«PERETÜLI» Endised kallimad Silvia Ilves ja Paul Neitsov läksid koroonateemal raksu

Elu24
Copy
Silvia Ilves ja Paul Neitsov esitlesid oma ühist plaati Aruküla rahvamajas. 06. märtsil.
Silvia Ilves ja Paul Neitsov esitlesid oma ühist plaati Aruküla rahvamajas. 06. märtsil. Foto: Remo Tõnismäe

Tšellist Silvia Ilves (27) avaldas oma isiklikul Facebooki kontol arvamust koroonaviiruse kohta. Kommentaarides võttis sõna Ilvese endine kallim, muusik Paul Neitsov (26), kes ei olnud tšellisti postitusega nõus. Algas pikem avalik vestlus, kus Ilves arvas, et koroonaviirusele tehakse lihtsalt reklaami ning Neitsov rõhutas olukorra tõsidust. 

Ilves postitas pühapäeva õhtul Facebooki pikema postituse, milles tsiteeris loodusraviterapeudi ja kahe lapse ema Merle Martinsoni arvamust hetkel maailmas leviva koroonaviiruse Covid-19 kohta.

Martinsoni arvamus puudutas põhiliselt ajakirjandust ja seda, kuidas meedia tekitab inimestes hirmu. «Ma väga palju ajakirjandust ei jälgi, sest olen juba ammu tõdenud, et kuigi palju tõtt sealt ei tule. Keskendutakse ainult negatiivsele – see tekitab inimestes reaktsioone,» sõnas Martinson, kes usub, et see kõik teeb inimesed õnnetuks ja need, kes ajakirjandust ei tarbi on õnnelikumad.

Martinson tõi antud eriolukorra puhul paralleele diktatuuriga. «Kas see ei peaks olema inimeseks olemise aluseks: esitada küsimusi, mitte tingimusteta alluma kellegi diktatuurile. Diktatuuri all elamise kohta võime küsida enda vanematelt. Nõukogude ajal pidid kõik kinnisilmi suurt juhti uskuma ning kõik meediakanalid olid selle eesmärgi jaoks rakendatud. [...] Kui veel lisada liikumiste ning reisimiste keeld, siis on see tõsine ajas tagasi rännak.»

Ilves oli Martinsoni öelduga nõus sõnades: «hirm teeb rumalaks, hirmul on suured silmad — oleme ju kõik seda kogenud! Ütlen järgneva loetud teksti peale lihtsalt «Aamen». Ja nii ongi.»

Ilves: Ootan juba seda hetke, kus rahvas saab aru, et oleme kellegi kõrgema poolt lõksu aetud. 

Tšellisti postituse kommentaarides võttis aga sõna ka Ilvese endine kallim, muusik Paul Neitsov: «Saaremaa inimesed ilmselt selle tekstiga praegu nõus küll ei ole,» kirjutas Neitsov lühidalt. Sellest sai alguse pikem avalik arutlus.

Tšellist Silvia Ilves.
Tšellist Silvia Ilves. Foto: Remo Tõnismäe

Ilves: «Tundub, et ranged piirangud pole tulemust andnud. Ja ausalt ka — miks me varasematel aastatel viirusesse haigestunuid pole üles hakanud lugema? [...] Ootan, millal rahvas tuleb mõistusele, et viirused on meid alati kimbutanud ja kimbutavad ka edaspidi — koroona on lihtsalt viiruste seas üles nopitud ning viimase kulgemist puust ja punaseks ette tehtud.» [...]

«Aga sellist reklaami pole varasemalt ühelegi teisele viirusele tehtud. Inimesi on varem haigestunud ja surnud igal pool maailmas viirustesse, miks me siin koroona haigeid loendame? Meedia muust enam ei jahvatagi. [...] Ootan juba seda hetke, kus rahvas saab aru, et oleme kellegi kõrgema poolt lõksu aetud. Varsti kaevatakse ülekohtuse kohtlemise pärast. Palun jumalat, et mul õigus ei oleks, eks.» 

Neitsov: Ära oota sadu koroona surnuid... 

Neitsov: «Pigem palu jumalat, et sul oleks õigus. Itaalias sureb viimased 2 nädalat ühte ja samasse nakkushaigusesse 600–1000 inimest päevas ja ikka on veel inimesi, kes arvavad, et nendega mängitakse.»

Ilves: «Varasemalt pole lihtsalt surmajuhtumeid meediasse paisatud niimoodi. Igatahes. Ootan Eestisse ikka sadu koroona surnuid, sest SEE PEAB ju olema ohtlikum tavalisest gripist, millesse on surnud kümneid ja kümneid inimesi Eestis igal aastal. Ei oska võtta seisukohta, kas nutta või naerda. Hetkel on selline tunne, nagu poleks varasematel aastatel inimesi üldse surma saanudki haiguste tõttu.»

Neitsov: «Ära oota sadu koroona surnuid... aga arutame seda umbes aprilli keskpaigas edasi.»

Ilves: Vabandan, kui olen olnud see jobu, kel oli raske uskuda hirmuvalitsusse. 

Ilves: «Aga miks me lasime eelmistel aastatel inimestel grippidesse rahulikult surra?! Räägime jah, aprillis edasi. Olen selle vaidluse siin võitnud ning sa vabandad, et eksisid, kui koroona surmade arv pole tõusnud 50ni aprilli keskpaigaks. Vabandan su ees, kui arv on tõusnud, vabandan, kui olen olnud see jobu, kel oli raske uskuda hirmuvalitsusse.»

Muusik Paul Neitsov.
Muusik Paul Neitsov. Foto: Remo Tõnismäe

Ehkki mõlemad muusikud proovisid avalikku vestlust lõpetada, jätkas Neitsov: «ma olen nüüd tõeliselt pessimistlik tüüp aga kui lauskarantiini ei tule täna–homme, siis on see arv aprilli lõpuks kordades suurem kui 50.»

Ilves: «Samas. 2017. aastal suri grippi 94 inimest, seega... number peaks olema aprillikuu keskpaigaks üle saja, et suremusnumbriga negatiivselt üllatada.»

Neitsov: «Gripp on ajaloolaste hinnangul avastatud 6000 aastat enne kristust. See on praeguseni suht piisav aeg, et seda osata ravida, ennetada jne. Aga täielikult siiski ei osata. Suremus on märkimisväärne. COVID-19 avastati sisuliselt 2020 jaanuari alguses. Me ei tea sellest haigusest mitte midagi. Selles ongi vahe.» [...]

Ilves: Mina ei leia, et need kinni teibitud lastepargid ühissõidukitest mustemad ja ohtlikumad kohad on. 

 «Aga võtame siis korraks sedapidi, et sul on õigus. Lihtsalt oletame. Kuidas oleks õige suhtuda sellesse epideemiasse? Maailma tasandil ma mõtlen just... või siis Euroopa ja Eesti tasandil.»

Ilves: «Mina ei saa midagi siin üksi muuta. Hetkel on popp eputada kodus istumisega, mida ma olen ka teinud muidugi. Eks saame näha, mida maksame selle trendi eest. Kui palju me koroonasurmasid ära hoiame ning mida kõike muud me ohvriks tooma peame.»

«Eesti ei peaks end Itaaliaga võrdlema. Me oleme hoopis teine rahvus, talume köha palju paremini, kui lõunamaa rahvas. Tervislikult toituda! Hügieenist kinni pidada! Mina ei leia, et need kinni teibitud lastepargid ühissõidukitest mustemad ja ohtlikumad kohad on.»

Lõpuks pakkus Neitsov, et võiksid Ilvesega arutlust privaatses vestluses jätkata, et nende tüli meediasse ei jõuaks.

Ilves aga tõdes, et postitus on avalik, sest ta tahab siiralt oma mõtteid jagada. Muusikute pikem arutlus postituse all lõppes sellega, et mõlemad nõustusid, et nad ei läinud koroonaviiruse pärast tülli.

Arutlus lõppes, kui Neitsov pidi alustama oma live-esinemist ning saatis lõpetuseks Ilvesele ja tema poistele tervist.

Täies mahus postitust ja kogu avalikku arutelu saad lugeda SIIT:

Ühine musitseerimine tõi Ilvese ning Neitsovi 2019. aasta novembris kokku, kuid nende tormiline suhe lõppes mõne nädalaga. Märtsi alguses andsid muusikud koos välja ühise plaadi «Kümnel keelel», mille plaadiesitluskontserdid koroonaviiruse tõttu pooleli jäid.

Alates jaanuarist on Neitsov olnud suhtes Alyona Tinyakovaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles