ENNE JA NÜÜD ⟩ Kas mäletad Rebecca Blacki hittlugu «Friday»? Vaata, milline näeb lauljatar välja nüüd!

Elu24
Copy
Ameerika laulja Rebecca Black «Friday» muusikavideos.
Ameerika laulja Rebecca Black «Friday» muusikavideos. Foto: Kuvatõmmis Youtube'i videost

Hittlugu «Friday» sai täna, 11. veebruaril, üheksa aastaseks! 2011. aasta hitt ja selle esitaja Rebecca Black on arvatavasti paljudele tuttav loo «legendaarsest» muusikavideost, kuid milline näeb hetkel 22-aastane lauljatar välja nüüd? 

Rebecca Black kasvas üles Californias Anaheim Hillsis. Ta õppis väiksena tantsimist, võttis osa koolietendustest ning muusikalistest suvelaagritest. Avalikult hakkas Black laulma 2008. aastal, vahendab songfacts.com.

2010. aasta sügisel ostis toona 13-aastase Blacki ema Georgina Kelly muusikat produtseerivalt firmalt Ark Music 2000 dollarilise paketi, mis sisaldas kahe ette kirjutatud loo valikut, et Black saaks muusikaäris tõelise kogemuse.

Sellest koostööst valmis «Friday». «See lugu tähendab sõpradega koos olemist, lõbutsemist. Tundsin, et selles laulus oli minu iseloom,» kirjeldas Black aastaid tagasi oma loo tähendust.

«On reede, reede, pean reedel lõbutsema, kõik ootavad nädalavahetust, nädalavahetust,» laulab Black ingliskeelse «Friday» refräänis. Lisaks kõlavad loos veel teised toredad laulusõnad, näiteks: «eile oli neljapäev, neljapäev, täna on reede, reede, me-me-me oleme nii elevil!»

Black tuletab laulus ka meelde, et «homme on laupäev ja pühapäev tuleb pärast seda.»

Lugu lõppeb positiivselt korrates: «pidu, pidu, lõbus, lõbus, lõbus, lõbus, ootan nädalavahetust.»

Lauljatar Rebecca Black 2011. aasta aprillis, mõni aeg pärast seda, kui tema hittlugu «Friday» sai ülemaailmselt tuntuks kui «aegade kõige halvem laul».
Lauljatar Rebecca Black 2011. aasta aprillis, mõni aeg pärast seda, kui tema hittlugu «Friday» sai ülemaailmselt tuntuks kui «aegade kõige halvem laul». Foto: Chris Pizzello/AP/Scanpix

2011. jaanuaril filmiti loole muusikavideo ja 11. veebruaril postitati «Friday» Youtube'i. Video kogus märtsiks tagasihoidlikud 3000 vaatamist, kuid 11. märtsil, reedel, sai loost ülemaailmne hitt ning nädalaga oli lugu kuulatud ning vaadatud 18 miljonit korda.

Populaarsus ei olnud aga positiivne: Blacki loo puhul räägiti, et tegu võib olla «maailma kõige halvema looga». Sellest sai toona ka Youtube'i kõige vihatum video ning sotsiaalmeedia kihas kriitikast nii laulusõnade, ohtra autotune'i kasutamise kui ka muusikavideo kvaliteedi osas.

«Need valusad kommentaarid šokeerisid mind. Vahel tundub, et mind lihtsalt kiusatakse internetis,» rääkis 13-aastane Black pärast seda, kui tema laulu hakati avalikult vihkama.

Kui Black ja Ark Music läksid lauluõiguste pärast tülli, võeti «Friday» muusikavideo Youtube'ist 2011. aasta juunis maha. See oli selleks ajaks kogunud 180 miljonit vaatamist ja oli tolle aasta kõige vaadatum Youtube'i video.

Mõned kuud hiljem pandi video uuesti üles ja praeguseks on see kogunud üle 130 miljoni vaatamise ning kokku on sellele reageeritud negatiivselt 3,6 miljonit korda («Friday» muusikavideole on positiivselt reageeritud 1,1 miljonit korda).

Täna, 11. veebruaril sai aga lugu ametlikult üheksa aastaseks ning Black avaldas sotsiaalmeedias emotsionaalse postituse, kuidas «Friday» ja sellega kaasnev kriitika tema elu järgnevatel aastatel mõjutas.

«Ennekõike soovin, et saaksin tagasi minna ja rääkida oma 13-aastase minaga, kes häbenes ennast ja kartis maailma. Oma 15-aastase minaga, kes tundis, et tal ei olnud kellegagi oma depressioonist rääkida,» alustas Black ja jätkas, kuidas teda 17-aastaselt koolis toiduga loobiti.

«Oma 19-aastase minaga, kellele oli peaaegu iga produtsent/laulukirjutaja öelnud, et nad ei tee minuga kunagi koostööd,» avaldas Black.

«Kurat, oma minaga mõni päev tagasi, kes tundis end peeglisse vaadates vastikuna!» kirjutas Black avameelselt. Lauljatar rõhutas, et inimesi ei defineeri vaid üks asi või üks valik: «aeg parandab ja miski ei ole igavene.»

2019. aasta oktoobris andis Black intervjuu Billboardile, kus rääkis samuti sellest, kuidas «Friday» tema elu mõjutas.

«[Tagasilöök] mõjutas mind suureks kasvades kindlasti, nii positiivsel kui ka negatiivsel viisil,» avaldas Black, kelle sõnul ei oleks ta ilma «selleta» praegu see, kes ta on. Lisaks ei kustutaks Black lugu oma minevikust, sest proovib elada ilma kahetsusteta.

Küsimuse peale, kas Black arvas, et «Friday» on hea lugu tõdes lauljatar, et seda ta kindlasti ei arvanud.

«Mulle meeldiks öelda, et ma teadsin, mis tol ajal hea laul oli, aga ma teadnud seda. Olin 13 ja kindlasti ei olnud oma maailma muusikas leidnud. [...] Mind ei huvitanud see, kas «Friday» oli hea laul või mitte, see oli pigem rohkem «See on minu!»» selgitas Black mõned kuud tagasi.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

spring fever i guess ?

A post shared by Rebecca Black (@msrebeccablack) on

Lisaks tõdes Black, et ta on sellest planeerimata hetkest, mis defineeris tema karjääri nii negatiivselt, valmis edasi liikuma. Viimased kuus aastat on Black kasvatanud oma Youtube'i kanalit, kuhu ta postitab lisaks personaalsetele videotele ka iseseisvalt (ilma plaadifirma abita - toim) tehtud lugusid ja muusikavideod.

«Armastaksin plaadifirma toetust. Olen viimased paar aastat olnud iseseisev ja naudin vabadust, kuid projektide puhul on nii palju elemente, mis vajavad toetust» vihjas Black, kes unistab ka oma debüütalbumist.

Oktoobris postitas Black Youtube'i oma kõige värskema loo «Sweetheart» ja lauljatar kirjeldab oma praegust muusikastiili kui «soe pimedus».

«Naisel on see tugevustoon, kuid mitte iga laul ei pea olema feministlik. Ma kaldun pigem soojuse kui agressiooni poole, kuid see ei tähenda, et ma ei karda muutuda tujukaks või veidraks,» täpsustas Black.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles