PUUST JA PUNASEKS ⟩ Kui palju mõjutab koroonaviiruse levikut karantiini rikkumine?

Elu24
Copy
Ostuhullus Lõunakeskuse Sportlandis.
Ostuhullus Lõunakeskuse Sportlandis. Foto: Lugeja foto

Austraalia teadlaste värske uurimuse tulemused näitavad, et viiruse levikut mõjutavad meeletult igaühe otsused. Kuna Covid-19 on mureks kõikjal, tasub neid silmas pidada ka igal eestimaalasel.

Eestis on kinnitatud vaid veidi üle 400 nakatunu. Tõsisemaks teeb olukorra ka esimene koroonaviiruse tagajärjel surnud inimene.

Siiski võis siiani paljudele jääda mõistmatuks meetmete karmus. Meil on justkui kõik hästi, kui võrrelda olukorda Itaalia ja Hispaania katastroofidega.

Miks on siiski ka meil politsei tänavatel ja poed kinni? Sellele aitab väga selgelt vastata Sydney ülikooli teadlaste uuring.

Viirusele suudetakse piir panna vaid siis, kui karantiini järgib üle 80 protsendi inimestest. Selle arvutasid teadlased täpsetele rahvastikuandmetele toetudes välja, vahendab ABC News.

Posted by Trust me, I'm a "Biologist" on Teisipäev, 24. märts 2020

Veel kaitsmata teadustöö avaldati internetis. See lähtub stsenaariumist, et 50 päeva jooksul haigestub umbes 1500 inimest.

Siis rakendatakse karmid karantiininõuded. Eeldusel, et nendele allub üle 90 protsendi inimestest, langeb uute nakatumiste arv 100 päeva järel nulli.

Kui karantiini jääb ka 80 protsenti elanikest, suudab riik siiski puhangule pikema aja jooksul piiri panna. Kui aga karantiini jääb vaid 70 protsenti inimesi või vähemgi, tõuseb nakatumiste arv äärmiselt järsult.

Kuna vaktsiin puudub ning ka korraliku ravi puhul on suremusprotsent märkimisväärne, aitab Covid-19 leviku vastu vaid üks asi. Jää koju!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles