Etiooplased surevad massiliselt müstilise haiguse tagajärjel (3)

Inna-Katrin Hein
Copy
Etioopia parameedikud ja arst aitamas haigestunut. Pilt on illustreeriv
Etioopia parameedikud ja arst aitamas haigestunut. Pilt on illustreeriv Foto: ZACHARIAS ABUBEKER/AFP/Scanpix

Aafrika idaosas asuvas Etioopas sureb sadu inimesi kummalisse haigusse, mille tõttu hakkab suust ja ninast verd jooksma.

Austraalia ja Briti meedia teatel ei ole kohalikud arstid suutnud teha kindlaks, mis tugevat verejooksu põhjustab, kuid keskkonnakaitsjate arvates on selle taga Hiina nafta- ja gaasifirma Poly-GCL mürgised jäätmed.

Kummalise haiguse sümptomiteks on ka paistetus ning naha ja silmade kollakaks muutumine.

Haigus levib eelkõige Etioopia Somali astangmaal, kus Hiina firma alates 2014. aastast ammutab toornaftat ja maagaasi.

Piirkonnas elanud 23-aastase üliõpilase Khadar Abdi Abdullahi arvates on sealne vesi saastunud mingi mürgise kemikaaliga. «Olen kindel, et koos vihmaveega jõuavad gaasimaardlast pärit mürgised ained joogivette,» teatas Abdullahi mõni aeg tagasi meedia esindajatele. Ta oli üks paljudest, kellel kummaline haigus tekkis ja keda arstid ei osanud aidata. Noormees suri selle tagajärjel.

Hiina nafta- ja gaasifirma endise inseneri sõnul tekib seal nafta ja gaasi puurimisel ohtlikke kemikaale, kaasa arvatud väävelhapet, mis võib tekitada näiteks maksapuudulikkust.

Etioopia võimud eitavad, et piirkonnas oleks tervise- ja keskkonnakriis. Somali piirkonna regionaalvõimude esindaja, kes soovis jääda anonüümseks, kinnitas, et nafta-ja maagaasipiirkonnas levib senitundmatu haigus, mida ei osata ravida.

«On selge, et osaliselt Hiina riigile kuuluv firma Poly-GCL tekitab inimeste tervisele ohtlikke kemikaale,» teatas esindaja.

Poly-GCL juhid ei ole seda väidet kommenteerinud.

Etioopia võimude arvates on saastatuse taga hoopis kohalikud firmad, mis juba enne Hiina firma saabumist 2014 seal keskkonda kahjustasid.

Etioopia kaevandamiste ja nafta litsentside minister Ketsela Tadesse teatas, et nafta ja maagaasi leiupiirkonnas on kehtestatud rahvusvahelistele standarditele vastavad turvareeglid ning kohalike elu ei ole ohus.

Etioopia idaosa toornafta- ja gaasimaardlate ala suurus on 350 000 ruutkilomeetrit.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles