PILDID JA VIDEO ⟩ Rekordi püstitanud ameeriklannast astronaut Christina Koch saabus tagasi Maale

Inna-Katrin Hein
Copy

Ameerika Ühendriikide kosmoseagentuuri NASA astronaut Christina Koch saabus tagasi Maale pärast rekordilist 328 päeva pikkust missiooni Rahvusvahelises Kosmosejaamas (ISS).

41-aastane Koch, kes jõudis täna Kasahstani steppi Soyuz MS-13 maabumiskapslis, on maailmas esimene naisastronaut, kes on ISSil nii kaua olnud, teatab mtvuutiset.fi.  

Möödunud aasta oktoobris juhtis ta kosmosekõndi, mille teine liige oli astronaut Jessica Meir. Tegemist oli esimese korraga, mil kosmosekõnnil olid vaid naised. 

USA astronaut Christina Koch möödunud aasta oktoobris kosmosekõnnil.
USA astronaut Christina Koch möödunud aasta oktoobris kosmosekõnnil. Foto: Nasa / ZUMAPRESS.com/Scanpix

NASA tahtis naised saata kosmosekõnnile juba märtsis 2019, kuid siis ilmnes, et neile sobivates keskmise suurusega skafandrites on tehnilised vead.

Koos Kochiga saabusid meie planeedile tagasi Euroopa Kosmoseagentuuri astronaut Luca Parmitano ja Venemaa kosmonaut Aleksander Skvortsov.

NASA teatel uuris Koch oma missiooni ajal, kuidas mikrogravitatsioon ja kosmiline kiirgus mõjutavad naise organismi, kui naisastronaut on missioonil pikka aega.

NASA vajab seda infot, kuna eesmärgiks on järgneva paarikümne aasta jooksul minna Kuule ja rajada sinna püsiv uurimisbaas.

Arstid uurisid ameeriklasest astronauti Scott Kellyt, kes oli ühel missioonil ISSil 340 päeva. Tema organismi uurimine näitas, et pikaajaline olemine mikrogravitatsioonis tekitab terviseprobleeme nagu unearteri ja silmade võrkkesta paksenemine ning muutusi geenides.

Kelly on olnud neli korda ISSil missioonil ja ta kosmoses veedetud aeg on kokku 520 päev, 10 tundi ja 33 minutit.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles