Greta Thunbergi ema uues raamatus: Greta muutus 11-aastaselt, hakates pidevalt nutma (4)

Inna-Katrin Hein
Copy
Kliimaaktivist Greta Thunberg 21. veebruaril 2020 Saksamaal Hamburgis kliimastreigil
Kliimaaktivist Greta Thunberg 21. veebruaril 2020 Saksamaal Hamburgis kliimastreigil Foto: FABIAN BIMMER/REUTERS/Scanpix

Noore rootslannast kliimaaktivisti Greta Thunbergi ema Malena Ernman ja isa Svante Thunberg kirjutasid oma kuulsa tütre elust raamatu «Our House on Fire: Scenes of a Family and a Planet in Crisis» («Meie maja põleb: stseenid perekonnast ja kriisis planeedist»), mis ilmub märtsis.

Ooperilauljast Ernman räägib selles teoses, kui keeruline oli Greta lapsepõlv ning kuidas ta käitumine ja suhtumine 11-aastasena kardinaalselt muutus, teatab is.fi.

«Ta nuttis ööd läbi ja ei maganud. Ta nuttis teel kooli. Ta nuttis tundides ja vahetundides, mille tõttu õpetajad saatsid ta sageli koju. Svante, Greta isa käis tal koolis järel ja tõi koju, et laps saaks olla koos kuldse retriiveri Mosesega, kelle juures ta maha rahunes. Ta istus koos koeraga tunde ja silitas teda. Ta kadus meie jaoks ära, sest ta ei tahtnud enam suhelda. Samuti kaotas ta huvi õppimise ja hobide vastu,» kirjutab ema.

Raamatus on, et Greta lõpetas rääkimise ja söömise ning see tegi ta vanemad väga murelikuks. Greta pandi haiglasse, kuna tal tekkisid söömatuse tõttu anoreksia nähud.

Ernman kirjutab ka sellest, kuidas ta tütart kiusati koolis nii vaimselt kui füüsiliselt. Lõpuks ei suhelnud temaga enam mitte ükski klassi- ega koolikaaslane.

Lastepsühhiaatrid diagnoosisid Greta Thunbergil Aspergeri sündroomi ja obsessiiv-kompulsiivse häire. Mõni aeg hiljem sai Greta noorem õde Beata aktiivsus- ja tähelepanuhäire diagnoosi.

Malena Ernman ja Svante Thunberg tütarde Greta (paremal) ja Beataga.
Malena Ernman ja Svante Thunberg tütarde Greta (paremal) ja Beataga. Foto: Per Arvidsson/TT/Scanpix

Greta Thunberg on ise öelnud, et hoolimata sündroomist ei ole ta vaimselt haige, ta teab mida räägib ja mille eest seisab.

Ema Malena Ernmani teatel hakkas Greta «mustast august» välja tulema, kui leidis enda jaoks kliimamuutuse teema ja ta pühendas end sellele täielikult.

Thunbergi tee kuulsusele algas 2018. aastal, mil ta hakkas Stockholmis Rootsi parlamendi juures korraldama õpilaste kliimastreike. Nüüdseks toimuvad need streigid paljudes riikides.

Greta Thunberg 2018 kliimastreikimas Stockholmis parlamendihoone juures.
Greta Thunberg 2018 kliimastreikimas Stockholmis parlamendihoone juures. Foto: Naina Helen W. Jåma/Aftonbladet/ / AFTONBLADET/Scanpix

Möödunud aasta detsembris valis USA väljaanne Time Greta Thunbergi aasta inimeseks. 16-aastane Thunberg oli esimene nii noor inimene, kes selle au osaliseks sai. Samuti oli ta esimene rootslane.

Time kirjutas, et Thunbergi kasutatav väljend «kliimastreik» valiti Collins Dictionary sõnaraamatu aasta sõnaks.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles