TOHOH Inglismaal keelati lastel jalkatrennis peaga palli lüüa

Copy
Briti jalgpalliliidud keelustasid algkooliealistel lastel treenigutel palli peaga löömise. Foto on illustreeriv.
Briti jalgpalliliidud keelustasid algkooliealistel lastel treenigutel palli peaga löömise. Foto on illustreeriv. Foto: MAURO PIMENTEL/AFP/Scanpix

Suurbritannia jalgpallireeglites tehti radikaalne muudatus. Inglismaa, Põhja-Iirimaa ja Šotimaa jalgpalliliidud avaldasid uued reeglid, mis keelavad lastel treeningutel peaga palli lüüa.

Reegel puudutab algkooliealisi ja nooremaid lapsi. Võistlustel võib endiselt peaga palli lüüa, sest selles vanuses on peaga palli löömine suhteliselt harv nähtus.

Otsus sündis Šotimaal tehtud uuringute analüüsi põhjal. Uuringutest selgus, et endistel jalgpalluritel on 3,5 korda suurem tõenäosus haigestuda neurodegeneratiivsetesse haigustesse, kui nende eakaaslastel. Neurodegeneratiivsed haigused on näiteks Parkinsoni tõbi, Alzheimer ja Huntingtoni tõbi. 

Sky Sportsi teatel põhjendas Inglismaa jalgpalliliit otsust ennetava tegevusega ja vajadusega vähendada nimetatud haigustesse haigestumise riski.  

Eesti pikaaegne jalgpallitreener Risto Sarapik ütles, et mõistab osati Briti jalgpalliliitude otsust. Samas sõnas Sarapik, et ei kujuta ette, kuidas õpetada lastele peaga mängu tehnikat. «Leian, et lapsed võiksid teatud vanuseni peamängu harjutada kergemate pallidega, näiteks võrkpalliga ja teha seda kord nädalas,» lisas kogenud jalgpalli asjatundja.

USAs keelati pealöögid alla kümneaastastele lastele juba aastal 2015. Lisaks limiteeriti peaga löökide arvu treeningutel ka 11–13 aasta vanustele lastele. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles