Kes ei tea koroonaviirusest mitte midagi ja on õndsas teadmatuses?

Inna-Katrin Hein
Copy
Kaitserõivastes parameedikud viimas koroonaviiruse nakkuse saanut haiglasse
Kaitserõivastes parameedikud viimas koroonaviiruse nakkuse saanut haiglasse Foto: REMO CASILLI/REUTERS/Scanpix

Uus koroonaviirus on kogu maailmas elu pea peale keeranud, kuid on neid, kes ei tea sellest midagi ja elavad õndsas teadmatuses.

Uudisteagentuuri AFP arvates on need näiteks tuumarelvadega Prantsuse allveelaevade meeskonnad, mis on keskendunud oma ülisalajastele missioonidele, tõustes harva oma allveelaevaga pinnale.

Salaoperatsioonidel olevatele allveelaevnikele ei edastata uudiseid, vaid ainult infot, mis on setud nende ülesandega. Neil ei ole pardal internetti, raadiot ega televiisorit. Komandörid saavad ka ohuolukordade informatsiooni, kuid kui nad peavad vajalikuks meeskonda sellest mitte teavitada, siis nad seda ei tee.

Prantsuse allveelaevade, mis lahkusid enne pandeemiat ja Prantsusmaal karantiini kehtestamist, meeskonnad ei ole tõenäoliselt teadlikud, et ohtlik viirus niidab inimesi.

Pensionil admiral Dominique Salles, kes oli 2003 – 2006 Prantsuse ballistilise rakettidega allveelaevade eskadroni komandör, kinnitas et praegu missioonidel olijad ei tea uuest koroonaviirusest midagi.

Salles lisas, et allveelaevade meeskonnad saavad haiguspuhangust teada alles mõned päevad enne kodusadamasse saabumist, et karantiiniolukord ei tabaks neid ootamatult.

«Nad ei pea teadma mitte midagi muud peale oma ülesande. Endise komandörina tean, et meeskondi teavitatakse alles enne sadamasse saabumist olukorrast, kuid ei laskuta detailidesse,» jätkas admiral Salles, kes oli kunagi ka Prantsuse tuumaallveelaeva L'Inflexible kapten.

Prantsuse merevägi ei ole kinnitanud ega ümber lükanud, kas nad on teavitanud missioonidel olevate allveelaevade meeskondi uuest koroonaviirusest.

Samuti ei avaldata, kas mõni Prantsuse ballistiliste rakettidega allveelaev lahkus sadamast enne, kui Prantsusmaa võimud 17. märtsil piiri sulgesid ja riigi karantiini panid.

Prantsuse mereväe pressiesindaja Olivier Ribard’i sõnul on konfidentsiaalsus üle kõige ja selle tõttu ei saa ta öelda, kas meeskonnad on sellest olukorrast informeeritud või mitte.

Prantsuse allveelaev Le Terrible 2017. aasta fotol
Prantsuse allveelaev Le Terrible 2017. aasta fotol Foto: POOL/REUTERS/Scanpix

Prantsuse allveelaevade, mille meeskond koosneb 110 liikmest, missioon kestab 60 – 70 päeva.

Veebruaris missioonile läinud meeskonnad jõuavad koju tagasi alles aprillis.

Prantsuse allveelaevade baas asub Bretagne’is Brestis Ile Longue’il.

Prantsusmaal on diagnoositud uue koroonaviiruse nakkus rohkem kui 40 000 inimesel ja viirushaigusse on surnud üle 2600 inimese.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles