Hollandi viroloog soovitab Eurovisiooni ära jätta, kohalik võim kõhkleb (1)

Elu24
Copy
Eurovisiooni fännid 2017. aastal.
Eurovisiooni fännid 2017. aastal. Foto: VALENTYN OGIRENKO/REUTERS/Scanpix

Viroloog Ab Osterhaus andis 24. veebruaril Hollandi meediaväljaandele Ad intervjuu, kus seadis kahtluse alla Eurovisiooni lauluvõistluse toimumise nüüdseks ka Euroopas leviva koroonaviiruse tõttu. Neli päeva hiljem tuvastati Hollandis esimene nakatanu. 

Tänavune Eurovisioon peaks toimuma mais Rotterdamis, Hollandis. Kohaliku viroloogi sõnul ei ole mõistlik lauluvõistlust korraldada, kui nüüdseks Euroopas levivat koroonaviirust ei ole kontrolli alla saadud.

«Peate arvestama stsenaariumiga, et sellised sündmused nagu Eurovisioon ei saa toimuda, kuid see sõltub sellest, kuidas koroonaviirus järgmisel perioodil areneb,» ütles Osterhaus, kes töötas aastaid Madalmaade rahvatervise ja keskkonnainstituudis (RIVM) ning tegeleb loomadelt inimestele edasikanduvate nakkushaiguste ennetamisega.

Praegu on aga raske ennustada, kuidas viirus levib. «Kuid hetkel ei tundu (Eurovisioon - toim) väga tõenäoline, kuna nüüd on erinevaid kohti, kus koroonaviirus hetkel levib,» tõdes Osterhaus ja lisas, et järgmine samm on lasta levikul minna edasi võimalikult aeglaselt.

Viroloogi arvates on tõenäoline, et Holland peab hakkama korooviirusega tegelema, sest Itaalias on ilmnenud surmajuhtumeid ja nakatunud on sadu inimesi. Lahendus tundub kaugel. «On endiselt võimalik, et viirus surutakse lõpuks alla, sest SARSiga see õnnestus, kuid viirus ei levinud nii kiiresti.»

Viiruse levik sõltub paljudest teguritest ja seda võib mõjutada ka ilm. «On võimalik, et koroonaviirus on külmetus, mis talvel hästi õitseb. On võimalik, et selle levik maikuus on juba nõrgenenud. Samal ajal on aga lõunapoolkeral talv,» kirjeldas Osterhaus.

Kuu enne Eurovisiooni, 5. aprillil toimub Rotterdamis maraton, kuhu on oodata tuhandeid inimesi, sealhulgas palju välismaalasi. RIVM-i pressiesindaja sõnul meetmeid veel vastu võetud ei ole. «Iga päev on uusi arenguid. Me pole kaugeltki kindlad, kuidas see (koroonaviirus - toim) levib.»

Selliseid suuremahulisi üritusi Hollandis nagu maraton ja Eurovisioon mõjutavad järgnevatel kuudel viiruse levik ja uute juhtumite arv. «Jälgime kõike ning oleme kõigi võimalike riskide ja ohtude jaoks valmis. Selle põhjal hinnatakse, kas on vaja võtta lisameetmeid», ütles Rotterdami vallavanem Ingrid Adriaanse. «Praegu on aga veel vara, mis tahes stsenaariumi kommenteerida.»

Praeguseks on ülemaailma jäetud ära mitmeid tähtsaid sündmusi ja üritusi. Eurovisiooni finaalini on jäänud 78 päeva.

Euroopa Ringhäälingute Liit (European Broadcasting Union ehk EBU) kommenteeris Elu24-le Eurovisiooni võimalikku ära jätmist koroonaviiruse tõttu järgmiselt: «EBU jälgib tähelepanelikult olukorda koroonaviiruse osas ja võtab vajalikud meetmed kooskõlas WHO ja riiklike asutuste juhistega. Jälgime jätkuvalt arenguid kogu Euroopas; siiski on hetkel liiga vara kommenteerida võimalike stsenaariume.»

28. veebruari varahommikul vahendas Hollandi meediaväljaanne AD, et tuvastatud on esimene koroonaviiruse juhtum Hollandis. Nakatanu on 56-aastane mees, kes naasis hiljuti Itaaliast ning tähistas pärast reisi kodulinnas Loon op Zand karnevali. 

Loon op Zand on väiksem küla, mis asub 70 kilomeetri kaugusel Rotterdamist, linnast, kus vähem kui kolme kuu pärast peaks toimuma Eurovisioon.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles