Covid-19 võttis elu Amazonase põlishõimu teismeliselt poisilt

Inna-Katrin Hein
Copy
Yanomami hõimu noored liikmed
Yanomami hõimu noored liikmed Foto: Carlos Garcia Rawlins/Reuters/Scanpix

Brasiilia Amazonase Yanomami hõimu kuulunud teismeline poiss suri viirushaiguse Covid-19 tagajärjel.

Brasiilia meditsiinieksperdid hoiatasid koroonaviiruse pandeemia alguses, et kui see jõuab Amazonase põlishõimudeni, siis võib nii mõnigi hõim välja surra, teatab livescience-com.

Lisaks 15-aastasele poisile on viirushaiguse tõttu surnud veel viis põlishõimudesse kuulunud inimest.

Teismeline poiss oli ravil Brasiilia Roraima osariigi Boa Vista haiglas, kus ta 9. aprillil suri.

See poiss oli Yanomami hõimus esimene, kellel diagnoositi koroonaviirus ja kes viirushaiguse tõttu elu kaotas.

Brasiilia arstide sõnul nad ei tea kindlalt, millisel viisil poiss nakatus. Yanomami hõimu üks kogukondadest, kuhu kuulus ka see poiss, elab Põhja-Brasiilias Uraricoera jõe ääres, kus on ka umbes 10 000 illegaalset kullakaevandajat. Poiss võis nendega kokku puutuda ja koroonaviirusse nakatuda.

Boa Vista haigla, kus poiss ravil oli, arstide sõnul oli see laps üsna haige. Tal oli malaaria, aneemia ja alakaalulisus, mis võisid mõjutada seda, et ta organism ei tulnud raske haigusega toime.

Põlishõimu teismelise poisi juhtumiga kursis oleva Prantsuse antropoloogi Bruce Alberti arvates jõudis poiss haiglasse liiga hilja ja selle tõttu ei suudetud ta elu päästa.

Poisiga ta viimastel elupäevadel kokku puutunud, nende seas ta vanemad, viis põlisrahva hulka kuuluvat meedikut, väikelennuki piloot ja ta hõimu 70 liiget, on karantiinis ja arstid jälgivad neid, kas keegi võis poisilt koroonaviiruse saada.

Teismeline poiss maeti mõned tunnid pärast surma ta hõimu matmispaika.

Põhja-Brasiilias ja Lõuna-Venezuelas elava Yanomami hõimu kuulub umbes 38 000 inimest.

Yanomami hõimuliikmed, kes elavad Põhja-Brasiilias Irotatheris.
Yanomami hõimuliikmed, kes elavad Põhja-Brasiilias Irotatheris. Foto: Carlos Garcia Rawlins/Reuters/Scanpix

Nad elatavad end taimekasvatuse, jahtimise ning korilusega.

Surnud teismeline oli moxihatetea ehk põlisrahva esindaja, kes ei ole muu maailma ega teistsuguste inimestega kokku puutunud.

Brasiilia tervishoiuminister Luiz Henrique Mandetta sõnas, et põlishõimu kuulunud poisi surm viirushaiguse tagajärjel teeb murelikuks.

«Põlishõimud on viiruse tõttu ohus, sest suur osa nende liikmetest elab muust maailmast eraldatuna ning nende immuunsüsteem on teistsugune ega tule viirusega toime,» sõnas minister.

Brasiilias on umbes 850 000 põlishõimudesse kuuluvat inimest, kes on säilitanud sajanditevanuse elustiili ega tea 21. sajandi elust kuigipalju.

Märtsi lõpus diagnoositi Brasiilias esimesel põlishõimu kuulunul koroonaviirus. Lisaks temale leiti veel mitmel inimesel nakkus, kaks neist nakkuse saanutest elasid linnas, ülejäänud oma külades.

Brasiilias on koroonaviirus diagnoositud rohkem kui 25 000 inimesel ja viirushaigusse on surnud 1552 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles