.

«Ta oli kuldse ajastu viimane esindaja. Nüüd ongi kõik. Ma mõtlen, et tema oligi viimane. Olles 103 aastane, ta ei olnud superstaar, ta oli legend,» lisas Douglase auks tema tähe juurde pärja asetanud Hollywoodi saadik Gregg Donovan. 

Hollywoodi veteranajakirjanik Jeanne Wolf räälis samuti, et Douglas oli oma ajastu üks ja ainus ning Douglase surm paneb märgi ühe ajastu lõpule. «Temale mõeldes ei meenu nagu keegi teine. Ta oli nägus ja julge,» rääkis Wolfe.

Ajakirjanik meenutas üht ammust kohtumist Douglasega, kus mees rääkis talle, et ei soovi enam teha sõnumiga filme vaid tahab teha lihtsalt meelelahutust. «Ja siis mõni aasta hiljem ütles ta, et ei taha enam teha filme, millel puudub mõte. Filmid on selleks liiga olulised. Me saame muuta maailma ja me saame muuta suhtumist ja ta tõesti uskus sellesse,» meenutas Wolf.

Kirk Douglase tähe juurde Hollywoodi kuulsuste alleel tuuakse lilli.
Kirk Douglase tähe juurde Hollywoodi kuulsuste alleel tuuakse lilli. Foto: Reuters / Scanpix

«Teate, see on üks nendest olukordadest, kui jõuate minu ikka siis saate aru, et eeskujud lipsavad eest ära, juts nagu need Teises Maailmasõjas võidelnud mehed,» rääkis Douglase fänn Don McGlynn.

Los Angelese poliitik Tom Labonge meenutas Douglast kui suure südamega meest, kes aitas korda teha kõik piirkonna mänguplatsid. «Ma mäletan, et kohtusin temaga Silverlake’i Ivanhoe koolis, kus ta uuest liumäest alla lasi. Ma arvan, et ta oli toona umbes 92-aastane. Jumal õnnistagu Kirk Douglast,» sõnas Labonge.

Wolf arvas, et pühapäeval jagatavate Oscarite ajal peetakse kindlasti lisaks Kobe Bryantile meeles ka Douglast. 

«Ma isegi ei kujuta ette mida on võimalik teha, mis oleks piisavalt eriline, et näidata kogu armastust ja tänu, mida me selle mehe ja tema andekuse vastu tunneme,» arutles Wolf.

Kirk Douglas
Kirk Douglas Foto: PA /Scanpix

Kirk Douglas sündis 1916. aastal New Yorgi osariigis Amsterdamis. Tema sünninimi oli Issur Danielovitch. Ta on valgevene päritolu juut. Tema vanemad olid kolinud Gomelist (tollal Venemaa, tänapäeval Valgevene) USA-sse 1912. aastal. 

Tema perekond muutis nime juba varem Ameerikasse emigreerunud isa venna eeskujul Demskyks ja nii ta kasvas üles kui Izzy Demsky

Ta oli peres ainus poiss ja tal oli kuus õde. Ametlikult muutis ta oma nime Kirk Douglaseks enne II maailmasõda

Douglasel sündis kahest abielust kolm poega - Michael, Peter ja Joel.

Alates 1940. aastatest on Kirk Douglas mänginud paljudes filmides. Oma ilmselt tuntuima rolli tegi ta 1960. aasta filmis «Spartacus».

1949. aastal mängis Douglas peaosa, elukutselist poksijat filmis «Champion» («Tšempion»). See nimetati 6 Oscari kandidaadiks, sealhulgas Douglas meesnäitleja kategoorias, ja pälvis neist ühe (montaaži eest).

1952. aastal mängis ta peaosa filmis «The Bad and the Beautiful» («Halb ja ilus»). See räägib filmiprodutsendist, kes teeb edukaid filme, aga muudab oma vaenlasteks kõik, kellega koos töötab. See pälvis viis Oscarit ja on kõigi aegade enim Oscareid pälvinud film nendest, mis pole saanud parima filmi Oscarit. Douglas meespeaosatäitja kategoorias oli ainus, kes nimetati selle filmi eest Oscari kandidaadiks ega saanud seda.

1956. aastal mängis ta peaosalist Vincent van Goghi filmis «Lust for Life» («Elujanu»). Kuigi film jäi 2 miljoni dollariga kahjumisse, nimetati Douglas siiski parima peaosatäitja kategoorias Oscari kandidaadiks. Ta ei saanud Oscarit, kuid sai Kuldgloobuse draamanäitleja kategoorias.

1968. aastal pälvis Douglas Cecil B. DeMille'i nimelise elutööauhinna.

1975. aastal mängis Douglas filmis «Posse» («Jõuk») peaosa, politseiülemat, kes ajab taga pangaröövlit, kuid langeb tema kätte pantvangi. Ühtlasi oli Douglas selle filmi produtsent ja režissöör. See film nimetati Berliini filmifestivali peaauhinna Kuldkaru kandidaadiks, kuid ei võitnud seda.

1995. aastal nimetati ta Oscari kandidaadiks elutöö eest, aga sai selle auhinna järgmisel aastal. See anti talle 50-aastase tegevuse eest loomingulise ja moraalse jõuna filmitööstuses.

1999. aastal avaldatud Ameerika Filmiinstituudi edetabeli «AFI's 100 Years...100 Stars» tulemuste põhjal asub näitleja meesstaaride edetabelis 17. kohal.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles