KOLETISEST ISA ⟩ Tütrega ülikooli kaasa läinud isast sai seksisekti juht ja kursusekaaslastest tema orjad (1)

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy
New Yorgi lõunapiirkonna riigiprokurör Geoffrey Berman tutvustas eelmise nädala teisipäeval peetud pressikonverentsil Lawernce Rayle esitatud süüdistusi.
New Yorgi lõunapiirkonna riigiprokurör Geoffrey Berman tutvustas eelmise nädala teisipäeval peetud pressikonverentsil Lawernce Rayle esitatud süüdistusi. Foto: AFP / Scanpix

Lawrence Ray kolis koos oma tütrega ülikooli. Seal meelitas ta tütre kursusekaaslased enda loodud seksisekti. Süüdistuse järgi kuritarvitas Ray oma ohvreid füüsiliselt, seksuaalselt ja psühholoogiliselt. 

Eelmisel nädalal avaldatud föderaalse süüdistuse kohaselt esitati Sarah Lawrence'i kolledži endise tudengi isale, 60-aastasele Brooklyni põliselanikule Lawrence Rayle süüdistus tütre kursusekaaslaste seksikaubandusele sundimises, vahendas BuzzFeed.

Lisaks süüdistatakse meest väljapressimises, sunnitöös ja rahapesus.

Ray vahistati eelmise nädala teisipäeva hommikul oma kodus Piscataways New Jerseys, ütles USA advokaadibüroo pressiesindaja.

Lawrence Ray, tuntud ka kui Lawrence Grecco, kuritarvitas oma ohvreid väidetavalt füüsiliselt, seksuaalselt ja psühholoogiliselt ning ta sai segamatult tegutseda kümme aastat. 

Ray teenis oma sekti abil föderaalametnike sõnul vähemalt miljon dollarit kasu, vahendas New York Post.

«Kui te pole sellega seoses vihane, pole teil hinge,» ütles FBI New Yorgi kontori direktori asetäitja William Sweeney juhtumit Manhattani pressikonverentsil kommenteerides.

Väidetavalt asus Ray oma haige skeemi kallal tööle 2010. aastal, kui ta kolis ülikoolilinnaku õpilaskoju, kus tema tütar, kes oli siis maineka kooli abiturient, elas koos seitsme naissoost ja kahe meessoost majakaaslasega.

Brooklynis Bay Ridge'is sündinud Ray oli vaid mõni päev enne tütre juurde kolimist vabanenud vanglast seoses sellega, et 2001. aastal mõisteti mees süüdi börsi- ja prügiveo pettuste skeemis.

Musterisast koletis

Alguses paistis Ray olevat eeskujulik isa, kes võttis ka teised noored oma tiiva alla, kuid peagi asus mees jutlustama noortele oma isiklikust filosoofiast ja korraldas nn teraapiaseansse. 

«Teraapiaseansside» varjus peetud jutluste käigus manipuleeris Ray noortega, et need jagaksid enda kohta intiimseid detaile ja isoleeris paljud neist oma vanematest.

Prokuröride sõnul süüdistas Ray õpilaste kuritarvitamise ühe osana neid varastamises, valetamises, tema vara kahjustamises ja isegi mürgitamises. 

Kui nad süüdistusi eitasid, küsitles ta neid tundide kaupa.

Sealjuures kasutas mees selliseid taktikaid, nagu unepuudus, psühholoogiline ja seksuaalne alandamine ning füüsiline väärkohtlemine.

Vähemalt seitse ohvrit võtsid seepeale valesüüdistused omaks. 

Pärast seda, kui nad tunnistasid end süüdi tegudes, mida nad ei olnud tegelikult toime pannud, pressis Ray neilt raha välja ja sundis tasuta tööd tegema. 

Prokuröride sõnul sundis Ray vähemalt ühte naisüliõpilast korduvalt seksiga raha teenima. Raha tuli naisel muidugi täies ulatuses Rayle maksta. 

Uurijate sõnul õpetas jõhkard vähemalt ühel juhul noore naise seksuaalselt välja, käskides tal samasse sekti kuulunud noormehega Ray silme all seksida. Seejärel sundis Ray oma ohvrit šantaaži abil enam kui nelja aasta jooksul prostitutsiooniga tegelema, teenides Rayle 500 000 dollarit.

Eelmise aasta aprillis kirjutas New York Magazine, et Ray osales mõnikord oma ohvrite seksisessioonidel mehele kuuluvas New Yorgi korteris. Kui ta aga parasjagu kõrghoones asunud korteris ise kohal ei olnud, juhendas ta noorte «seksitunde» Skype'i kaudu.

Kui «õppesessioonidel» osalenud noormees aga millegagi üle piiri läks, karistas Ray teda. Teadaolevalt keeras Ray vähemalt ühel korral noormeest karistades tema peenise ümber tinafooliumist valmistatud kuulidega kee ning sundis noormeest oma sõprade ees dildot kasutama ja ähvardas noormehe suguelundid noaga eemaldada. 

Ühes episoodis karistas Ray naisohvrit, tõmmates naisele kilekoti pähe ja peaaegu lämmatas ohvri. Seda kõike tegi Ray selleks, et ohvrit «õigel teel» hoida. 

Lawernce Ray kasutas kümne aasta jooksul ära üliõpilasi, kellelt ta pressis raha välja ja kes pidid mehe ees seksiõpingutel osalema või prostitutsiooniga talle tulu teenima. USA föderaalpolitsei otsib jätkuvalt Ray ohvreid.
Lawernce Ray kasutas kümne aasta jooksul ära üliõpilasi, kellelt ta pressis raha välja ja kes pidid mehe ees seksiõpingutel osalema või prostitutsiooniga talle tulu teenima. USA föderaalpolitsei otsib jätkuvalt Ray ohvreid. Foto: AFP / Scanpix

Vähemalt veel viielt ohvrilt pressis Ray ähvarduste ja võltsimiste teel välja 500 000 dollarit

Ray väitis ohvritele, et need kas kahjustasid tema vara või olid talle ja tema lähedastele kuidagi vigastusi tekitanud.

Uurimise käigus selgus, et hirmunud ohvrid maksid Rayle oma vanemate säästudest, võtsid laenu ja müüsid kinnisvara, et tekkinud võlga tasuda.

Ühe naisüliõpilase vanemate sõnul pidid nad 200 000 dollari suuruse võla tasumiseks maha müüma oma kodu.

Ray pesi aga kogu kuritegelikult saadud tulu puhtaks teadmata kaasosaliste abil. 

Õiguskaitseorganid said Rayle jälile alles tänu eelmisel aastal ilmunud artiklile. 

New York Magazine kirjutas Ray väidetavast seksikaubandusele orienteeritud sektist 2019. aastal loos pealkirjaga «Sarah Lawrence'i varastatud lapsed».

Ray eitas kõiki artiklis esitatud süüdistusi, ehkki tunnistas, et võttis raha, mille üks noor naine teenis «eskortimisega».

Ray võttis New York Magazine'i ajakirjanikuga kohtudes endaga kaasa kaks endist naisüliõpilast. 

Küsimusele, kas ta on kummagagi neist romantiliselt seotud, vastas Ray toona, et ta ei tohi seoses mürgistusega seksida. 

New Yogi Sarah Lawrence Kolledži territooriumil asunud maja, kus Lawernce Ray endale ohvreid leidis.
New Yogi Sarah Lawrence Kolledži territooriumil asunud maja, kus Lawernce Ray endale ohvreid leidis. Foto: AFP / Scanpix

Teisipäeval teatasid Sarah Lawrence'i kolledži ametnikud avalduses, et nad algatasid 2019. aasta artiklis üksikasjalikult esitatud väidete uurimise, kuid et «uurimine ei kinnitanud neid konkreetseid väiteid».

Kooli ametnikud ütlesid, et uurijad ei ole nendega ka süüdistuse osas ühendust võtnud.

«Nagu alati, on meie üliõpilaste ja vilistlaste turvalisus ja heaolu kolledži prioriteet,» kõlas avalduses. 

«New Yorgi lõunaosa politseijaoskonnast ei ole meiega ühendust võetud, kuid loomulikult teeme nendega uurimisel koostööd, kui meilt seda küsitakse,» lisati avalduses. 

Vahepeal tõstatas New York Magazine ka küsimuse, miks lasi kool nii kergekäeliselt isal üliõpilaste juurde kolida ja kas mehe tausta ei kontrollitud.

Tähtis mees

Enne sektijuhiks saamist käis Ray läbi mõjukate inimestega. 

Ta töötas Wall Streetil, hoolimata sellest, et tal polnud kõrgharidust ja oli kaasomanik New Jersey ööklubis.

Lisaks oli ta isamees endise New Yorgi politseijaoskonna voliniku Bernard B. Keriku pulmas, kes läks hiljem seoses pettustega vangi. New York Magazine'i andmetel mängis Ray Keriku kuritegude avalikuks tuleku juures olulist rolli.

«Larry Ray on psühhopaadist pettur, kes on ohverdanud kõik oma sõbrad, kes tal kunagi olnud on,» rääkis Kerik ajakirjale.

«Nüüd on möödunud 20 aastat sellest, kui ma temast viimati midagi kuulsin, kuid tema valitsemisperiood jätkub,» lisas Kerik. 

Kerik jäi ilmselt Rayle hambusse 2004. aastal, mil NYPD endine volinik asus Ray ja tolle eksabikaasa vahelises lahutusvaidluses naise poolele. 

Ei läinud kaua, kuni Keriku endine parim sõber Ray lekitas ajakirjandusse infot, nagu oleks tema maksnud kinni Keriku pulmad ja teinud talle teisigi kingitusi. Sellega aitas Ray kaasa Keriku avalikule allakäigule. 

Kerikule mõisteti karistuseks kolm aastat vangistust.

Tütar isa mõju all

Ray tütar Talia, kes lõpetas Sarah Lawrence'i 2013. aastal, ei ole ajakirjanike kõnedele vastanud. Ülikooli ajal ei väsinud aga tütar oma isa kiitmast ning rääkis kõigile, kuidas mõjukad inimesed kuritarvitasid tema isa. 

Lawrence Ray mitte ainult ei asutanud oma tütre ühiselamus seksisekti, vaid ajas kiilu ka oma tütarde vahele.

Praegu 30-aastane Talia Ray otsib endiselt ühendust oma noorema õe Avaga, kellega ta ei ole väidetavalt juba aastaid suhelnud, kuna peret raputasid isa väited ema vägivallatsemisest.

Ray manipuleeris oma teismelise tütre Taliaga, et rünnata oma eksabikaasat ja laste ema  Teresat.

Kui paar 2004. aastal lahutas, süüdistas Talia oma ema väärkohtlemises, rääkis perele lähedane allikas New York Magazine'ile. New Jersey lastehoolekande osakond pidas neid väiteid põhjendamatuks – osaliselt seetõttu, et Ava ei lasknud end isa süüdistustest mõjutada.

Kui ametnik küsis toona nelja-aastaselt Avalt, kas ema on teda löönud, naeris tüdruk ja vastas: «See on see, mida isa käsib mul öelda.»

New Jersey lastehooldusteenused määrasid küll lõpuks laste hooldusõiguse Teresale, kuid Talia, kes oli väidetavalt isa mõju all, otsustas elada noorte varjupaikades.

Aastaid hiljem kahetses Talia, et kaotas sideme oma noorema õega ja ta on väitnud, et ei ole Avaga 2005. aasta detsembrist enam kontaktis olnud.

Talia Ray kirjutas oma õele mõeldes ka Twitterisse postituse, kus teatas, et armastab ja igatseb Avat.
Talia Ray kirjutas oma õele mõeldes ka Twitterisse postituse, kus teatas, et armastab ja igatseb Avat. Foto: Kuvatõmmis Twitterist

«Mu õde Ava oli lasteaias, kui meid lahutati ja homme saab ta 15-aastaseks. Jumal, see oli juba nii ammu, et ma isegi ei tea, mida Ava arvab, mida talle on öeldud, kuidas ta on meie suhte järsu katkemise järel hakkama saanud,» ütles Talia viis aastat tagasi sotsiaalmeedias avaldatud videos. 

Hoolimata perekondlikest väljakutsetest, näivad Ray õed edukad oma akadeemilises ja ühiskondlikus elus.

Talia on nüüd juristiabi Durhamis, Põhja-Carolinas.

Ta osaleb aktiivselt ka osariigi demokraatliku partei tegevuses ja käib oma isa jälgedes suheldes enamasti vaid strateegiliselt mõjukate inimestega. 

2019. aasta veebruaris nähti Taliat ja tema kasuvanaisa Gordon Rayd Durhami etenduskunstide keskuses toimunud üritusel aktiivselt semutsemas Watergate'i ajakirjaniku Bob Woodwardiga.

19-aastane Ava õpib Rutgersi ülikoolis ja on Facebooki andmetel suhtes noore merejalaväelasega. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles