Räpane kalaärimees: britt smugeldas Aasiasse jõhkras koguses klaasangerjaid, mis olid eriti nutikalt peidetud (1)

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy
67-aastane Gilbert Khoo jäi Heathrow lennujaamas tollile vahele, kui üritas smugeldada Euroopast Ida-Aasiasse 5,7 miljoni naela väärtuses ohustatud beebiangerjaid.
67-aastane Gilbert Khoo jäi Heathrow lennujaamas tollile vahele, kui üritas smugeldada Euroopast Ida-Aasiasse 5,7 miljoni naela väärtuses ohustatud beebiangerjaid. Foto: SWNS / Scanpix

Suurbritannias mõisteti süüdi kurikaelast mereandidega kaupleja, kes smugeldas mitme aasta jooksul keerulise skeemi abil Hispaaniast Aasiasse 63 miljoni euro väärtuses klaasangerjaid.

67-aastane Gilbert Khoo on Suurbritannias esimene inimene, kes klaasangerjate smugeldamises süüdi mõisteti, vahendas Illict Trade. 

Khoo juhtis aastatel 2015 - 2017 kuuel erineval korral kriitiliselt ohustatud liikide nimistus olevate angerjate Londonist Hongkongi smugeldamise operatsioone. 

Briti kodanikust Khoo rääkis uurijatele, et on kogu skeemis siiski vaid vahemees ja tegeles vaid ostu ja müügiga, vahendas Surrey Live. 

Iga kord peideti klaasangerjad teiste jahutatud kalade alla, et neid keerulisem leida oleks. 

Khoo arreteeriti 2017. aasta veebruaris, kui Suurbritannia piirivalve avastas Londoni Heathrow lennujaamas värske kala saadetise alla peidetud 200 kilo klaasangerjaid.

Cathay Pacificu hallatavas Heathrow lennujaama lastilaos patrullivad korrakaitsjad avasid 15 Hongkongi teel olnud vahtpolüstüreenist kasti algselt lihtsalt rutiinse kontrolli eesmärgil, vahendas Sustainable Eel Group. 

660 kg kaaluva saadetise igas kastis oli kiht tilaapia mageveekala, mille koguväärtus ulatus hinnanguliselt 1440 euroni. 

Asi hakkas kahtlasena tunduma aga alles pärast seda, kui Riikliku Kuritegevuse Agentuuri (NCA) uurijad otsustasid saadetist põhjalikumalt uurida. Seejärel avastasidki nad kastide põhjast planeedi ühe kõige enam smugeldatud salakauba ehk klaasangerjad.

Surnud tilaapia all oli peidus 600 000 väänlevat klaasangerjat, kelle Khoo oli Suurbritanniasse toonud Hispaaniast.

Saadetise eeldatav väärtus oleks Aasia mustal turul ulatunud vähemalt 6,8 miljoni euroni.

Kui uurijad otsisid läbi Khoo Chessingtonis Parbury Rise'il asuva kodu, leidsid nad sealt dokumente, mis näitasid, et ajavahemikul 2015. aasta veebruarist kuni 2017. aasta veebruarini smugeldas Khoo oma ettevõtte Islandic Commodities Exports Ltd. kaudu haruldasi liike.

Khoo jäi vahele, kui üritas Suurbritanniast Ida-Aasiasse järgmist ohustatud klaasangerjatega saadetist viia. 200 kilose klaasangerjalasti eest oleks mees teeninud mustal turul umbes 6,8 miljonit eurot. Heathrow lennujaamas avastatud klaasangerjad lasti tagasi loodusesse.
Khoo jäi vahele, kui üritas Suurbritanniast Ida-Aasiasse järgmist ohustatud klaasangerjatega saadetist viia. 200 kilose klaasangerjalasti eest oleks mees teeninud mustal turul umbes 6,8 miljonit eurot. Heathrow lennujaamas avastatud klaasangerjad lasti tagasi loodusesse. Foto: SWNS / Scanpix

Khoo peeti kinni päev pärast seda, kui mees saabus järjekordselt Singapuri reisilt. 

Hispaaniast toodud klaasangerjaid hoidis Khoo enne ümberpakendamist ja Ida-Aasiasse viimist ühes Gloucestershire'i krahvkonnas asuvas laudas.

Aasia mustal turul on kauplejad valmis klaasangerja eest maksma väga kõrget hinda, sest varud küll kahanevad, aga inimeste isu delikatessi järele aina kasvab.

«Kogu operatsioon, mida Khoo juhtis selle kriitiliselt ohustatud liigiga kauplemiseks, oli algusest lõpuni ebaseaduslik ja kahtlemata oli tema ainus motivatsioon raha,» kommeteeris juhtumit NCA juhtiv ohvitser Ian Truby.

Truby lisas, et koostöös piirivalve ja kalatervise inspektsiooniga pingutatakse, et peatada ülemaailmne ohustatud liikidega mustal turul kauplemine. 

Otsus Khoo karistuse osas tehakse teatavaks 6. märtsil.

Klaasangerjatega mustal turul kauplemine

Bankoki lennujaamas avasid tolliametnikud 2018. aasta detsembris rutiinse kontrolli käigus kolm restoranidele mõeldud veokasti ja leidsid miljon naela väärtuses ohustatud klaasangerjaid.

Kokku üle 700 kilo kala saabus Taisse Rumeeniast.

Suvarnabhumi rahvusvahelise lennujaama tollitöötajate sõnul pääsesid kõik pisikesed klaasangerjad kellegi toidulauale sattumisest, sest nad lasti vabadusse. 

Europoli erioperatsioon

Viimasel püügihooajal (2018–19) suutsid Euroopa õiguskaitseorganid konfiskeerida salakaubavedajatelt ligi 5,8 tonni klaasangerjaid, mille ühe kilo hind on umbes 2000 eurot, vahendas Europol.

Kokku arreteeriti koostöös Europoliga 154 salakaubaveos kahtlustatavat ja kõik angerjad viidi tagasi looduslikesse elupaikadesse, mis on liigi püsimajäämise jaoks ülioluline. 

Viimane Europoli algatatud operatsioon kandis nime «Järv» ja sinna olid kaasatud ka Eurojust, Interpol ning CITESi järelvalverühm. 

Kokku osaleti kümnes Euroopa riigis 448 operatsioonis.

2018. oktoobrist kuni 2019. aasta aprillini 2019 kestnud operatsiooni käigus kontrolliti ka pagasit ja laste rahvusvaheliste sihtkohtadega sadamates ja lennujaamades. Samuti korraldas õiguskaitse piiriüleseid uurimisi Euroopa-põhistes Aasia kuritegelikes võrgustikes. 

Operatsiooni «Järv» eesmärk on võidelda ELis ohustatud liikidega kaubitsemise vastu ja lammutada vägivaldse organiseeritud kuritegevuse rühmitused, kes on seotud seotud ebaseadusliku tegevusega, nagu keskkonnakuriteod, salakaubavedu, rahapesu, maksudest kõrvalehoidumine ja dokumentide võltsimine.

Tšehhis, Prantsusmaal, Saksamaal, Portugalis, Hispaanias ja Šveitsis vahistati 43 inimest ja saadi kätte 737 kilo klaasangerjat. 

Kurjategijad peitsid kalu kilekottidesse ja kohvritesse lootes neid seeläbi Aasiasse toimetada.

Tšehhi tolliametnikud arreteerisid kaks inimest ja konfiskeerisid 40 kilo klaasangerjaid.

Saksa tolliametnikud arreteerisid kolm isikut ja konfiskeerisid 176 kilo klaasangerjaid.

Prantsuse toll ning keskkonna- ja rahvatervisekuritegude vastane keskasutus arreteerisid kümme ohustatud liigi salakaubaveoga seotud inimest ja konfiskeerisid 716 kilo klaasangerjaid.

Portugali toiduohutus- ja majandusamet, Portugali riiklik kaardivägi ja Portugali merepolitsei viisid läbi viis vahistamist.

Hispaanias vahistati Europoli koordineerimisel 16 isikut neljast erinevast organiseeritud kuritegevuse rühmitusest.

Üks jõukudest, mis asus Hispaania põhjaosas, tõi klaasangerjad Prantsusmaalt Hispaaniasse ja saatis nad siis taksoga Portugali. 

Portugalis panid kurjategijad angerjad kohvritesse, et nad siis lennukiga sihtkohta viia. 

Veel üks Madridis asuv kuritegevuseorganisatsioon vedas klaasangerjaid suuremas koguses, deklareerides neid muude kalade ning mereandide liikidena.  

Kätte saadud klaasangerjate väärtus ulatus 600 000 euroni. 

Hispaania ametivõimude hinnangul võisid neli uurimise all olevat kuritegelikku ühendust teenida ebaseaduslikust tegevusest rohkem kui kuus miljonit eurot aastas.

Šveitsi võimud vahistasid seitse kahtlusalust ja konfiskeerisid 78 kilo klaasangerjaid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles