KONSERVATIIVID RAKSUS ⟩ Jaak Madisoni peale tige Moonika Helme sööstis abikaasa kaitsele (19)

Elu24
Copy
Helle-Moonika Helme on Jaak Madisoni peale tige.
Helle-Moonika Helme on Jaak Madisoni peale tige. Foto: Elu24.ee fotomontaaž

Eurosaadik Jaak Madison kritiseeris eile siseminister Mart Helme otsust PPA peadirektorile Elmar Vaherile 2400-eurone preemia määrata. Helle-Moonika Helme sööstis seepeale oma abikaasa kaitsele.

Madison kirjutas reedel Facebookis, et tema arvates ei peaks majanduskriisi sisenedes preemiaid määrama. «Kui määrata, siis ehk koroonaviirusega võitluse lõpus, kui sisejulgeolek on tugevalt hakkama saanud,» pakkus EKRE europarlamendi saadik välja.

EKRE esimees Mart Helme allkirjastas 31. märtsil käskkirjad, millega määras oma haldusalas kokku 10 900 euro eest preemiaid, sealhulgas 2400 eurot politsei- ja piirivalveameti peadirektorile Elmar Vaherile, keda Helme alles suvel vallandada üritas.

Kuigi Helme ise pole ühismeedias aktiivne, tõttas abikaasa kaitsele Helle-Moonika Helme, kes soovitas Madisonil enda rahakotti vaadata. «Vaher pani oma ametkonnaga 24 tunni jooksul piiri kinni ja on kogu kriisi ajal teinud 24/7 tööd, mitte ei istu täispalgaga kodus nagu seitse eurosaadikut,» lajatas emand Helme.

Helle-Moonika tuletas meelde, et eurosaadiku igakuine sissetulek on kordi suurem kui Vaherile määratud ühekordne motivatsioonisumma. «Küsi EKRE aseesimehe (Jaak Madisoni – toim) käest, et äkki ta loovutaks sulle osakese oma eurosaadiku igakuisest 10 000-eurosest sissetulekust,» vastas naine ühele kriitikule.

Helme sõnul määrati preemiad just õigel ajal ja asja eest. «Kui poleks kriisijuhtimist, milles nad praegu ihu ja hingega igapäevaselt tööd teevad, meie kõigi turvalisuse tagamisel, siis poleks ka preemiat tulnud,» täpsustas ta ning lisas, et Vaheri tegevus suurendas kõigi eestlaste julgeolekut.

Helle-Moonika Helme avaldused ei leidnud aga kommentaariumis erilist toetust, kuna paljude arvates vääriksid palgalisa hoopis eesliinitöötajad, nagu arstid, kassapidajad ja politseinikud, mitte politseijuhid. «Minu meelest makstakse kõigile erakorralise töö eest hetkel lisatasusid, kes on eesliinil,» vastas Helme neile ja lisas, et Vaheri alluvate palk tõusis nagunii aasta alguses.

Siseminister Mart Helme ja PPA peadirektor Elmar Vaher augustis. Vaid mõni aeg enne seda üritas Helme Vaherist vabaneda.
Siseminister Mart Helme ja PPA peadirektor Elmar Vaher augustis. Vaid mõni aeg enne seda üritas Helme Vaherist vabaneda. Foto: Arvo Meeks/Lõuna-Eesti Postimees

Ta täpsustas, et majanduslanguse tagajärjel vähenevad uuest aastast nagunii kõik riigiametnike palgad, mis on seotud Eesti keskmise palgaga. «Valitsus kavandab riigiametnike palkade kärpimist 2021 aasta eelarves nagunii,» väitis Helle-Moonika.

Preemiate määramist kritiseeris ka muusik ja EKRE toetaja Tajo Kadajas, kes 1970.–1980. aastatel laulis bändides Meie, Metallist ja Rein Rannapi ansamblis Noor Eesti. «Selliste käskkirjadega EKRE rahva poolehoidu ei leia. Inimestele on täiesti arusaamatu ka jutt, et ajal, mil kogu eraettevõtlus on maoli ja inimesed jäävad töötuks, siis riigieelarve kulusid tõmmatakse koomale alles järgmisel aastal, mitte nüüd,» heitis Kadajas ette.

Kommentaarid (19)
Copy
Tagasi üles