Hoiatus!

Järgnevad kujutised võivad olla häiriva sisuga. Kas soovid jätkata?
Jah Ei

GALERII JA VIDEOD ⟩ Lesbosel on põgenike mäss, Türgi süüdistab Kreekat vägivallas (9)

Elu24
Copy

Olukord Kreeka piiril läheneb kiirelt kaosele. Türgi valitsus otsustas paari päeva eest piirid Euroopasse avada, seejärel on Kreeka poole liikunud tuhandeid põgenikke.

Moria põgenikelaagris Lesbosel puhkesid taas mässud. Sel korral on protestijateks saarele jõudnud migrandid ise. Märulipolitsei surus viimaste teadete järgi need jõuga maha, käiku lasti nuiad ja pipragaas.

Vaid mõne päeva eest pidi märulipolitsei Lesbosel taanduma kohalike elanike ees, sel korral toorest jõust ei piisanud. Inimesed protestisid uute ehituste vastu laagrites ning süütasid ka ühe ÜRO põgenikeabi rajatise.

Vägivald piiril

Samal ajal üritab Kreeka piirivalve tagasi hoida põgenike tulva, mille Türgi vallandas. Viimase vooluga on Türgist tulnud väidetavalt 13 000 inimest, kes soovivad Euroopa Liitu pääseda. Nii merel kui maapiiril kasutatakse isegi tulirelvi.

Ankara süüdistab Kreekat Süüria põgeniku Ahmed Abu Emadi maha laskmises, Kreeka eitab seda täielikult. Samuti avaldas türgi video, kus on väidetavalt näha Kreeka piirivalve katset põgenike kummipaat uputada.

Palju tähelepanu on pälvinud ka video, kus piiril tunglevad migrandid jäävad pisargaasi pilve alla. Nende seas on ka ühe pere lapsed, kel tekivad hingamisraskused.

Türgil on käimas sõjaline operatsioon Süüria vägede vastu. Idlibi mässulised teevad viimastel päevadel Ankara toel edusamme. Türgi väitel põgeneb Idlibist lähiajal aga ligi miljon inimest. Kardetakse, et tegemist on väljapressimisega Euroopa Liidult. Hetkel on Idlibi-Türgi piir peaaegu täielikult betoonseinaga suletud.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles