ARHIIV ⟩ LANGENUD TÄHT! Paavsti pildi rüvetamisest alanud kriis tegi popstaar Sinéad O'Connorist hullumaja patsiendi (1)

Sinéad O'Connor - Nothing Compares 2U. Pildid videost, Foto: Pilt videost
Getter Trumsi
, tegevtoimetaja
Copy

Sinead O'Connor suri 56-aastaselt pärast aastaid kestnud võitlust vaimse tervisega, teatati 25. juuli õhtul. Taasavaldame kolm aastat tagasi, 21. märtsil kirjutatud artikli. 

Ka Eestis esinenud iiri lauljat Sinéad O'Connorit (53) peeti 80ndate lõpus «popmuusika valdkonna uueks sensatsiooniks». Järgnevatel aastakümnetel kulges aga O'Connori karjäär tormilise eraelu saatel karile ja laulja tüüris ringiga tagasi «sinna», kus ta alustas — hullumajja. 

1988. aastal nimetati toona 22-aastast Sinéad O'Connorit popmuusika sensatsiooniks. Iirimaalt pärit laulja oli elanud läbi valuliku lapsepõlve, andnud välja oma esimese debüütalbumi, saanud emaks ja äsja abiellunud. Ning siis paiskas hittlugu «Nothing compares 2 u» O'Connori ülemaailmseks staariks.

Nüüdseks juba 34 aastat kestnud muusikalise karjääri taustal on O'Connori eraelu võtnud ootamatuid pöördeid rohkem kui korra. Purunenud abielud, vastuolulised ütlemised, nimevahetused ja islamiusku pöördumine — lõpuks leidis teismelisena piiblist inspiratsiooni saanud O'Connor end möödunud aastakümnel vaimuhaiglast.

VALUS LAPSEPÕLV

Sinéad O'Connor sündis 8. detsembril 1966. aastal Dublinis, Iirimaal, vahendab IMDb andmebaas. 14-aastaselt saadeti O'Connor Sisters of Our Lady of Charity pesumajja, kuna ta oli «problemaatiline laps» ja varastas, vahendab irishcentral.com. Irish Centrali sõnul tuntakse tänapäeval neid pesumaju «Magdalena hullumajade» nime all — need olid julmad keskaegse mentaliteediga asutused, kus naised vangistati, neilt võeti inimõigused ning neid kuritarvitati seksuaalselt ja muul viisil.

Laulja meenutas oma aega «Magdalena hullumajas» 1993. aasta intervjuus järgmiselt: «See oli vangla. Me ei näinud oma perekonda, me olime luku taga, elust välja lõigatud, eemaldatud normaalsest lapsepõlvest.»

Sinéad O'Connor 1992. aastal 26-aastasena: kaks aastat varem oli ta välja andnud ülemaailmse hittloo ja aasta eest valiti ta People ajakirja 50 kõige kaunima inimese sekka.
Sinéad O'Connor 1992. aastal 26-aastasena: kaks aastat varem oli ta välja andnud ülemaailmse hittloo ja aasta eest valiti ta People ajakirja 50 kõige kaunima inimese sekka. Foto: Jane Bown/© Jane Bown / TopFoto/Scanpix

O'Connori sõnul saadeti tema ja teised tüdrukud pesumajja, sest neid peeti halbadeks inimesteks. «Mõningaid tüdrukuid vägistati kodus ja neid ei usutud. Me olime seal tüdrukud, mitte naised, lihtsalt lapsed. Ja sealsed tüdrukud nutsid iga päev,» meenutas O'Connor, kes veetis seal kokku 18 kuud.

Ta oli inimene, kellele pakkus haiget tegemine lõbu.

Väidetavalt saatis Sinéadi «Magdalena hullumajja» tema isa, kes lootis, et tütar saab sealt abi. «Seal ei olnud taastusravi ega teraapia. Meile öeldi pidevalt, et oleme kohutavad inimesed. Lõpetasin varastamise. Ma ei tahtnud, et mind sinna tagasi saadetakse. Aga mis hinnaga?» (1993. aastal leiti Dublini «Magdalena hullumaja» alt massihaud ja kolm aastat hiljem suleti Iirimaal kõik kümme pesumaja.)

Sellest kõigest sai alguse O'Connori viha katoliku kiriku vastu, millest ta on vägagi avameelselt rääkinud. Vastuoluliselt rebis O'Connor 1992. aastal «Saturday night live» otse-eetris tükkideks tollase paavsti, Johannes Paulus II pildi, karjudes: «Võidelge tõelise kurjusega!» See oli aastaid enne seda, kui avalikkuse ette jõudsid lood seksuaalsetest kuritarvitamistest katoliku kirikus, vahendab Washington Post.

«Ma pidin seda tegema. Ma pidin selle südamelt ära rääkima,» põhjendas O'Connor oma tegu mitukümmend aastat hiljem. Pärast paavsti pildi tükkideks rebimist oli O'Connoril plaanis esinemine Bob Dylani mälestuskontserdil. Iirlanna maine oli aga rikutud ning ta pidi oma esinemise raevuka ja karjuva publiku pärast katkestama.

2017. aastal avaldas O'Connor doktor Phil McGraw saates, et tema lapsepõlv oli juba enne pesumajja sattumist väga valulik. Näiteks kirjeldas laulja oma ema nii: «Ta oli inimene, kellele pakkus haiget tegemine lõbu.» O'Connori ema suri autoavariis, kui laulja oli vaid 18-aastane.

KÕIGEST ÜKS HITTLUGU

O'Connor kolis Iirimaalt Inglismaale 17-aastaselt, eelkõige selleks, et pühenduda rohkem muusikale. Vahetult pärast seda, 1987. aastal, andis ta välja oma debüütalbumi «The lion and the cobra». 

Sinéad O'Connori tuntud hittloole filmiti ka emotsionaalne muusikavideo, kus tema pisarad video neljandal minutil on päris. See oli esimene kord, kui enamik inimesi sai teada, milline O'Connor välja nägi. Paljude jaoks oli üllatus, et ta oli kiilas. 1998. aastal nimetas MTV muusikakanal Prince'i kirjutatud loo «Nothing compares 2 u» üheks kõigi aegade parimaks muusikavideoks, see oli edetabelis 34. kohal.
Sinéad O'Connori tuntud hittloole filmiti ka emotsionaalne muusikavideo, kus tema pisarad video neljandal minutil on päris. See oli esimene kord, kui enamik inimesi sai teada, milline O'Connor välja nägi. Paljude jaoks oli üllatus, et ta oli kiilas. 1998. aastal nimetas MTV muusikakanal Prince'i kirjutatud loo «Nothing compares 2 u» üheks kõigi aegade parimaks muusikavideoks, see oli edetabelis 34. kohal. Foto: Kuvatõmmis muusikavideost

«Paljud lood esimesel albumil kirjutasin ma väga noorelt, 15-aastasena,» rääkis 23-aastane O'Connor ühes intervjuus vahetult enne oma teise albumi ilmumist, vahendab VOX POP Youtube'i kanal

O'Connori enda sõnul oli tema esimene album täis ängi ning mitmed lood tema debüütalbumil on inspireeritud piiblist.

Mulle lihtsalt väga meeldis see lugu.

1990. aastat võib aga pidada O'Connori suureks läbimurdeks. Ülemaailmselt kogus populaarsust lugu «Nothing compares 2 u», mille popikoon Prince 1984. aastal kirjutas, vahendab songfacts.com. Prince aga ise lugu ei avaldanud ning andis selle hoopis bändile The Family, kes loo aasta hiljem oma albumile pani. Singlina bänd seda ei avaldatud ning sellest ei saanud hitti.

O'Connori versioon loost jõudis edetabeli esimesele kohale kokku 17 riigis. Ameerikas oli lugu 1990. aasta üks suurimaid hitte, mis püsis Hot 100 edetabelis koguni neli nädalat. Loo 30. aastapäev oli 8. jaanuaril.

«Mulle lihtsalt väga meeldis see lugu,» põhjendas O'Connor 1990. aasta intervjuus, miks ta otsustas loost oma versiooni teha. Iirlanna võitis loo eest ka Grammy auhinna, kuid ei läinud tseremooniale kohale, protestides sellega muusikatööstuses eksisteeriva materialismi vastu.

1990. aastal andis O'Connor välja ka loo «The emperor's new clothes», mis oli edukas Iirimaal, kuid vaid mõõdukalt populaarne Ameerikas, vahendab songfacts.com. Samas aitas see hittloo kõrval iirlanna karjääri paar aastat veel tõusuteel hoida.

Lugu «Nothing compares 2 u» võib aga siiski nimetada O'Connori suurimaks ja ainsaks hitiks. Kuigi iirlanna on andnud oma karjääri jooksul välja kokku kümme albumit, viimase 2014. aastal, tegid tema vastuolulised ütlemised ja paavsti foto pooleksrebimine otse-eetris tema mainele tõsist kahju. 

2015. aastal lubas O'Connor The Guardianile, et ei kavatse oma suurimat hittlugu enam kunagi live'is esitada. «Esimene lauljakoolituse põhimõte (bel canto) on see, et me ei laula kunagi laulu, millega me emotsionaalselt ei samastu. Pärast kahekümne viie aasta möödumist, umbes üheksa kuud tagasi, sai mul kõik otsa, mille najal ma saaksin sellesse laulu midagi emotsionaalset tuua,» tõdes iirlanna.

Ta murdis oma lubaduse viis aastat hiljem. 

TORMILISED SUHTED JA EMA ROLL

Samal aastal (1987), kui ilmus tema esimene album, sai 20-aastane O'Connor ka esimest korda emaks. Samal aastal abiellus ta oma lapse isa, muusiku ja Grammy-auhinnatud produtsendi John Reynoldsiga.

Kuigi O'Connor oli noor ning teda peeti tol hetkel popsensatsiooniks, ei arvanud ta ise, et uus roll emana mingil määral tema karjääri mõjutab. «Ma ei arva, et laps lisab survet, usun, et laps just leevendab seda. Sest ta tuletab sulle meelde, et sa oled tavaline inimene ja sul on vastutus ning sa ei ole rokkstaar,» selgitas O'Connor 1990. aastal intervjuus.

O'Connor ja Reynolds olid abielus neli aastat ja lahutasid 1991. Vaatamata abielu purunemisele on mees produtseerinud pooled O'Connori albumitest.

Sinéad O'Connor 2011. aastal. Kuue aasta pärast laguneb laulja karjäär ja elu totaalselt koost ning O'Connor kaob aastateks avalikkuse eest.
Sinéad O'Connor 2011. aastal. Kuue aasta pärast laguneb laulja karjäär ja elu totaalselt koost ning O'Connor kaob aastateks avalikkuse eest. Foto: Matt Sayles/AP/Scanpix

Pärast esimese abielu purunemist sai O'Connor 1995. aastal toonase kallimaga oma teise lapse. Suhe aga lõppes ning järgnes karm lahing hooldusõiguse pärast, mille O'Connor kaotas.

2001. aastal kohtas O'Connor ajakirjanik Nick Sommerladi, kes on Rootsi kuninganna Silvia sugulane. Paar abiellus kõigest viis kuud pärast kohtumist ning nad lahutasid kolm aastat hiljem. Kuulu järgi jooksis suhe karile juba 2002. aastal, kuid nad hoidsid seda aasta aega saladuses. 

«Nad armusid esimesel kohtumisel hullupööra. Vaatamata tohutule armastusele, mis nende vahel on, leidsid nad, et nii kiirelt abiellumine oli surve, millega kumbki hakkama ei saanud. Lisaks muule oli veel see surve, kus rokkstaar oli abielus meediategelasega,» selgitas O'Connori sõber laulja teise abielu purunemise tagamaid.

Ma soovin, et ma poleks kunagi abiellunud. Rumal lehm.

Pärast teist lahutust, 2004. aastal, sünnib O'Connorile tema kolmas laps, kelle isaks on iiri muusik Donal Lunny. Kaks aastat hiljem saab O'Connor neljandat korda emaks ning lapse isa on ärimees Frank Bonadio. 

Kuigi O'Connor vandus pärast teise abielu purunemist, et ei kavatse enam abielluda, pidas 44-aastane laulja 2010. aastal järjekordsed pulmad. Tema kolmandaks abikaasaks oli toona 57-aastane Austraalia muusik Steven Cooney

Ka see abielu purunes ning O'Connor süüdistas selles ennast. «Steve on armas, nii et see pole tema süü, vaid minu... see oli erakordselt õnnelik abielu. Mul on südamest kahju, et see purunes,» tunnistas ta pärast lahutust.

Kõigest aasta hiljem kohtus O'Connor internetis sõltuvusnõustaja Barry Herridge'iga — nad abiellusid Las Vegases iirlanna 45. sünnipäeval. Paar päeva pärast pulmi läks paar lahku, sest väidetavalt abiellus O'Connor mehega vaid selleks, et tema kaudu ravimeid osta. 

2014. aastal vahendas The Daily Mirror, et nad on jälle koos ning plaanivad uuesti abielluda. Kas nad selleni jõudsid, ei ole teada, kuid nüüdseks on nad siiski lahus, olgugi, et veel mitte lahutatud.

«Ma soovin, et ma poleks kunagi abiellunud. Rumal lehm. Neli korda. Milline jama. Nüüd ei saa ma kunagi korra ja korralikult abielluda. Igatahes, ma näen kleidiga rumal välja. Ja ilmselgelt olen ma jama abikaasa,» nentis O'Connor pärast oma neljanda abielu purunemist.

2015. aastal sai O'Connor vanaemaks, samal aastal avaldas ta, et üks tema neljast lapsest on tõsiselt haige, vahendab irishmirror.ie

LANGENUD TÄHT

Lisaks karile jooksnud romantilistele suhetele ning üsna konarlikule karjäärile, on O'Connor viimasel aastakümnel võidelnud nii oma vaimse kui ka füüsilise tervise eest. 2007. aastal teatas O'Connor Oprah Winfrey saates, et on bipolaarne. Aastaid hiljem avaldas laulja, et ta sai vale diagnoosi. 

2015. aastal lasi O'Connor endale teha emaka hüsterektoomia, mis kutsus esile varajase menopausi, mis jäi ravimata. Samal aastal postitas O'Connor Facebooki emotsionaalse video ning arvati, et tema elu on ohus. Politsei leidis laulja hotellitoast ja temaga oli kõik korras, vahendab irishcentral.com.

Ma haarasin kinni kõigest, mis mind elus hoida võis.

2017. aastal postitas Sinéad O'Connor sotsiaalmeediasse emotsionaalse video, mis pani muretsema tema lähedased ja fännid.
2017. aastal postitas Sinéad O'Connor sotsiaalmeediasse emotsionaalse video, mis pani muretsema tema lähedased ja fännid. Foto: Kuvatõmmis Youtube'i videost

O'Connori käitumine ei olnud aga turvaline tema 14-aastasele lapsele, kelle lastekaitseteenus temalt enda hoolde võttis. 2016. aastal nõudis O'Connori vanim poeg kohtu kaudu emalt oma venna hooldusõigust. Mõni aeg pärast seda kadus O'Connor ootamatult ära, kuid leiti kaks päeva hiljem. Temaga oli õnneks kõik korras.

«Minu elus oli palju üksindust [...], kuid oli ka palju meeleheidet, ma olin suremas, ma tõesti olin, nii et ma haarasin kinni kõigest, mis võis mind elus hoida,» rääkis O'Connor selle aasta veebruaris.

2017. aastal muutis O'Connor oma nime Magda Davittiks, kuid aasta hiljem pöördus islami usku ning muutis nime Shuhada' Sadaqatiks. «Olen kogu elu olnud moslem, aga ma ei mõistnud seda,» täheldas O'Connor Irish Timesile.

O'Connor esineb aga jätkuvalt nime all, mille järgi maailm teda tunneb.

Oma vaimse tervise eest hoolt kandes sattus O'Connor möödunud aastakümnel mitmel korral vaimuhaiglasse: seal veetis ta aastate jooksul enamiku oma ajast.

«Minu elus oli toimumas igast s***a, mis ajas mind pärast radikaalset hüsterektoomiat natuke hulluks,» põhjendas laulja, «ma võin selle üle praegu naerda, aga see aeg oli kohutav.»

Ajal, mil O'Connor veetis vaimuhaiglas, tuli päevavalgele katoliku kiriku skandaal — 2018. aastal mõisteti Ameerikas, Pennsylvania osariigis üle tuhande lapse seksuaalses ahistamises süüdi 301 preestrit, vahendab irishcentral.com. Kirik oli kuritegusid kinni mätsinud vähemalt 70 aastat ja ahistamine oli eriti ohjeldamatu paavst Johannes Paulus II ajal.

Nõnda tuli ilmsiks tõsiasi, et O'Connor ei väärinud 1992. aastal paavsti foto rebimisele järgnenud viha. Pärast Pennsylvania kohtu otsust hakkas sotsiaalmeedias levima arvamus, et O'Connor väärib katoliku kirikult avalikku vabandust.

Sinéad O'Connor astus aastaid pärast avalikkuse eest põgenemist 2020. aasta jaanuaris taas lavale. 
Sinéad O'Connor astus aastaid pärast avalikkuse eest põgenemist 2020. aasta jaanuaris taas lavale. Foto: Alessandro Bosio/PACIFIC /SIPA/Scanpix

Eelmise aasta sügisel teatas O'Connor, et naaseb pärast viis aastat kestnud pausi lavale ning tuuritab taas Põhja-Ameerikas. Laulja põhjendas Washington Postile, et «ta pidi tööle minema» ja endale elatist teenima.

«Mul on pangakontol 8000 dollarit,» avaldas O'Connor. Lavale naasmine hirmutas teda väga just kahel põhjusel: ta kartis seda, et keegi ei tule kohale või ta unustab laulusõnad.

«Olen olnud viis aastat hullumajas. Olen seal olnud viimased neli–viis aastat. Sisse ja välja. Seitse kuud korraga,» kirjeldas O'Connor aastaid pärast «avalikku krahhi», mille tõttu ta avalikkusest kadus.

«Arvan, et igaühele kulub kord elus paus ära,» arvas O'Connor. Tommy Tiernani saates tõdes ta oma raskele ning valusale elule mõeldes, et «ei ole mõtet vaadata tagasi ega taha, kui sa saad terveks, siis vaata ainult edasi».

Ma ei taha kõigi ees oma sisikonda välja köhida. Ma ei taha ennast narriks teha.

Laulja tunnistas hiljuti, et tema järgmine album ei sisalda lugusid, mis kirjeldaks tema viimaste aastate elu. «See, mis viimased neli aastat on toimunud, on viimane asi, millest ma lugusid kirjutaks,» kostis O'Connor. «Järgmise kahe aasta jooksul mul albumit ei tule, sest ehitan oma elu uuesti üles — olen olnud hullumajas (ja mul on lubatud seda h-sõna kasutada),» avaldas O'Connor 2019. aasta suvel «The point of everything» taskuhäälingu osas.

2020. aasta alguses naasis O'Connor pärast viie aasta pikkust pausi esinemise juurde ning tuuritas ka Põhja-Ameerikas. Nüüdseks koroonaviiruse Covid-19 tõttu katkenud tuur koosnes 24 kontserdist. Neist üle poole olid välja müüdud.

Enne lavale astumist O'Connor palvetab ja lausub iga kord samad palvesõnad: «Ma tahan andestust. Ma ei taha kõigi ees oma sisikonda välja köhida. Ma ei taha ennast narriks teha.»

Märtsis avaldas O'Connor ka uhiuue laulu, demo-versiooni loost «Horse on a highway», vahendab The Sun. O'Connor salvestas loo kodus, öeldes, et soovib välja tulla millegagi, mis tekitaks kuulajatele «külmavärinad».

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles