PILDID JA VIDEO ⟩ Réunioni protestijad üritasid koroonaviiruse kartuses takistada kruiisituriste

Inna-Katrin Hein
Copy

Kruiisifirma Princess Cruises laev Sun Princess on India ookeani Réunioni saare sadamas, kohalike arvates levitavad sellel olevad kruiisituristid koroonaviirust.  

Sellel on põhiliselt Austraaliast, Uus-Meremaalt ja Suurbritanniast pärit reisijad, kes saareelanike arvates on neile ohtlikud, teatab theguardian.com.

Le Porti politsei takistas laeva vastu protestijaid pisargaasiga. 

Sun Princess, mis oli varem Madagaskari vetest ära saadetud, saabus Réunioni saare Le Porti sadamasse 1. märtsil, pardal 2000 reisijat ja meeskonnaliiget.

Réunioni Le Porti politsei kaitsmas kruiisilaeva Sun Princess protestijate eest
Réunioni Le Porti politsei kaitsmas kruiisilaeva Sun Princess protestijate eest Foto: RICHARD BOUHET/AFP/Scanpix

Laev kuulub kruiisifirmale Princess Cruises, mille teine laev Diamond Princess 3700 inimesega pardal oli Jaapanis Yokohama sadamas koroonaviiruse tõttu veebruaris karantiinis.

Umbes 30 protestijat tuli 1. märtsil Réunioni loodesadamasse, et nõuda turistidele tervisekontrolli, vältimaks viiruse jõudmist saarele. Kohalikud elanikud üritasid kruiisireisijate sadamast väljumist takistada, mille tõttu tuli politseil sekkuda. Meeleavaldajad viskasid kive ja pudeleid korrakaitsjate poole, kes vastasid pisargaasiga.

Umbes 300 Sun Princessi reisijat läksid kohalike protestist hoolimata ekskursioonidega saarega tutvuma.

«Meile ei ole turistide vastu mitte midagi, nad on meie majandusele vajalikud, kuid tahame olla kindlad, et nad ei too siia koroonaviirust,» sõnas üks protestijatest Yannis Latchimy.

Sadamas oli ka piirkondliku tervishoiuameti esindaja, kes pakkus koronaviiruse ennetamiseks näomaske, kuid turistide kehatemperatuuri ei mõõdetud.

«Me ei tea, kas need kruiisituristid on haiged, sest neid ei testitud. See on väga ohtlik,» ütles Latchimy.

Madagaskari võimud ei lubanud kruiisilaeva Sun Princess oma sadamatesse 13. veebruaril, kuna ei olnud möödunud 14 päeva ajast, mil see laev oli Tai sadamas. Viiruse inkubatsiooniperiood on 14 päeva ja Tai on üks neist riikidest, kus koroonaviirus levib.

Sun Princess võttis seejärel kursi Lõuna-Aafrikasse ja sealt edasi Réunioni saarele. Laev peaks Réunionilt lahkuma 8. märtsil ja sõitma Mauritiusele.

Seni ei ole Réunioni saarel ühtegi uue koroonaviiruse SARS-CoV-2 nakkuse saanut.

Rohkem kui 800 000 elanikuga Réunion on Prantsusmaa ülemerepiirkond, mis asub 800 kilomeetrit Madagaskarist idas.

Eurooplased avastasid Réunioni 1513. aastal. Saar oli asustamata ja selle leidnud Portugali maadeavastajad panid sellele nimeks Santa Apolonia, kuid Araabia meresõitjad tundsid seda varasemast nime Diva Morgabin (Läänesaar) all.

1642. aastal vallutasid saare prantslased ning see nimetati ümber Bourboni saareks. Réunioni nime hakkas saar kandma pärast Suurt Prantsuse revolutsiooni (1789 – 1799).

Réunion kuulub Prantsusmaa koosseisu alates 19. märtsist 1946. Saarel paikneb ka sõjaväebaas.

Uus koroonaviirus hakkas möödunud aasta detsembris levima Hiina Hubei provintsis Wuhanis. Nüüdseks on koroonaviirusest SARS-Cov-2 tingitud haigusse COVID-19 surnud üle 3000 inimese. Viirusesse nakatunuid on kogu maailmas ligi 90 000.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles