Koroonaviirus on jõudnud Amazonase põlishõimudeni

Inna-Katrin Hein
Copy
Brasiilia põliselanikud Amazonases
Brasiilia põliselanikud Amazonases Foto: UESLEI MARCELINO/REUTERS/Scanpix

Brasiilia võimude teatel on uus koroonaviirus jõudnud ka Amazonase vihmametsas elavate põlishõimudeni, sest kokoma hõimu 20-aastane naine sai pärast testimist koroonaviiruse diagnoosi.

Kokoma hõim elab sügaval metsas ja välismaailmaga puutub vähe kokku, kuid see naine käis väljas ja töötas Santo Antonio do Iá piirkonnas koos arstiga, kelle diagnoositi koroonaviirus, kirjutab theguardian.com.

Arst oli puhkusel Lõuna-Brasiilias ja uuesti tööle asudes läks Amazonase vihmametsa ühe suurema hõimu tikunasi liikmete tervist kontrollima, teadmata, et tal on koroonaviirus.

Tikunasi hõim, kuhu kuulub umbes 30 000 inimest, elab Amazonase jõe ääres Columbia ja Peruu piiri lähedal.

Santo Antonio do Iá alal tehti pärast arsti haigusest teadasaamist koroonaviiruse test 15 tervishoiutöötajale ja 12 patsiendile ning nelja inimese, kaasa arvatud kokoma hõimu naise test osutus positiivseks.  

Antropoloogide arvates võib koroonaviirus hõimuliikmetele saatuslikuks saada, sest nad on elanud muust maailmast eraldununa ja uued haigused võivad nad niita kiiresti.

Eurooplastest vallutajate toodud haigused tapsid sajandeid Lõuna-Ameerika põliselanikke.

Brasiilia vihmametsades elab üle 300 põlishõimu, mille liikmeid on kokku umbes 850 000.

Brasiilias on diagnoositud koroonaviirus rohkem kui 8000 inimesel ja viirushaiguse tagajärjel on surnud 327 inimest.

Kogu maailmas on koroonaviiruse SARS-CoV-2 nakkuse saanud üle ühe miljoni inimese ja viirushaiguse Covid-19 tagajärjel on surnud rohkem kui 53 000 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles