NASA jälgib «planeeditapjat» asteroidi, mis võib 2029 ohtlik olla (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Euroopa Kosmoseagentuuri Herscheli kosmoseobservatooriumi tehtud foto 99942 Apophis asteroidist, kui see liikus 5. ja 6. jaanuaril 2013 Maale kosmilisi vahemaid arvestades üsna lähedal
Euroopa Kosmoseagentuuri Herscheli kosmoseobservatooriumi tehtud foto 99942 Apophis asteroidist, kui see liikus 5. ja 6. jaanuaril 2013 Maale kosmilisi vahemaid arvestades üsna lähedal Foto: HO/AFP/Scanpix

Ameerika Ühendriikide kosmoseagentuur NASA jälgb Maa lähedast asteroidi 99942 Apophis, mis arvutuste kohaselt võib 2,7-protsendise tõenäosusega meie planeediga kokku põrgata.

Kokkupõrge võib selle asteroidiga, mille diameeter on 370 meetrit, võib astronoomide andmetel leida aset 13. aprillil 2029, teatab express.co.uk.

USA Massachusettsi Tehnoloogiainstituudi MIT teadlaste sõnul peab olema valvel, sest asteroidi liikumisteekonda mõjutavad gravitatsioon ja kosmiline prügi, võides ta orbiidilt kõrvale kallutada. Seega ei saa asteroid 99942 Apophise teekonda lõplikult ette ennustada.

«13. aprillil 2029 liigub Maale väga lähedal asteroid 99942 Apophis, mille daimeeter on suurem kui Pariisi Eiffeli torni kõrgus, mis on 324 meetrit. See kosmiline objekt liigub kiirusega 30 kilomeetrit sekundis. Jälgime seda asteroidi nii teleskoopide kui satelliitidega,» teatasid MIT teadlased.

Nad lisasid, et 99942 Apophis on üks suuremaid asteroide, mis meie planeedi orbiidi lähedal liigub.

«Asteroidi jälgimine näitas, et 2029. aastal liigub ta Maa lähedal. Meie planeedi gravitatsioon paiskab ta siis sellisele orbiidile, et järgmisel korral, 2036. aastal Maa juures olles võib ta Maaga kokku põrgata,» selgitasid astronoomid.

Nad lisasid, et arvutused seda lõplikult ei kinnitanud ning loodetavalt liugleb see suur asteroid Maast mööda nii 2029. kui 2036. aastal.

Astronoomide arvates tuleks sellest hoolimata olla ettevaatlik ja kaaluda stateegiaid, kuidas ennetada ja takistada mõne asteroidi kokkupõrget Maaga.

Asteroid liikumas Maa suunas. Pilt on illustreeriv
Asteroid liikumas Maa suunas. Pilt on illustreeriv Foto: shutterstock.com

Teadlased on välja pakkunud, et välja tuleks saata kosmoserobotid, mis asteroidi ta orbiidilt kõrvale lükkavad. Kui asteroid 99942 Apohphis orbiit muutub, siis ei ohusta ta enam Maad.

NASA ja MIT kosmoseteadlased kasutavad tehisintellekti, mille abil ennustada ja määrata asteroidide asukohta.

Nüüdseks on tehisintellekti abil saadud teada 11 Maale ohtliku «planeeditapja» asukoht.

370 meetrise diameetriga asteroidid nagu seda on 99942 Apophis, on Maad tabanud umbes 80 000 aasta tagant.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles