Suri õudusfilmidele «Hiilgus» ja «Vaimude väljaajaja» muusika kirjutanud Poola helilooja

Elu24
Copy
Poola helilooja Krzysztof Penderecki 2013. aastal Peterburis.
Poola helilooja Krzysztof Penderecki 2013. aastal Peterburis. Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Pühapäeva varahommikul suri Poola helilooja Krzysztof Penderecki, kes kirjutas muusika õudusfilmidele «Hiilgus» («The Shining») ja «Vaimude väljaajaja» («The Exorcist»).

Penderecki suri pühapäeva hommikul Lõuna-Poolas oma kodus, vahendas Hollywood Reporter. Ta oli 86-aastane ning pikalt võidelnud haigusega. Täpne surmapõhjus pole avalikkusele teada, ent kuna tema hooldaja nakatus koroonaviirusesse, tehti ka heliloojale test ning see osutus negatiivseks.

Penderecki sündis 1933. aastal Dębicas, isa soovis, et temast saaks arhitekt, vahendas Postimehe kultuuriportaal. Tõsisemalt komponeerima hakkas ta 1957. aastal, kuna võistlusel oli auhinnaks sõit läände. «Kirjutasin igaks juhuks kolm pala ja võitsingi kolm esimest kohta,» rääkis Pendericki.

Rahvusvahelise tuntuse tõi talle 1961. aastal UNESCO auhinnaga pärjatud «Itk Hiroshima ohvritele», milles helilooja kasutas hiiglaslikku keelpillikoosseisu.

Penderecki võitis oma pika karjääri jooksul kolm Grammy auhinda, viimati aastal 2017. 90ndatel sai ta ka kaks Emmy nominatsiooni. Ta oli üks rahvusvaheliselt tuntumaid Poola heliloojaid, kümme aastat tagasi esines ta ka Tallinnas Estonia kontserdisaalis.

Filmisõpradele on Penderecki heliteosed tuttavad õudusklassikaks saanud linateostest «Vaimude väljaajaja» ja «Hiilgus», samuti filmidest «Keeristorm» («Twister»), «Inimlapsed» («Children of Men») ja «Suletud saar» («Shutter Island») Leonardo DiCaprioga peaosas.

Eesti president Toomas Hendrik Ilves ja Evelin Ilves istutasid 2011. aastal Penderecki ja tema abikaasa koduaeda Eestis aretatud iluõunapuu «Professor August Vaga», mis pärines Karukäpa puukoolist Luual. 2010. aastast on Penderecki Eesti muusika- ja teatriakadeemia audoktor.

Poola kultuuriminister Piotr Gliński ütles, et Penderecki surm oli riigi kultuurile suur ja parandamatu kaotus.

Heliloojast jäävad maha abikaasa Elzbieta, tütred Beata ja Dominika ning poeg Lukasz.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles