Teadlased mõõtsid Antarktikas rekordkõrge temperatuuri (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Jää sulamine Ida-Anatrktikas
Jää sulamine Ida-Anatrktikas Foto: REUTERS FILE PHOTO/REUTERS/Scanpix

Teadlased mõõtsid Ida-Antarktikas asuvas uurimisjaamas rekordiliselt kõrge temperatuuri ja hoiatasid, et kui soojenemine jätkub, siis on Antarktika floora ja fauna ohus.

Austraalia Antarktika programmi teadlased, kes elavad ja töötavad Bailey poolsaarel Casey uurimisjaamas, tegid temperatuurimõõtmisi 23. - 25. jaanuarini, sealse suve ajal, teatab cnn.com.

Kolme päeva kõrgeim temperatuur oli pluss 9,2 kraadi ja see mõõdeti 24. jaanuaril 2020.

Kolme päeva madalamad temperatuurid olid üle nullkraadi ja kõrgemad temperatuurid keskmiselt üle 7,5 soojakraadi.

Austraalia Casey uurimisjaam Antarktikas
Austraalia Casey uurimisjaam Antarktikas Foto: AUSTRALIAN ANTARCTIC DIVISION/via REUTERS/Scanpix

«Mõõtmine toimus kolmel järjestikusel päeval, mil oli nii maksmaalselt kõrgeid kui madalaid temperatuure,» sõnas uuringus osalenud bioloog Sharon Robinson.

Teadlastemeeskonna sõnul sulatavad kõik üle 0 kraadi temperatuurid Antarktikas jääd.

Antarktikas on temperatuurid tõusnud kliimamuutuse tõttu, mis on põhjustatud inimtegevusest. Jää sulamine tõstab ookeanide ja merede veetaset, ähvardades rannaalad vee alla jätta. Seal elavad inimesed on selle tõttu ohus.

Antarktika ökoloogi Dana Bergstromi sõnul kahjustavad kõrged temperatuurid Antarktika ökosüsteemi.

«Enamik elust Antarktikas on väikestes jäävabades oaasides, samas sõltudes lume ja jää sulamisest, saades nii eluks vajalikku vett. Selle vee abil elavad Antarktika samblad, samblikud, mikroobid ja selgrootud. Kuid kui jääsulamisvett on liiga palju, siis see takistab nende liikide elu. Kui jää Antarktika kevadel liiga vara sulab, siis kahjustab ökosüsteemi kuivus, mis võib kesta pikalt,» selgitas Bergstrom.

Kõikjal Antarktikas on suveperioodi jooksul mõõdetud rekordiliselt kõrgeid temperatuure.

Argentina Esperanza uurimisjaama teadlased mõõtsid  selle aasta veebruaris Antarktika põhjapoolseimas tipus 18,3 kraadi sooja. Tegemist on Antarktikas mõõdetud kõrgeima temperatuuriga.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles