Brittidel avanes tänu pandeemiale võimalus maailma kuulsaim ülekäigurada korda teha

Elu24
Copy
Aastal 1969. ilmunud albumi "Abbey Road" kaanepilt
Aastal 1969. ilmunud albumi "Abbey Road" kaanepilt Foto: Handout /Iain Macmillan, Apple Corps, Scanpix

Sarnaselt Eestile on ka Suurbritannia eriolukorra tõttu nii-öelda "lukku pandud". Suurlinna tänavad on ebaharilikult tühjad, kuid sellel on ka omamoodi positiivne külg – nimelt avanes lõpuks võimalus värskendada maailma üht kuulsaimat ülekäigurada!

26. septembril 1969 ilmus ansambli The Beatles 11. stuudioalbum. Tegemist oli ühtlasi ka viimase plaadiga, mille John Lennon, Paul McCartney, Ringo Starr ja George Harrison koos salvestasid. Albumile pandi nimi Londoni Westminsteri linnaosas asuva tänava Abbey Roadi järgi. Seal tänaval tegutses EMI stuudio, milles lõviosa albumi lugudest salvestati ning stuudiosse viival ülekäigurajal valmis ka plaadi kaanefoto.

Tegemist on muusikaajaloo ühe kuulsaima albumi kaanega ja sellel ilutsev ülekäigurada on tänase päevani tõeline turismimagnet. Kuna tuhanded biitlite fännid üritavad aga albumi kaanefotot seal pidevalt taaslavastada, on maailma tuntuim ülekäigurada sattunud viimastel aastatel üpris kehva seisu. CNN kirjutab, et tänu pandeemiale on Ühendkuningriigi pealinna muinsuskaitse töötajatel avanenud lõpuks harukordne võimalus ikooniline ülekäigurada värske värvikihiga üle võõbata.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Leon Neal (@leonnealphoto) on

Aastal 2010 pandi Abbey Road muinsuskaitse alla – tegemist on esimese tänavaga, mis on saanud sama kõrget tunnustust kui kuulsad hooned ja monumendid. «See Londoni sebra pole loss ega katedraal, kuid tänu biitlitele ja 10-minutilisele fotosessioonile ühel 1969. aasta augustihommikul on sellel täpselt sama tugev õigus nagu teistel, et seda peetaks meie pärandi osaks,» seletas toonane turismi- ja muinsusminister John Penrose.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles