Donald Trump vihastas hiinlased välja, nimetades koroonaviirust Hiina viiruseks

Inna-Katrin Hein
Copy
USA president Donald Trump 16.märtsil 2020 Valges Majas koroonaviiruse teemalisel pressikonverentsil
USA president Donald Trump 16.märtsil 2020 Valges Majas koroonaviiruse teemalisel pressikonverentsil Foto: Evan Vucci/AP/Scanpix

Ameerika Ühendriikide president Donald Trump nimetas Twitteris uut koroonaviirust Hiina viiruseks, ajades sellega hiinlased vihale.

Hiina võimude teatel on tegemist sildistamise ja Hiina maine kahjustamisega, teatab bbc.com.

Hiina välisministeeriumi pressiesindaja Geng Shuang teatas, et USA peaks tegelema oma asjadega ja mitte stigmatiseerima Hiinat, hoolimata sellest, et epideemia seal 2019. aasta detsembris algas.

Hiina välisministeeriumi pressiesindaja Geng Shuang novembris 2019.
Hiina välisministeeriumi pressiesindaja Geng Shuang novembris 2019. Foto: WANG ZHAO/AFP/Scanpix

Esimene koroonaviirusse nakatumise juhtum oli Hiinas Hubei provintsis Wuhanis.

Möödunud nädalal teatas Hiina välisministeeriumi pressiesindaja Geng, et koroonaviiruse levimises pole süüdi mitte hiinlased, vaid hoopis USA sõdurid, kellega see viirus Hiinasse jõudis ja kohalikke nakatas.

USA välisminister Mike Pompeo sõnas selle peale, et Hiina peaks koroonaviiruse kohta valeinformatsiooni levitamise lõpetama ja mitte süüdistama teisi epideemia puhkemises.

Lisaks USA presidendile Trumpile kasutavad ka teised selle riigi võimukandjad koroonaviiruse kohta nimetust Hiina viirus või Wuhani viirus.

Maailma Terviseorganisatsioon WHO hoiatas juba varem, et uue koroonaviiruse SARS-CoV-2 ja viirushaiguse Covid-19 seostamine mingi riigi, piirkonna või rahvusega on stigmatiseerimine.

Hiina uudisteagentuur Xinhua teatas, et USA president Donald Trump kasutab Hiina kohta pidevalt rassistlikke ja ksenofooblikke väljendeid ning külvab oma ebakompetentsusega uue koroonaviiruse kohta hirmu.

New Yorgi linnapea Bill de Blasio arvates satuvad Aasia juurtega ameeriklased Donald Trumpi läbimõtlemata väljaütlemiste tõttu koroonaviiruspuhangu ajal kaasmaalaste viha alla.

USA ja Hiina suhted on olnud pikka aega keerulised.

President Trump süüdistab Hiinat ebaseaduslikus kaubanduses ja intellektuaalse omandi varguses.

Kaks riiki on kaubandussõjas, milles kumbki pool kehtestas teise kaupadele väga kõrged tollitariifid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles