Eriolukord on toonud peidust välja loomaaia asukaid, keda tavaliselt kohtab harva

Elu24
Copy
Reporter: Tallinna Loomaaed näitab jaanuari lõpuni amuuri leopardide toitmist koos kommentaariga
Reporter: Tallinna Loomaaed näitab jaanuari lõpuni amuuri leopardide toitmist koos kommentaariga Foto: Pilt videost

Tallinna loomaaed on eriolukorrast olenemata endiselt avatud, kuid piirangutega. Samas võib just nüüd, mil külastajaid vähem, kohata loomaaias ka neid asukaid, kes muidu naljalt end inimestele ei näita.

Loomaaed on endiselt külastajatele avatud, kuid ohutuse eesmärgil saab pileteid osta vaid automaadist – piletikassades ja sularaha eest müüki ei toimu. Suletud on kõik loomaaia territooriumil asuvad siseekspositsioonid (troopikamajad, paksunahaliste maja, laste loomaaia laut, polaariumi maja), meenepood ja keskkonnahariduskeskus (välja arvatud KHK sisse- ja väljapääs).

«Ma ei taha reklaami teha, aga me arvasime, et loomaaial on nii suur territoorium ja inimesed vajavad väljas jalutamise kohta,» rääkis Tallinna loomaaia direktor Tiit Maran «Aktuaalsele kaamerale» antud intervjuus.

Marani sõnul külastas Tallinna loomaaeda ainuüksi pühapäeval üle 900 inimese. Nädal varem oli neid poole vähem ehk neljasaja ringis. «See ei ole tavapäevade jaoks väga palju. Kui nüüd arv tõesti väga suureks läheb, siis me peame vaatama. Kindlasti ei taha loomaaed muutuda koroonaviiruse levitamise tulipunktiks, aga pakkuda inimestele lihtsalt väljas jalutamise võimalust,» seletas Maran.

Hinnangulist arvu, millest rohkem inimesi loomaaeda ei lubata, pole veel paika pandud, kuid see otsustatakse lähiajal ära. Samas nüüd, kui inimesed on vähem liikvel, loob see eelduse, et loomad on järk-järgult rohkem liikvel. Juba on sotsiaalmeedia kaudu saabunud teateid mujalt maailmast, kus linnatänavaile on tulnud süüa otsima ka metssead ja põdrad.

Keskkonnaagentuuri peaspetsialisti kinnitusel pole Eestis selliseid olukordi veel ette tulnud, kuid eeldus, et loomade linnastumine kasvab, võib tema arvates teoreetiliselt paika pidada. «Ega loom neid maju ja autosid väga ei pelga, aga inimene on see, keda ta kardab ja ta inimeste vahele ei tule. Kui tänavad on inimtühjad, siis võib juhtuda küll, et noored rändavad loomad võivad eksida kaugemale linna sisse ära,» rääkis keskkonnaagentuuri eluslooduseosakonna peaspetsialist Peep Männil.

Sellist looma kohates tuleb helistada numbrile 112 ning mitte teda paanikasse ajada. Kindlam on siiski loomi kohata ka täna loomaaias. Paradoksaalsel kombel võib praegu, mil külastajaid on loomaaias vähe, näha seal haruldasi loomi, kes muidu end naljalt inimestele ei näita – näiteks amuuri leopardi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles