TÕELINE VIRTUOOS ⟩ Video: ajukasvajaga naine mängis enda operatsiooni ajal viiulit

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy
Ajukasvajaga patsiendil tuli operatsiooni ajal viiulit mängida.
Ajukasvajaga patsiendil tuli operatsiooni ajal viiulit mängida. Foto: Kuvatõmmis Youtube'i videost

Londoni ajukirurg lasi patsiendil kasvaja eemaldamise ajal viiulit mängida, et veenduda, et protseduur ei mõjuta naise muusikalisi võimeid.

King's College'i haigla jagas hiljuti videot, kus 53-aastane Dagmar Turner mängis viiulit samal ajal kui neurokirurg dr Keyoumars Ashkan eemaldas koos oma meeskonnaga naisel ajukasvajat, vahendas Telegraph.

«Teostame igal aastal umbes 400 resektsiooni (kasvaja eemaldamist), kus ärgitame sageli patsiente keeleteste tegema, kuid see oli esimene kord, kui patsient mängis pilli,» rääkis Ashkan.

53-aastasel Dagmar Turneril diagnoositi suur aeglaselt arenev kasvaja 2013. aastal pärast seda, kui tal tekkis sümfoonia mängimise ajal krambihoog. 

Turnerile tehti biopsia ja kiiritusravi, kuid see ei aidanud ja kasvaja arenes endiselt ning muutus agressiivsemaks, mistõttu tuli naisele teha operatsioon.

«Viiul on minu kirg - ma mängisin seda juba 10-aastaselt,» ütles endine juhtimiskonsultant Turner. 

Naise sõnul oli tema jaoks oli ainuüksi idee sellest, et ta võib kaotada võime mängida viiulit, täiesti mõeldamatu. 

Ashkani sõnul kaardistati Turneri aju enne operatsiooni, et näha, millised naise aju osad olid aktiivsed siis kui naine pilli mängis. 

Arsti sõnul oli kasvaja ohtlikult lähedal aju piirkondadele, mis mõjutavad vasaku käe peenmotoorikat.

Arstid suutsid sellest hoolimata eemaldada 90 protsenti kasvajast ilma Turneri muusikalisi võimeid kahjustamata. 

Turner saadeti koju kolm päeva pärast operatsiooni ja liitub varsti Wighti saare sümfooniaorkestriga, kus ta seni viiulit on mänginud. 

Kitarrist ajuoperatsioonil

Turner ei ole aga esimene inimene kellel on tulnud ajuoperatsiooni ajal oma armastatud instrumenti mängida. 

Muusik Robert Alvarezil diagnoositi madala astme ajukasvaja 2013. aastal, kui ta oli 19-aastane. 

Noormees oli toona mures operatsiooni riskide pärast ja otsustas oma muusikakarjäärile keskendumiseks ravi edasi lükata.

2018. aastal kohtus aga Alvarez doktor Sujit Prabhuga pärast seda, kui Alvarezi hakkasid vaevama krambihood, vahendas mdanderson.org.

Alvarezi kasvaja eemaldamiseks pidi Prabhu operatsiooni käigus liikuma läbi aju piirkondade, mis on seotud kõne, motoorika, emotsioonide, mälu ja meeleoluga.

«Kui seal oleks operatsiooni käigus komplikatsioone tekkinud, võinuks ta kaotada võime mängida kitarri,» seletas Prabhu.

Et seda vältida, paluski arst mehel operatsiooni ajal pilli mängida. 

Taolise operatsiooni ajal lamavad tavaliselt inimesed külje peal, enamik muusikuid mängib aga instrumenti seistes või istudes. 

Nii tuligi kogu meeskonnal leida kompromiss, mis võimaldaks Alvarezil mugavalt mängida ajal, kui tema pea on operatsiooni ajal paigale fikseeritud.

Selleks, et kõik laabuks läks Alvarez haiglasse juba päev varem ning operatsioon mängiti läbi. 

Järgmisel päeval kulges kõik viperusteta, sest nii patsient kui ka meditsiiniline meeskond teadsid midagi keegi tegema peab. 

Hetkedel, kui Alvareze kitarrimäng muutus konarlikuks, katkestas Prabhu toimetamise kriitilisel alal ja opereeris kavajat mõnest teisest ajupiirkonnast. 

Prabhu eemaldas ohutult 90 protsenti teise astme astrotsütoomi ajukasvajast. 

Pärast operatsioonist paranemist lõpetas Alvarez prootonravi ja alustas möödunud suvel keemiaravi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles