Raskes õnnetuses halvatuks jäänud endine jäähokilootus nõuab ulatuslikku kompensatsiooni (1)

Elu24
Copy
Ellujääja: endine hokimees Ryan Straschnitzki (vasakul).
Ellujääja: endine hokimees Ryan Straschnitzki (vasakul). Foto: Paul Chiasson/The Canadian Press/PA Images/Scanpix

Kanada noorte jäähokivõistkonda Humboldti Broncosit vedanud buss põrkas kaks aastat tagasi kokku rekaga. Õnnetus juhtus 6. aprillil 2018. aastal Saskatchewanis, kahe maantee ristumiskohal. Broncos oli teel noorteliiga play-off mängule. 

Tragöödias hukkus 16 inimest, 13 said raskelt vigastada. Hokimängijad olid vanuses 16-21.  Õnnetuses sai rängalt viga ka Broncosi üks liidritest Ryan Straschnitzki, kes jäi rindkerest allapoole halvatuks. 

Traagilises kokkupõrkes ei jäänud bussist ja rekast midagi järele. 
Traagilises kokkupõrkes ei jäänud bussist ja rekast midagi järele. Foto: JONATHAN HAYWARD/The Canadian Press/PA Images/Scanpix

Nüüd on 20-aastane Straschnitzki kohtusse kaevanud õnnetuses hukkunud bussijuhi Glen Doerkseni, kaheksaks aastaks vangi mõistetud rekajuhi Jaskirat Singh Sidhu, samuti bussifirma ning ka rekaomanikfirma ja lisaks ka Alberta ja Saskatchewani provintsid, teatas CBC. 

Straschnitzki nõuab neilt kõigilt kokku 13,5 miljonit dollarit kompensatsiooni.  

Kiiruse ületamine

Straschnitzki väidab, et Doerkseni juhitud buss ületas õnnetuse hetkel kiirust. Sõiduk olevat sõitnud 119 kilomeetrise tunnikiirusega, samas kui teelõigul kehtis 100 km/h kiirusepiirang. Straschnitzki on varem CBC Newsile öelnud, et enne õnnetust kuulis ta bussjuhti hüüatamas, kui teine reka oli napilt bussi eest mööda vihisenud. Pärast seda saabus pimedus. Noor hokitalent ärkas valude peale ja ei suutnud ennast enam liigutada.

Rekajuht mõisteti süüdi, sest ta ei peatunud ristmikul oleva stopp-märgi ees, vaid kihutas täie rauaga edasi. Kohus leidis, et vahetult enne avariid jõudis küll bussijuht pidurile vajutada, kuid sellest ei piisanud õnnetuse ära hoidmiseks.

Traagilised vigastused

Katastroofiliste vigastuste tekitamise ning sissetuleku kaotuse eest nõuab Straschnitzki  muuhulgas bussijuhi Doerkseni pärandivara. 

Kohtule esitatud taotluses süüdistatakse Albertan ja Saskatchewani provintsivalitsusi selles, et seal asuvad kiirteed ei vasta nõuetele ning pole piisavalt turvalised, ohtlike ristimike ees puuduvad vastavad liiklusmärgid ja teetähised.

20-aastasele Straschnitzkile tehti Tais mullu detsembris eksperimentaalne selgroo-operatsioon. Pärast seda avaldas ta video, kus ta sirutab jala välja ja toksab sellega palli. Straschnitzki tõdeb, et teda ootab veel ees hulgaliselt erinevaid operatsioone.

Noormeest vaevavad sagedased peavalud, unetus, tal on kõnehäired ja nägemisraskused. Tihti esineb painajaid ja vihapurskeid, ta on pidevalt masenduses.

Straschnitzki on nüüdseks osalnud ka paaris kelguhoki matšis. Tema suurimaks unistuseks on taas käima õppida ja tulevikus ka uiskudel hokit mängida. Broncosi õnnetus puudutas tervet Kanadat ning kanadalased annetasid tragöödias kannatanutele 15 miljonit dollarit.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Thankful for my friends, family and supporters. Looking forward to 2019!

A post shared by Ryan Straz (@rstraz_) on

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles