Kas maailma kõige laisem loom? ⟩ Salamander oli koopas üle 7 aasta liikumatuna

Inna-Katrin Hein
Copy
Proteus anguinus salamander
Proteus anguinus salamander Foto: Wild Wonders of Europe / Hodalic / 1/Scanpix

Balkani poolsaare koobaste vees elavad pimedad ja värvitud salamandrid, kelle teadusnimetus on Proteus anguinus.

Need loomad võivad elada kuni 100-aastaseks ja olla söömata aastaid ning neil on vaid üks vanelane, mis on päevavalgus, teatab iltalehti.fi. 

Kui  need salamandrid satuvad päikese kätte, siis saab nende hele ja tundlik nahk põletada ja nad võivad hukkuda. 

Kui «puhkamise» ajal neil siiski nälg tuleb, avavad need loomad suu ja haaravad mõne vees oleva putuka või väikese kooriklooma.

Ungari Eötvös Lorándi ülikooli zooloog Gergely Balázs ja ta kolleegid uurisid Bosnia-Hertsegovinas asuvas Caudata koopas elavaid salamandreid kaheksa aastat, 2010 – 2018.

Teadlaste sõnul elab seal 19 salamandrit, kellest enamik liikus aastas vaid viis meetrit.

Kõige passiivsem isend ei liikunud üle seitsme aasta, vaid oli kõik need aastad sama koha peal.

«Need salamandrid eelistavad end mitte liigutada ja nad ongi suure osa oma elust samas kohas. Kõige laisem neist ei liigutanud end meie uurimise ajal 2569 päeva,» selgitas Balázs.

Proteus anguinus liigi esindajad kasvavad 23 – 30 sentimeetri pikkuseks. Nad hingavad lõpuste abil, mida neil on kolm paari.

Need kahepaiksed liiguvad rohkem vaid siis, kui hakkavad paarituma. Paaritumine toimub keskmiselt iga 12,5 aasta tagant.

Balkani salamandreid on varem uuritud vaid laboritingimustes, Ungari teadlaste uuring oli esimene, milles uuriti neid nende loomulikus elukeskkonnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles