Eesti abielupaar jõudis kolme kuuga partnerite vahetamiseni: suhe on suhe ja seks on seks

Rasmus Rammo
, Reporter-toimetaja
Copy
Abikaasad Kadri ja Oliver Press otsustasid svingerite elustiili kasuks, et petmist vältida.
Abikaasad Kadri ja Oliver Press otsustasid svingerite elustiili kasuks, et petmist vältida. Foto: Erakogu

Eestlastest abielupaar on aastaid harrastanud abieluvälist seksi ning avastanud, et see teeb nende suhet ainult tugevamaks. Paari meespool on rajanud lausa sotsiaalmeedia platvormi, kus svingerid omavahel tutvuda saavad.

Soomes Vantaa linnas elavad Oliver ja Kadri Press rääkisid Yle ajakirjanikule, et on koos olnud ligi kuus aastat. Kuna nende varasemates suhetes on olnud partnerite petmist, otsustasid nad üsna kiirelt svingerluse kasuks.

«Me ei istuks praegu siin koos, kui me poleks otsustanud oma seksuaalelu avatuna hoida,» rääkis Oliver Soome ringhäälingule. Kuna mõlemad peavad ennast seksuaalselt väga aktiivseks, ei tahtnud kumbki monogaamset suhet ega abielu.

Kadri meenutas, et ütles esialgu Oliverile, et svingerlus võiks tulla kõne alla, kui paar on viis aastat koos olnud. Tegelikult läksid asjad aga palju kiiremini ning selleni jõuti kolme kuuga.

Kadri ja Oliver Press on olnud koos kuus aastat.
Kadri ja Oliver Press on olnud koos kuus aastat. Foto: Erakogu

Svingimine aitab rutiinset suhet vürtsitada

Kuigi üldiselt pannakse seks, armastus ja paarisuhted ühte patta ning suhtevälist seksi peetakse petmiseks, on svingerlus ehk seksuaalpartnerite vahetamine populaarsust koguv elustiil. Täpset statistikat selle kohta Soomes pole, ent sekspood Kaalimato tegi mõni aasta tagasi küsitluse, millest selgus, et kaks protsenti vastanutest on svingerdamist proovinud.

Oliveri arvates on seksuaalne vabameelsus ja sellega seonduv svingerite kultuur pead tõstmas, eriti noorte seas. Svingerdamine ei pea rangelt olema kahe abielupaari vahel: mõned paarid otsivad voodisse kolmandat, mõni tahab grupiseksis osaleda.

Presside jaoks on svingerlus pigem elustiil kui hobi ning seksuaalne vabadus tugevdab nende suhet. «Suhe püsib värske ja mitmekesisena, kui sellest ei saa igav rutiin,» rääkis Kadri Soome meediale. Pressid käivad sageli svingerite üritustel nii Soomes kui mujal ning korraldavad selliseid üritusi ka ise.

Oliver ütles Elu24-le, et Eesti ja Soome vabameelse elustiili populaarsuse vahe on märgatav. «Raske küll öelda, et millest see täpselt tingitud on, kuid pakun, et suurim põhjus on, et Eesti oli aastaid läänemaailmast ära lõigatud. Õnneks on meil täna vabad käed ja inimesed võivad liikuda ning suhelda täpselt seal ning nende inimestega kellega soovivad,» rääkis mees.

Partnereid vahetades on oht armuda – tõde või mitte?

Kuidas aga suhet ja armastust kaitsta, kui pidevalt seksipartnereid vahetada? Oliver ja Kadri on teineteise tahtejõus kindlad ning teevad vahet seksil ja emotsionaalsel seksil. «Kuigi oleme kohanud imetoredaid ja kauneid inimesi, ei mõtle me kunagi, et sellest tekiks emotsionaalne suhe. See variant on välistatud. Suhe on suhe ja seks on seks,» rääkis Oliver.

Tähtis on piirid ja reeglid paika panna, nõnda saab vähendada ka võimalust teistesse armuda. Teiste seksipartneritega suheldakse alati ühiselt, mitte eraldi – mängitakse n-ö avatud kaartidega.

Oliver ja Kadri osalevad svingerite üritustel nii Soomes kui mujal ning korraldavad neid ka ise.
Oliver ja Kadri osalevad svingerite üritustel nii Soomes kui mujal ning korraldavad neid ka ise. Foto: Erakogu

Kokkulepetest hoolimata ei õnnestu alati armukadedust vältida. Siiski tunnistas Kadri, et oli enne svingerdamist armukadedam. Ühised vestlused ja kokkulepitud piirid on andnud talle kindluse, et Oliver ei jäta teda maha. «Loomulikult on alati risk armuda, aga ilmselt oleks tõenäosus selleks suurem, kui me ei svingerdaks ühiselt,» arvas Oliver.

Kõigile svingerlus ei sobi, näiteks võib juhtuda, et naine või mees nõustub partnerite vahetamisega vaid selleks, et teisele osapoolele meele järele olla. «Kui suhe on nagunii kehv, ei tasuks svingerlust proovida. Omavaheline usaldus peab paigas olema,» õpetas Oliver.

Seksinõustaja Tiia Merikanto usub, et svingerid saavad olla vaid need, kes suudavad seksi ja tunded lahus hoida ning kindlasti ei sobi see armukadedatele. Samuti tuleb osata avameelselt arutada kogemusi ning tundeid, mis nendega kaasnevad. Merikanto rõhutab, et alati on tähtis mõlema osapoole nõusolek.

Svingeritele oma sotsiaalmeedia

Ligi aasta tagasi algatas Oliver koos oma sõbraga sotsiaalmeedia platvormi Libertine Center, mis on mõeldud just svingeritele ja vabameelsetele. Teistest sarnastest saitidest erineb Libertine Center sellepoolest, et seal avaldatakse ainult valideeritud kasutajate postitusi: nii saab vältida libakontode ja petiste otsa sattumist.

Oliveri sõnul on saidi eesmärk anda võimalus inimestel jagada sotsiaalmeedias oma alastipilte ja seksuaalset sisu: Instagramis ja Facebookis seda teadupärast teha ei saa. Saidi kasutamine on tasuta, kui oled maksnud n-ö autentimise tasu. Teistele, kes oma isikut kinnitanud pole, on leht tasuline.

Suurt raha Oliver ja Kadri selle saidi abil hetkel kokku ei aja, kuid see polegi eesmärk. «Meie sõnum on, et on okei olla seksuaalselt aktiivne ka siis, kui oled paarisuhtes,» ütles mees.

See on ka üks põhjustest, miks Oliver ja Kadri oma isikud avalikkusele paljastada otsustasid. «Me teame, et sarnase elustiili huvilisi on meie seas palju. Seni lihtsalt on enamikul mure, et mida teised küll arvavad. Meie arvamus on aga väga konkreetne: see on meie elu ja meile ei lähe korda mitte kellegi teise arvamus,» rääkis Oliver Elu24-le.

Copy
Tagasi üles