Kariibidel vahistati lennukiga 50 miljoni dollari väärtuses kulda smugeldanud mehed

Elu24
Copy
Lennukil oli ligi tonn luksuslikesse kohvritesse paigutatud kulda. Illustreeriv pilt.
Lennukil oli ligi tonn luksuslikesse kohvritesse paigutatud kulda. Illustreeriv pilt. Foto: AP/Scanpix

Arubal tegi hädamaandumise lennuk, mis oli sinna saabunud Venetsueelast. Võimudele oli kahtlemata üllatuseks selle koorem – ligi tonn kulda.

Aruba võimud vahistasid kolm meest, kui need tegid lennukiga saare Beatrix'i lennuväljal hädamaandumise. Ametnikke üllatas sõiduki uskumatu last. Luksuslikesse kohvritesse oli pakitud kokku 932 kilo kõrge puhtusastmega kulda.

Vahistamisoperatsioonis osalesid saarel paiknenud USA föderaalagendid, kirjutab meedia. Veose turuväärtus on umbes 50 miljonit dollarit. Meeskond antakse pärast ülekuulamisi kriminaalsüüdistusega USAle välja.

Ülekoormatud lennuk oli pilootide väitel startinud keset Venetsueelat asuva Ciudad Bolívari äärelinnast üksildaselt maanteelt. See pidi lendama Mehhikosse, kus väidetavalt kavatseti koorem lastida suuremale lennukile. Sealt oleks kuld lennanud arvatavasti Dubaisse.

Lennujuhtide tähelepanu tõmmati sellega, et reisiti «valenime» N36754 all. See vastab tegelikult väiksele ühemootorilisele lennukile, mis viimati sõitis Californias 20 aastat tagasi.

Kes smugeldab?

Uurijad püüavad kindlaks teha, kas kulda saab seostada Maduro režiimi kõrgemate juhtidega, nagu vennad Jorge ja Delsy Rodríguez. Nende tegevusala on Ciudad Bolivari piirkonnas.

Venezuela kullatööstusest on saanud Maduro diktatuurirežiimi säilitamiseks olulise sissetuleku allikas, sest Ameerika Ühendriigid on kehtestatud karmid sanktsioonid. Uurimiste kohaselt alustas režiim kulla salakaubavedu alates 2012. aastast.

Hinnanguliselt eksporditi siis umbes 20 tonni kulda peamiselt Euroopasse Kariibi mere kaudu. Arvatakse, et aastatel 2014 kuni 2019 viidi Venezuelast Aruba ja Curacao saarte kaudu välja 160 tonni kulda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles