5G-vastased on Euroopas süüdanud kümneid maste, seades ohtu kriisiaegsed ühendused

Elu24
Copy
Viimase paari nädala jooksul on brittide juures 20-le mastile tuli otsa pandud. Masti põleng eelmisel reedel Birminghamis.
Viimase paari nädala jooksul on brittide juures 20-le mastile tuli otsa pandud. Masti põleng eelmisel reedel Birminghamis. Foto: SWNS/ScanPix

5G võrkude alusetust koroonaviirusega seostamisest ja agressiivsest infosõjast on välja kasvanud omamoodi masinalõhkujate liikumine

Üle-eelmisel nädalal tuli esimene, sel hetkel veel ootamatu teade, et Ühendkuningriigis on maha põletatud telefonimast. Kuriteos kahtlustati 5G võrkude vastu võitlevaid vandenõuteoreetikuid.

Sellest saati on brittide juures tuleroaks langenud üle 20 masti, teatas Guardian. Süütamiste taga nähakse jätkuvalt 5G vastase infosõja õhutatud põhjandamatut hirmu. Sealjuures pole mitmetes hävitatud sidejaamades veel uusi saatjaid paigaldatudki, «ohvriks» on toodud hoopis 4G ja 3G seadmed.

Samuti on ahistatud mõningaid võrguoperaatorite töötajaid, kes peavad nüüd autodele paigaldama sildid kirjaga «Oluline tööline, hoiab su võrgud töös». Hirmu levitamisel mängivad seevastu olulist rolli sotsiaalvõrgustikud.

Ka Hollandis on 5G vastu protestinud inimesed mitmeid mobiilimaste hävitanud. Need langesid leekide ohvriks Rotterdami, Liesseli, Beesdi ja Nueneni linnades, vahendab Deutsche Welle kohalikku meediat.

Kriisiaja ühendused ohus

«Operaatorid teevad kõik endast oleneva, et mobiilivõrgud praegusel keerulisel ajal töös hoida,» kinnitas Hollandi kommunikatsioonitaristu eest vastutav Rob Bongelaar. Mehe sõnul oli ühe põletatud masti juurde ilmunud ka grafiti «F**k 5G».

Käimasolev kriis ja inimeste eraldatus muudavad sidevahendite hävitamise eriti ohtlikuks. «Ühendused on haiglatele ja hooldekodudele hädavajalikud,» rõhutas Bongelaar. «Ja siis on inimesed, kes panevad mobiilimastidele tule otsa. Mõistetamatu ja aksepteerimatu.»

Hollandi Turvalisuse ja Terrorivastase Võitluse amet kinnitas, et on registreeritud mitmeid sabotaaže. «See on murettekitav areng,» kinnitas ametkond ja tõi meenutas sarnaseid sündmusi Ühendkuningriigis.

5G vastaste väited lähevad äärmustesse

Uute võrkude vastased vandenõuteooriad on koroonakriisi ajal hakanud eriti agressiivselt levima. Väited käivad seinast seina ning on utoopilisuse poolelt erineva kraadiga.

Deutsche Welle sõnul on protestijate üks hirme, et uued võrgud võivad nende privaatsust rikkuda enam kui praegune internet. Samas lähenevad osad väited hulluseni, kus räägitakse 5G võrgu mõjust rahva laialiajamise vahendina, naguoleks tegemist «mikrolaine-veekahuriga».

Selle säutsu kirjeldus 5G mõjust meenutab rohkem Active Denial Systemi omadusi. Viimase 3,2-millimeetrine suunatud mikrolainevoog põhjustab ebamugavat kuumatunnet nahal, võimaldades näiteks massikaklusi lahutada. Nii on mõistetamatu, kuidas 5G 1-10 millimeetrine üldine levi saaks tugevat põletust või äkksurma põhjustada.

Väidetakse ka, et viiruse asemel tekitavad haigusnähtusid ja surmasid hoopis 5G mõjud. Samas võib koroonapuhang olla «valitsuse biorelv», millega inimesed tänavalt jalust koristatakse, et rahulikult 5G seadmeid paigaldada.

Eesti temaatilises grupis levitatud propagandatükike astub aga sammu kaugemalegi. Nimelt «raiuvat valitsus puid maha», kuna 5G levi «põhjustab nende surma». Kui puud oleks püsti, märkaks rahvas 5G «tapvalt kahjulikku» mõju.

Desinformatsioon on ka Eestis agressiivselt levima hakanud.
Desinformatsioon on ka Eestis agressiivselt levima hakanud. Foto: Kuvatõmmis Facebookist
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles