Räpist popini: Eesti muusikamaastikku on tabanud tõeline koroonahittide sadu

Elu24
Copy
Merlyn Uusküla.
Merlyn Uusküla. Foto: Konstantin Sednev

Eriolukord on nüüdseks kestnud enam kui kuu aega ja kui mõningate teiste ametite esindajad on saanud ühel või teisel viisil tööd jätkata, siis muusikute elu nii lihtne pole. Paljud neist pole aga jäänud lihtsalt koju istuma, vaid on vaba aega kasutanud hoopis uute lugude treimiseks. 

Kui muusikamaailma üheks populaarseimaks inspiratsiooniallikaks on aegade jooksul olnud armastus, siis viimaste nädalate jooksul on tulnud koroonast ja karantiinist kõnelevaid laule kui Vändrast saelaudu. Pandeemiast on ainest saanud nii räpparite kui ka poplauljate värskeim looming!

15. märtsil tegi otsa lahti räpipunt Tussipeatus looga «Karantiin». Kiirelt Eesti ametlikuks koroonahümniks ristitud singel ütleb läbi mahlakate riimide välja kõik tumedad mõtted, mis kriisiolukorras tulla võivad. «Tualettpaberi, alkoholi ja toidu pitsitav nappus, masu ähvardav vari ja üle pea kasvav peotuju – siit leiab kõike,» tutvustasid muusikud oma koroonasinglit.



Paar päeva hiljem, 17. märtsil nägi ilmavalgus Indrek Ventmanni «Für koroona». «Tähelepanu! Tegemist on muusikalise õppematerjaliga koroonast,» teatas laulja Facebooki vahendusel. «Enne tarvitamist pese kindlasti käed, ära mine tööle, kui ninast tuleb suppi ja üleüldse püsi võimalusel kodus.»

Ka Eesti Laul 2020 poolfinalistide hulka kuulunud Kohila ansambel Viinerid ei pidanud oma järgmise singli jaoks pikalt mõtteid veeretama ja 20. märtsil oli valmis kuulamiseks lugu «Nakatus». «Paljudele meist meeldib otsida igas asjas süüdlasi – kes alustas, kust tuli, miks tegi, kellega koos oli?» teatas bänd. «Saame ju ise ka aru, et sellel pole enam mõtet! Asi on tõsine, aga koos (ja muidugi ka huumorimeelt säilitades) saame sellest jagu! Nautige seda süllekukkunud aega oma peredega! Peseme käsi ja püsime kodus, eks!? Ja näiteks kuulame mussi ja tantsime puusad põksuma! Põks ja põks.»



Viinerite Eesti Laul 2020 konkurent Mariliis Jõgeva sai 31. märtsil koostöös OLLIEga valmis loo «Corona». «Loodame, et see lugu muudab kodusolemise ja tavapärasest erineva elukorralduse natuke paremaks,» sõnas Jõgeva.



Jarek Kasar alias Chalice andis välja terve albumi, millelt leiab viiteid eriolukorrale. «On keeruline ja kõhe aeg. Palju on südamel. Plaanid olid esialgu muidugi teistsugused, aga sündis «K r i b u k r a b u»,» teatas Jarek 4. aprillil, et laadis oma seitsmenda kauamängiva SoundCloudi. Plaadil kõlavad näiteks lood «2 M» ja «Distantsija».



Samuti on eriolukord pannud voolama popikoon Marco Tasase loomemahlad. 9. aprillil liitus muusikaajalooga «Siivutu viirus». Kuigi juba loo pealkiri paistab olevat otsene viide koroonale, siis loo autorite sõnul peitvat lugu endas siiski sügavamat mõtet...
 



Teistest kehvem ei saa olla ka ju meie muusikamaastiku kroonimata kuningas nublu, kes enda sõnul kulutas muusikavideole jõhkra summa. Reedel välja tulnud lugu «Croissantid» koondab endasse ilmselt paljude mõtted, kes on juba kuu aega kodus lõksus istunud.

 



Naisartiste esindab siin nimistus ka Merlyn Uusküla, kelle lugu kannab sarnaselt Jarek Kasari palaga nime «Kaks meetrit». «Lugu on loodud selleks, et tõsta sel keerulisel ajahetkel pisut inimeste tuju ja tuua ellu päikest,» seletas lauljatar. «Singel on loodud usus, et peagi saab see periood läbi, kui kõik üheskoos veel pisut pingutame. Mida paremini peame kinni praegu kahe meetri reeglist, seda kiiremini saame varsti naasta oma tavapärase elu juurde, mida me kõik juba väga igatseme.»

 


Nublu kõige esimest kontserti soojendanud avangardne funki ja house’i mõjutustega bänd Kenors avaldas 13. aprillil pala nimega «Kodukas», mis räägib tõestisündinud loo noorest mehest, kes ei viitsind terve päeva mitte midagi teha.



 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles