Smugeldajad peitsid 17 last ja veel kümmekond täiskasvanut jahi pardale ja tõid nad ÜKsse

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy
Vietnamlasi Suurbritanniasse smugeldanud mehed tabati otse teolt, kui nad immigrante kaubikus vedasid.
Vietnamlasi Suurbritanniasse smugeldanud mehed tabati otse teolt, kui nad immigrante kaubikus vedasid. Foto: SWNS / Scanpix

Suurbritannias mõisteti kohut nelja mehe üle, kes smugeldasid eelmise aasta aprillis riiki Vietnamist pärit inimesi, keda nad kohtlesid nagu kariloomi. 

Jon Ransom, Glen Bennett, Frank Walling ja Keith Plummer mõisteti süüdi sisserändeseaduse alusel pärast seda, kui Devonis Cullomptoni lähedal kiirteel kinni peetud kaubikust leiti 29 inimest, vahendas Mirror.

Inimkaubitsejad tõid 29 Vietnami kodanikku, kelle hulgas oli ka 17 last, Suurbritanniasse jahi pardal. 

«Laev oli viletsas seisus, seal oli tugev diislikütuse lõhn ning igal pool vedeles riideid ja räpaseid toidukarpe,» kommenteeris laeval avanenud vaatepilti Devoni ja Cornwalli politsei uurija Glenn Willcocks

Paat oli uurija sõnul väga kitsas ja kõik seal olnud jagasid ühte tualetti. 

«Neli süüdimõistetut riskisid 29 mehe, naise ja lapse eluga, mõistmata nende olukorra ohtlikkust. Neid motiveeris ainult rahaline tasu ja on ainult õnn, et keegi ei pidanud selle eest oma eluga maksma,» kommenteeris Willcocks. 

Mitu inimest nägi ka, kuidas grupp inimesi tulid eelmise aasta 12. aprillil Cornwalli Newlyni sadamas laevast maha. 

2019. aasta 12. aprillil teatas mitu inimest Suurbritannia politseile, et nad märkasid, kuidas Newlyni sadamas Cornwallis tulid vietnamlased jahilt maha ja suundusid kaubikusse.
2019. aasta 12. aprillil teatas mitu inimest Suurbritannia politseile, et nad märkasid, kuidas Newlyni sadamas Cornwallis tulid vietnamlased jahilt maha ja suundusid kaubikusse. Foto: SWNS / Scanpix

Seejärel panid neli meest vietnamlased sadama parklas neid oodanud kaubikusse. Turvakaamerasalvestistelt on näha, kuidas veokile järgnes veel üks auto.

Politsei pidas mõlemad sõidukid veidi hiljem Devonis Cullomptoni lähedal maanteel kinni. Kaubiku ust avades leidsid ametnikud sealt 29 Vietnami kodanikku.

Vietnamist pärit inimesi koheldi aga selle kõige juures kui kariloomi.

63-aastasele Jon Ransomile, 55-aastasele Glen Bennettile, 72-aastasele Frank Wallingile ja 63-aastasele Keith Plummerile mõisteti karistuseks kokku enam kui 15 aasta pikkune vangistus. 

Walling, Bennett ja Ransom mõisteti vangi neljaks ja pooleks aastaks. Plummerile mõisteti kolme aasta ja nelja kuu pikkune vangistus.

Mehed mõisteti süüdi sisserändeseaduse paragrahvi 25 alusel, mis tähendab, et nad abistasid ebaseaduslikku sisserännet.

Turvakaamerate abiga tuvastati veoki asukoht ja seda hakati politseikopteri abiga jälitama. Politsei avas kaubiku ukse alles siis, kui kaubik ja sellele järgnenud sõiduauto olid turvalisse kohta suunatud. Kõik 29 kaubikust avastatud inimest olid illegaalsed sisserändajad, kes oskasid inglise keelt vähe või üldse mitte.
Turvakaamerate abiga tuvastati veoki asukoht ja seda hakati politseikopteri abiga jälitama. Politsei avas kaubiku ukse alles siis, kui kaubik ja sellele järgnenud sõiduauto olid turvalisse kohta suunatud. Kõik 29 kaubikust avastatud inimest olid illegaalsed sisserändajad, kes oskasid inglise keelt vähe või üldse mitte. Foto: SWNS / Scanpix

Vangi mõistetud mehed kohtlesid Vietnami kodanikke nagu kariloomi. Pärast leidmist viidi vietnamlased mitme asutuse vastuvõtukeskusesse ja suunati sotsiaalhoolekandeteenustesse, teatasid Devoni ja Cornwalli politsei.

Neli kurjategijat vahistati, kuid esialgu eitasid nad kõiki neile ette heidetud rikkumisi. Meeste süüdimõistmisel osalenud kohtunik Robert Linford aga ütles, et neid motiveeris kasum ja nad kauplesid inimliku viletsusega ning kohtlesid ohvreid nagu kaupa.

Arvatakse, et 29 ohvrit toodi Suurbritanniasse Prantsusmaalt Roscoffi linnast Frank Wallingile kuulunud jahi Johan Sebastian pardal. Jahi meeskonna hulka kuulusid Walling ja Bennett.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles