USA võimud alustasid suuroperatsiooni, et tabada üks Mehhiko kardetumaid narkoparuneid

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy
USA narkovastase võitluse amet alustas 11. märtsil El Mencho tabamiseks suuroperatsiooni. Just sellised suured postrid on paigaldatud ka mitmetele Los Angelese maanteede ääres olevatele reklaamitabloodele.
USA narkovastase võitluse amet alustas 11. märtsil El Mencho tabamiseks suuroperatsiooni. Just sellised suured postrid on paigaldatud ka mitmetele Los Angelese maanteede ääres olevatele reklaamitabloodele. Foto: Zumapress/Scanpix

Jalisco uue põlvkonna kartelli (CJNG) juhi Nemesio «El Mencho» Oseguera vahistamisele viiva teabe eest lubatakse maksta lausa kümne miljoni dollari suurust tasu. 

Selle nädala teisipäeval ilmusid Californias Los Angeleses mitmel maanteel olevatele reklaamtahvlitele suured postrid teabega, mis  paluvad üldsusel võimudele anda edasi teavet Nemesio «El Mencho» Oseguera kohta, vahendas Mexico News Daily.

Oseguera on hetkel Ameerika Ühendriikide narkootikumidevastase võitluse ameti (DEA) kõige tagaotsitavam kurjategija. 

USA valitsus tõstis Jalisco uue põlvkonna kartelli juhi Oseguera vahistamiseni viiva info eest pakutavat tasu viielt miljonilt dollarilt kümne miljoni dollarini tegelikult juba 2018. aasta oktoobris. Oseguera on USAs tagaotsitav seoses mitme föderaalse süüdistustega, sealhulgas kuritegeliku vandenõu ning narkootikumide tootmise ja levitamisega. Siis nimetas toonane peaprokurör Jeff Sessions kartelli ka üheks kõige ohtlikumaks kuritegelikuks organisatsiooniks.

Ametivõimud teatasid veebruaris, et El Mencho poeg Rúben Oseguera «El Menchito» anti USAle välja, kus mees seisab silmitsi inimkaubanduse ja relvasüüdistustega.

Lisaks vahistati El Mencho tütar Jessica Johana Oseguera González Washingtonis DC-s eelmise kuu lõpus pärast seda, kui naine tuli föderaalkohtusse venna kautsjoni arutamisele.

Oseguera Cervantese naine Rosalinda González Valencia vahistati algselt 2018. aasta mais. Naisele esitati rahapesu ja organiseeritud kuritegevuse süüdistused.

Valencia vabastati aga vahi alt kautsjoni vastu juba samal aastal, kui kohtunik otsustas, et naise vastu süüdistuse esitamiseks pole piisavaid tõendeid.

El Mencho ja teised Milenio kartelli endised liikmed moodustasid Jalisco uue põlvkonna kartelli 2010. aastal eesmärgiga haarata kontroll narkokaubanduse ja muu kriminaalse tegevuse üle Jalisco ja Michoacáni osariikides.

Kümme aastat hiljem on sellel riikidevahelisel kuritegelikul ühendusel kontaktid Kolumbias, Peruus, Boliivias, Kesk-Ameerikas ja Ameerika Ühendriikides. Arvatakse, et kartell tegutseb 24 Mehhiko osariigis, sealhulgas Jaliscos, Michoacánis, Baja Californias, Veracruzis, Chihuahuas ja Méxicos.

DEA teatas 2019. aasta riiklikus uimastiohu hindamises, et Jalisco kartell smugeldab ebaseaduslikke narkootikume Ameerika Ühendriikidesse, pääsedes riiki edelapiiri ääres asuvate erinevate inimkaubanduse koridoride kaudu, sealhulgas Tijuanast, Ciudad Juárezist ja Nuevo Laredost.

Nagu enamik Mehhiko suuremaid kuritegelikke grupeeringuid, nii on ka Jalisco uue põlvkonna kartell uimastitega kaubitsemise rühmitus, mis toodab ja/või levitab suures koguses metamfetamiini, kokaiini, heroiini ja fentanüüli. 

Oseguera hõivamise eest vastutav DEA esindaja ütles möödunud aasta augustis, et narkoparun varjab end kartelli kontrollitud kaugemates piirkondades.

«Ta peidab end Jalisco, Michoacáni ja Colima mägistel aladel,» rääkis Kyle Mori ringhäälinguorganisatsioonile Univision.

Kaks kuud hiljem teatas ajaleht El Universal, et El Mencho andis Michoacáni maakonna juhtidele, linnapeadele ja omavalitsuse julgeolekuametnikele teada oma kavatsusest kolida tagasi Naranjo de Chilasse, oma kodulinna Aguililla Tierra Caliente vallas.

Narkoparun soovib väidetavalt oma kodumaal pensionile jääda. Selleks, et oma turvalisus tagada, oli mees aga viidanud, et kavatseb end «inimmüüride» taha peita.

Teisipäeval teatas aga uudistekanal Infobae, et kuuldavasti on Oseguera haige ja tema kartelli tulevik on ebakindel, kuna kaks tema last on USA-s vanglas ja El Mencho pole järgmist kartelli juhti määranud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles