Kuidas läheb California õudustemaja lastel kaks aastat hiljem?

Inna-Katrin Hein
Copy
Maja Californias Perrises, kus David ja Louise Turpin elasid oma 13 lapsega, keda nad majas kinni hoidsid ja piinasid
Maja Californias Perrises, kus David ja Louise Turpin elasid oma 13 lapsega, keda nad majas kinni hoidsid ja piinasid Foto: MIKE BLAKE/Reuters/Scanpix

Oma lapsi piinanud ameeriklaste David ja Louise Turpini kohtuistungi prokurör Kevin Beecham rääkis nüüd, kuidas läheb kaks aastat tagasi oma piinajavanemate käest pääsenud 13 lapsel.

Californias Perrises elanud Turpini perekonna lapsed elasid aastaid vanemate piinamise käes ning nende pääsemine oli uudis kogu maailmas, kirjutab people.com.

Üks teismelistest tütardest ei suutnud enam julma elu taluda, ta põgenes 14. jaanuari 2018 varahommikul läbi akna ja läks abi otsima. Talle järgnes kaks minutit hiljem teine tütar, kuid ta eksis ära ja läks koju tagasi.

Esimesena põgenenud tütrel õnnestus politseisse helistada ja oma olukorda selgitada. Tal oli ka kodust fotod, millel oli olukorda näha. Politsei asus kohe uurima, mis Turpinite majas toimub ja see pilt, mis neile seal avanes, oli šokeeriv.

Vanemad arreteeriti, lapsed võeti neilt ära ja pandi elama hooldajate järelvalve alla.

2019. aasta kevadel määras kohus nüüd 58-aastasele David Turpinile ja ta 51-aastasele naisele Louise Turpinile oma 13 lapse piinamise ja vangistamise eest 25 aasta pikkuse vanglakaristuse.

Louise Turpin (vasakul) ja David Turpin jaanuaris 2018 Californias Riverside'i kohtus
Louise Turpin (vasakul) ja David Turpin jaanuaris 2018 Californias Riverside'i kohtus Foto: POOL/REUTERS/Scanpix

Lapsed, kes olid vanuses 2 – 29 eluaastat, ei tohtinud end pesta, samuti ei viinud vanemad neid arsti juurde, kui nad haiged olid. Neil oli keelatud teiste lastega mängida ja suhelda.

Vanemad andsid lastele vähe süüa, mille tõttu nad kõik olid alakaalulised, peksid neid ja panid ketti.

Need lapsed elasid kogu aeg ülejäänud maailmast eraldatuna, mille tõttu nad ei teadnud, milline on normaalne elu.

Pärast vanematelt ära võtmist tuli lastel õppida, kuidas tavapäraselt elatakse. Lapsed on nüüd kaks aastat saanud vägivallavaba elu nautida ja nende hooldajate sõnul ootavad Turpinite lapsed innukalt tulevikku, mis on kindlasti parem kui nende endine elu.

«Nad on väga õnnelikud ja liikunud oma eluga edasi, jättes aastatepikkuse julmuse seljataha,» sõnas California Riverside’i maakonna prokurör Kevin Beecham.

Beechami teatel on üks lastest, kellele vanemad võimaldasid järelvalve all keskkoolis käia, lõpetanud nüüdseks ülikooli.

«Vanemad lapsed elavad neile antud korterites, nad kas õpivad või käivad tööl. On neid lapsi, kes on leidnud enda jaoks kiriku ja nad on koguduse aktiivsed liikmed,» sõnas Beecham

Kuus nooremat last on saanud adopteerimise abil uue kodu ning neile on julmustest toibumine olnud lihtsam, kuna nad kogesid seda vähem kui vanemad lapsed.

Kõik 13 last on saanud psühhoteraapiat, nõustamist ja muud abi, mis on samuti aidanud kaasa nende elu normaliseerumisele.

Turpinite lapsed kohtuvad üksteisega, osa neist on muutnud oma nime, kuna nad ei soovi enda seostamist julmade vanematega.

Prokurör Beecham lisas, et hoolimata kahe aasta pikkusest vabadusperioodist, ei ole kaua aega julmuse all kannatanud lapsed veel endist elu täielikult unustanud.

«Neil on palju psühholoogilisi takistusi. Näiteks ei suuda nad seni süüa maapähklivõid ja Bologna vorsti, kuna nende menüü koosnes aastaid neist kahest võileibadel,» selgitas prokurör.

Beechami sõnul ei oleks Turpinite julmuse jälile jõutud, kui nad oleksid jõudunud Californiast Oklahomasse kolida.

Vanemad tahtsid oma lapsi suuremasse eraldatusse viia ja seal neid taas piinata, lubamata neid välja ja karistada neid ketti panemisega.

Kui lapsed kuulsid vanemate kavatsusest, hakkasid nad plaanima põgenemist. Prokurör Beechami andmetel 13 lapsest viis teadis põgenemisplaanist, mis ei olnud nende laste esimene selline plaan.

Varasemaid plaane ei saanud täide viia, kuna vanemad jõudsid jälile ja panid plaani taga olijad ketti.

David Turpin ja Loiuse Turpin abiellusid 1985. aastal Virginias Pearlsburgis, kui David oli 23-aastane ja Louise oli 16-aastane. Naise perekond ei kiitnud seda abielu heaks.

Louise’i perekonna emapoolses harus oli seksuaalset ärakasutamist ning ka Louise ei pääsenud sellest. Louise hakkas selle unustamiseks tegelema nõiakunsti, saatanlike rituaalide ja muu sellisega. Kummaliste rituaalide vastu tundis huvi ka David, kellest oli saanud Louise’i kallim.

Nad hakkasid lapsi saama, keda lõpuks oli kokku 13. Vanemad sõnasid pärast arreteerimis, et jumal käskis neil oma lapsi karmilt kasvatada, et neist korralikud inimesed saaksid.

Louise Turpin (vasakul) ja David Turpin pärast arreteerimist jaanuaris 2018
Louise Turpin (vasakul) ja David Turpin pärast arreteerimist jaanuaris 2018 Foto: JOSE ROMERO/AFP/Scanpix

Nii kohus, psühholoogid kui lastekaitsjad on seisukohal, et äärmusliku eluvaatega vanemad piinasid oma lapsi, kuna ei näinud neis lapsi, vaid oma probleemide väljaelamise vahendit.

Prokurör Beechami sõnul tuleks otsida põhjust, miks David ja Louise Turpin oma lapsi piinasid, nende enda lapsepõlvest ja teismeliseajast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles