PILDID JA VIDEO ⟩ Seksmaniakk Harvey Weinstein istub USA ühes kõige jubedamas vanglas

Inna-Katrin Hein
Copy
Harvey Weinstein 24. veebruaril Manhattani kriminaalkohtus
Harvey Weinstein 24. veebruaril Manhattani kriminaalkohtus Foto: Adam Gray / SWNS /Scanpix

Hollywoodi endist filmimogulit Harvey Weinsteini, kes mõisteti  24. veebruaril  Manhattani kriminaalkohtus kahes naiste seksuaalse ahistamise ja vägistamise juhtumis süüdi, viidi New Yorgi vanglasaarele.

New Yorgi kurikuulsat Rikersi saare vanglat tuntakse ka kui «gladiaatorite kooli», «New Yorgi Guantanamot», «piinamissaart» ja «Rikersi saare kaklusklubi», teatab news.com.au.

67-aastase eksprodutsendi advokaadid pingutasid, et Weinstein jääks koduaresti, viidates ta terviseprobleemidele, kuid kohtunik langetas otsuse, et ta on kuni 11. märtsi kohtuotsuseni Rikersi saare vanglas.

Weinstein ei lausunud sõnagi, kui tal New Yorgi Manhattani kõrgemas kohtus käed raudu pandi ja ta politseiautosse viidi, mis ta Rikersi vanglasse viis.

Weinstein sai vangi ID-kaardi, millel on number 06581138z. Seal on veel kirjas, et ta on 180 sentimeetrit pikk, kaalub 95 kilogrammi, tal on pruunid silmad ja pruunid juuksed.

USA meedia teatel saadab Rikersi vanglat julmuse kuulsus. Seal hoitakse umbes 15 000 lühiajalist vangi, kes ootavad kohtuotsust või kellele on määratud vähem kui ühe aasta pikkune vanglakaristus.

USGS Rikers Island

Selles maailma ühes suuremas vanglas on pikka aega olnud probleeme jõuguvägivalla, korruptsiooni ja inimõiguste rikkumistega ning seal kannavad karistust paljud paadunud kriminaalid, kelle käes on vanglas tegelik võim.

New Yorgi linnavalitsuse pressiesindaja Corey Johnsoni sõnul on Rikersi saare vangla julmuse ja inimvastasuse sümbol.

Weinstein pidi vanglasse saabudes läbima rutiinse vastuvõtu- ja kontrolliprotsessi ning alles pärast seda viidi ta kongi. Vanglas olles tekkisid ta terviseprobleemid ja ta toimetati Bellevue haiglasse, mis allub USA vanglaametile.

Ta jääb sinna kuni tervis paraneb ja siis viiakse Rikersi vanglasse tagasi. Weinsteini advokaadid pingutavad, et nende klient jäetaks Bellevue haiglasse või siis viidaks vangla haiglasse.

New Yorgi prokurörid uurisid 2015 Rikersi vanglat ja tegid järelduse, et seal rikutakse kogu aeg inimõigusi. 2019 avaldatud raporti kohaselt on seal vägivallapuhangud kasvanud hoolimata sellest, et neid on üritatud julgeolekumeetmete karmistamisega takistada.

Möödunud aastal leiti selles vanglas kongis surnuna transsooline naine Layleen Polanco, keda hoiti kinnipidamisasutuses, kuna ta ei suutnud tasuda kautsjonit 500 dollarit.

Rikersi vangla avati 1935. aastal ja sinna viidi Roosevelti saare vangla osa vange, kuna see vangla oli ülerahvastatud.

Aastakümnete jooksul tekkis vangla halb maine, mis on aina halvemaks muutunud.

Näiteks sunnivad gängijuhid noori vange omavahel võitlema ja sellest ka hüüdnimi Rikersi saare kaklusklubi. Samuti teevad valvurid gängidega koostööd, tuues salakaubana sigarette, narkootikume ja alkoholi.

Teada on, et selles vanglas on 77 protsendil kinnipeetavatest vaimse tervise probleeme ja just nemad on sageli vägivalla ohvrid. Neid ei ründa mitte ainult vanglasisesed jõugud, vaid ka valvurid.

Aastate jooksul on kümned vangid vägivaldse kohtlemise tõttu elu kaotanud.

New Yorgi poliitikud hääletasid möödunud aastal, et Rikersi saare vangla suletakse 2026, sest tegemist on ajale jalgu jäänud vanglaga.

Rikers Island from the air

Arvatakse, et pärast kohtuotsust hoitakse Weinsteini seal kuni vangla sulgemiseni 2026 ja siis viiakse ta teise vanglasse.

Weinsteini puhul mängib rolli veel see, et ta on antud kohtusse ka Los Angeleses. Seega ei saa välistada, et edaspidi võib ta karistust kanda hoopis Californias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles