Karm veedieet põhjustas noore sportlase surma

Elu24
Copy
Klaas veega. Pilt on illustreeriv.
Klaas veega. Pilt on illustreeriv. Foto: Caro / Klaus Westermann/Caro / Klaus Westermann/Scanpix

Eelmisel nädalal võttis uudiste veebisait Perth Now seoses uurimisega taas jutuks 18-aastase australlanna, taipoksija Jessica Lindsay traagilise surma.

Taipoksi harrastanud Lindsay valmistus 2017. aasta novembris eelseisvaks matšiks. Kohtumiseks ettevalmistumine hõlmas ka meeletu tempoga kaalulangetamist. Heas füüsilises vormis neiu pidi nädalaga kaotama kaheksa kilogrammi oma tavakaalust.

Lindsay otsustas kaalu alla võtta veedieedi abil. Kuuri viimasel päeval, täpselt kaalumispäeval varises ta jõusaali jooksulindil kokku ja suri hiljem haiglas. Poksineiu oli end mitmekihiliselt riidesse pannud, seda vaatamata asjaolule, et jõusaalis oli 31 kraadi sooja – eesmärk oli viimased «üleliigsed» grammid keharaskusest eemaldada.

Kohtuekpertiisi hinnangul oli surma põhjuseks hüpotermia ja dehüdratsiooni tagajärjel tekkinud mitme erineva organi puudulikkus.

Lindsay tarbis hämmastavalt palju vett

Nädal enne kaalumist oli Lindsay veeannus 7,5 liitrit päevas, kahel järgneval päeval 3,6 liitrit, neljandal päeval vähenes litraaž 1,9-le ja viiendal päeval jäi veekogus napilt all ühe liitri. Kuuendal päeval ei võtnud Austraalia tai poksija enam aga tilkagi vett. Nädal aja jooksul oli Lindsay tihe külaline ka saunas, käis riietesse mähitult jooksmas ning võttis soolaveevanne.

Prokurör Brendyn Nelson ütles, et on ilmselgelt tarvitas Lindsay lisaks ka kõhulahtisteid. «Ta valmistus matšiks ilma treenerita,» lisas Nelson.

Tütarlapse nõrgenenud füüsis äratas tähelepanu ka tema sõprade ringis, kes hoiatasid teda veekuuri ohtlikkusest. 

Lindsay jätkas aga kuuri vaatamata teda tabanud krampidele, uimasusele, peapööritusele ja väsimusele. Kogu selle nädala jooksul ei võtnud ta grammigi sööki suu sisse. 

Jessica Lindsay ema on pärast tragöödiat väljendanud äärmist murelikkust seoses võitlussprodis tihti ette tuleva kaalulangetamisega. Uurimine jätkub.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles