24 000 surnut? Väidetavad «lekked» tekitavad segadust koroonaohvrite arvu osas

Elu24
Copy
Väidetav leke koroonaohvrite arvu kohta. Vasakult paremale nakatunud, kinnitamata nakatunud, paranenud ning surnud.
Väidetav leke koroonaohvrite arvu kohta. Vasakult paremale nakatunud, kinnitamata nakatunud, paranenud ning surnud. Foto: Kuvatõmmis/Tencent

Samal ajal, kui Hiina-põhine Global Times ja muud väljaanded kirjutavad koroonaepideemia leevenemisest, levib mujal väga dramaatilist infot. Suure kriisi puhul on aga suur risk langeda valeuudiste ohvriks.

Sel nädalal avaldas Taiwani väljaanne Taiwan News artikli, kus kirjutatakse väidetavast koroonaviiruse ohvrite arvu lekkest. See pööraks täielikult pea peale ametlikud teated.

Kuigi «leke» on ka äärmiselt lähedane varasema teadusliku uuringu ennustustele, peetakse seda enamasti võltsuudiseks. Jaanuari lõpus hakkas internetis levima arvatav kuvatõmmis Hiina internetihiiu Tencenti koroonainfo lehelt.

Väidetavalt tekkisid sinna Hiina valitsuse infoga võrreldes kümneid kordi suuremad numbrid. Nakatunute arvuks näitas leht väidetavalt üle 150 000 inimese ning surnute hulk oli ligi 25 000. See oli tohutult enam ametlikust 300-st hukkunust ja 14 000-st haigest.

Taiwanlane Hiroki Lo rääkis uudistele, kuidas ta ehmatas tohutult sel päeval koroonaohvrite arvu kontrollides. Vaid veidi hiljem olid numbrid jälle väga palju väiksemad. Mehe sõnul sai ta aru, et midagi on valesti.

Internet on endast väljas

Sama olukorra tunnistajaks sattusid väidetavalt ka mitmed inimesed Hongkongi Facebooki gruppides. Levivad teooriad, et keegi «süsteemis» soovib reaalsest olukorrast teada anda või 

Kahtlusi süvendab seegi, et võimud vangistasid esimese viirusepuhangust teatanud arsti Li Wenliangi. Lisaks tuuakse välja, et ametlikud arvud on justkui täpse matemaatilise valemi järgi kasvavad. Haigete hulga kasv kajastub väidetavalt peaaegu ideaalse kõverana.

Taiwan News kirjutab ka, et väidetav varjatud nakatunute arv kattub ka ühe teadustöö ennustusega. 1. veebruaril Hongkongi Ülikoolis avaldatud mudeli järgi võinuks nakatunuid selleks ajaks tõesti olla 150 000.

Valeuudised levivad nagu viirus

Siiski ei ole valdav osa väljaandeid seda lugu kinnitanud. Läänes levib Tencenti «leke» ja muud hullumeelsemadki numbrid pigem sotsiaalmeedia kaudu. Kuvatõmmise ehtsus ei ole kuskil kinnitust saanud, nii peetakse seda pigem võltsinguks.

Väljaannetest korjas selle üles Zero Hedge. Algne allikas Taiwan News on faktikontrolliga tegeleva lehe Mediabiasfactchack.com järgi usaldusväärne. Zero Hedge levitab aga sageli vandenõuteooriaid.

Muud väljaanded kinnitavad, et Tencenti «leke» on pigem võltsing. Kuna seda infot ei kinnita miski ja sellist pilti on lihtne tänapäevaste vahenditega luua, soovitatakse uskuda pigem ametlikke andmeid.

Ametlikult on koroonaviirusesse nakatunuid 35 000. Surnud on üle 700 inimese. Esimest koroonasurma kinnitas täna ka USA.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles