Kriitilises seisundis koroonapatsientide pööramine kõhuli on päästnud elusid

Inna-Katrin Hein
Copy
Kaitserõivastes arstid tegelemas viirushaiguse Covid-19 patsiendiga
Kaitserõivastes arstid tegelemas viirushaiguse Covid-19 patsiendiga Foto: Umit Bektas/Reuters/Scanpix

Arstide sõnul on lihtne viis, kuidas kriitilises seisundis koroonapatsiente aidata ja selle abil võib-olla nende elu päästa.

Ekspertide sõnul tuleb nad kõhuli pöörata, sest siis pääseb hapnik paremini kopsudesse. Kui patsient on selili, siis keharaskus raskendab hapniku jõudmist hingamisorganitesse, teatab cnn.com.

«Pannes patsiendi kõhuli, avanevad inimesel need kopsu osad, mis varem selili olles olid keharaskuse tõttu kokku surutud,» selgitas USA Massachusettsi Northwell Health haigla intensiivravi osakonna juhtivarst Kathryn Hibbert.

Sama haigla intensiivraviarst Mangala Narasimhan lisas, et koroonapatsientide kõhuli asetamine on andnud häid tulemusi ja päästnud elusid.

«Selle abil saab elusid päästa, sajaprotsendiliselt saab päästa. Näeme seda iga päev,» sõnas arst.

Ta lisas, et viirushaiguse Covid-19 patsientidel on äge respiratoorse stressi sündroom, mis võib tuua kaasa surma. Sama sündroomi esineb ka gripi ja kopuspõletiku korral.

Prantsuse arstid avaldasid seitse aastat tagasi teadusartikli, mille kohaselt on ägeda respiratoorse stressiga ja hingamisaparaadi all olevatel patsientidel suurem tõenäosus ellu jääda, kui nad on pandud kõhuli.

Nii Prantsuse kui USA arstid hakkasid seda meetodit kasutama ning nüüd kasutatakse sea koroonapatsientide puhul.

Neil patsientidel, kellel kulgeb Covid-19 kergemalt ja ei ole intensiivravis, soovitavad arstid kõhuli heita.

Intensiivravis olevad koroonapatsiendid on päevas kõhuli umbes 16 tundi, ülejäänud aja on nad selili ning siis manustatakse seisundit leevendavaid ravimeid.

Arstide sõnul on patsientide kõhuli panemisel ka negatiivne pool.

Kriitilises seisundis ja higamisaparaadi all olevad patsiendid vajavad rahusteid, mille tõttu võib nende viibimine intensiivravis pikeneda.

Maailmas on koroonaviirus diagnoositud rohkem kui 1,8 miljonil inimesel ja viirushaigus on võtnud elu üle 115 000 inimeselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles