Suri Clintoni-Lewinsky seksisuhte avalikustanud Linda Tripp

Inna-Katrin Hein
Copy
Linda Tripp 29. juulil 1998 Washingtonis föderaalkohtu ees, pärast kaheksa päeva kestnud tunnistuste andmist Monica lewinsky ja Bill Clintoni afääris
Linda Tripp 29. juulil 1998 Washingtonis föderaalkohtu ees, pärast kaheksa päeva kestnud tunnistuste andmist Monica lewinsky ja Bill Clintoni afääris Foto: WILLIAM PHILPOTT/AFP/Scanpix

USA meedia teatel suri 8. aprillil Valge Maja ja USA kaitseministeeriumi Pentagoni endine töötaja Linda Tripp, kes oli seotud USA presidendi Bill Clintoni ja Valge Maja parktikandi Monica Lewinsky seksiskandaaliga.

Trippi tütre teatel suri ta ema 70-aastasena pärast rasket haigust.

Tripp sai tuntuks sellega, et salvestas 1997 salaja Monica Lewinsky poolt öeldu, mille abil esitati 1998 president Clintonile võimu kuritarvitamise süüdistus.

Bill Clinton (vasakul) ja Monica Lewinsky
Bill Clinton (vasakul) ja Monica Lewinsky Foto: MARTIN BUREAU/AFP/Scanpix

Lewinsky sõbrunes Trippiga teadmata, mida see naine teeb ja ta rääkis talle oma seksisuhtest president Clintoniga.

Tripp avalikustas hiljem Lewnsky poolt öelduga salalindistused teatades, et ta tegi seda kohustuse tõttu riigi ees.

USA kaitseministeeriumis töötanud Tripp andis 22 lindistust, millel Lewinsky räägib oma salasuhtest Bill Clintoniga, üle prokurör Kenneth Starrile.

Lewinsky teatas skandaali lahvatades, et Tripp kasutas teda ära ja kahjustas ta mainet.

Mõni aeg enne Trippi surmateadet edastas Lewinsky tviidi.

«Hoolimata minevikust, kui kuulsin, et Linda Tripp on väga haige, soovin siiski, et ta paraneks. Ma ei suuda ette kujutada, kui raske on see tema perele,» kirjutas Lewinsky.

Linda Trippi tütar Allisson Tripp Foley kirjutas 7.aprillil sotsiaalmeedias, et ta ema on lahkumas ning tema silmis on ta maailma kõige tugevam naine.

Trippi väimees Thomas Foley teatas 8. aprillil oma ämma surmast kinnitades, et ta ei surnud koroonaviirustest tingitud viirushaiguse tagajärjel.

William Jefferson Clinton (sünninimega William Jefferson Blythe III; sündinud 19. augustil 1946) on Ameerika Ühendriikide poliitik ja 42. president.

Ta oli USA presidendi ametis kaks ametiaega 1993 – 2001.

Bill Clinton 30. septembril 2019 Pariisis
Bill Clinton 30. septembril 2019 Pariisis Foto: BERTRAND GUAY/AFP/SCANPIX

Ametisse astumise ajal oli ta 46 aastat vana ja seega nooruselt kolmas USA president. Clinton on vaadetelt tsentsristlik ja kolmanda tee esindaja.

1998 lahvatas seksiskandaal Valge Maja praktikandi Monica Lewinskyga ja Clintoni suhtes algatati tagandamisjuurdlus, kuid see jäi ainult süüdistuseks ja Clinton oli oma ametiaja lõpuni.

Monica Lewinsky 9. veebruaril 2020 Vanity Fairi Oscari peol
Monica Lewinsky 9. veebruaril 2020 Vanity Fairi Oscari peol Foto: JEAN-BAPTISTE LACROIX/AFP/Scanpix

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles