Kuninganna Margrethe II saab 80-aastaseks, olles Taanis alles teine kuninganna

Inna-Katrin Hein
Copy
Taani kuninganna Margrethe II lehvitamas 16. aprillil 2015 Fredensborgi lossi aknast
Taani kuninganna Margrethe II lehvitamas 16. aprillil 2015 Fredensborgi lossi aknast Foto: DRESLING JENS/AP/Scanpix

Taani kuninganna Margrethe II, kes on oma rahva seas populaarne ja armastatud, saab täna 80-aastaseks.

Taani õukond avaldas seoses kuninganna juubeliga uued fotod kuninglikust perest. Ühel fotol on Margrethe II koos 51-aastase kroonprintsi Frederiki ja 14-aastase printsi Christianiga, kes on Frederiki poeg, teatab is.fi.

Margrethe II ei pidanud saama kuningannat, sest kuningas Fredrik IX järel oleks kuningaks pidanud saama Fredriki noorem vend.

Taanis hakati pärast Briti kuninganna Elizabeth II kroonimist 2. juunil 1953 Westminster Abbeys kaaluma, kas krooni võiks pärida naine ja kas neil võiks olla kuninganna.

Selle aja seaduse järgi sai troonipärija olla vaid mees. Lõpuks muudeti seadust, sest kuningal ja kuningannal ei olnud meessoost pärijat, vaid ainult tütred.

Nii saigi kuningas Fredrik IX ja kuninganna Ingridi vanimast tütrest Margrethest 1972. aastal Taani kuninganna.

Taani kuninganna Margrethe II tähistas 2010 Christiansborg lossis oma 70. sünnipäeva
Taani kuninganna Margrethe II tähistas 2010 Christiansborg lossis oma 70. sünnipäeva Foto: KELD NAVNTOFT/AFP/Scanpix

Margrethe II on Taanis teine naissoost valitseja. Esimene oli Margrethe I, kes elas aastatel 1353 - 1412.

Taani printsess Margrethe abiellus 10. juunil 1967 Prantsuse aadlikust diplomaadi Henri de Laborde de Monpezaga. Ta sai tiitli Tema kuninglik kõrgus Taani prints.

Ta eesnimi Henri muudeti taanipäraselt Henrikuks.

Prantsuse, hiina, vietnami ja inglise keelt vabalt rääkinud Henrik õppis kiiresti ära ka taani keele ja võitis sellega taanlaste südame.

Kuninglik paar sai kaks poega, 1968 sündis kroonprints Frederik ja 1969 prints Joachim. Kuningannal on ka kaheksa lapselast.

Taani kuninglik perekond, ees vasakul on kuninganna Margrethe II ja paremal prints Henrik. Pilt on tehtud 25. juulil 2015
Taani kuninglik perekond, ees vasakul on kuninganna Margrethe II ja paremal prints Henrik. Pilt on tehtud 25. juulil 2015 Foto: HENNING BAGGER/AFP/Scanpix

Prints Joachim on teist korda abielus. 1995 abiellus ta Hongkongi päritolu Alexandra Christina Manleyga, nad lahutasid 2005.

Joachim abiellus 2008 oma praeguse naise, prantslanna Marie Agathe Odile Cavallier’ga. Printsil on kahest abielust neli last.

Taani prints Joachim ja printsess Marie augustis 2010
Taani prints Joachim ja printsess Marie augustis 2010 Foto: LOUISA GOULIAMAKI/AFP/Scanpix

Kroonprints Frederik on olnud ligi 20 aastat abielus austraallanna Mary Elizabeth Donaldsoniga, kellega ta kohtus 2000. aasta Sydney olümpiamängudel.

Nad abiellusid 14. mail 2004 Kopenhaagenis. Neil on neli last, kaasa arvatud kaksikud.

Margrethe II peetakse ajaga kaasas käivaks, see kehtis ka tema abielu kohta. Ta on väga iseseisev naine, kes tuli toime ka oma abikaasa skandaalsete väljaütlemiste ja kummalise tegevusega.

Margrethe II abikaasa prints Henrik suri 13. veebruaril 2018, kuid teda peetakse seni Taani õukonna üheks värvikamaks liikmeks.

Ta oli üks väheseid, kes julges avalikult kritiseerida nii Taani riiki, õukonda kui kuningannast abikaasat.

Prints Henrik ei olnud oma elu lõpupoolel rahul, et kannab printsi tiitlit, vaid ta tahtis saada kuninga tiitlit, mis näitaks, et ta on Taanis kaasvalitseja.

Henrik andis Prantsuse meediale intervjuu, milles sõnas, et ta on allpool isegi oma poegadest.

Taani kuninganna Margrethe II ja prints Henrik lehvitamas 16 aprillil 2016 Amalienborgi lossi rõdul rahvale. Taani kuninganna sai siis 76-aastaseks
Taani kuninganna Margrethe II ja prints Henrik lehvitamas 16 aprillil 2016 Amalienborgi lossi rõdul rahvale. Taani kuninganna sai siis 76-aastaseks Foto: MARIE HALD/AFP/Scanpix

«Taanis hinnatake soolist võrdõiguslikkust, kuid minu puhul see vist ei kehti. Miks ma muidu olen «tema kõrgus» ja mitte «tema majesteet?» sõnas prints Prantsuse väljaandele Le Figaro.

Enne prinst Henriku surma ta tiitlit pisut muudeti, ta ei olnud enam prints-abikaasa, vaid prints.

Prints Henrik jäi 2016 pensionile ning tal oli viimastel eluaastatel palju terviseprobleeme.

Kuninganna Margrethe II ja prints Henrik oli abielus üle 50 aasta.

Taani kuninglik pere austas prints Henriku soovi mitte teda matta Taani kuningasuguvõsade traditsioonilisse matmispaika Roskilde kirikusse.

Ta palus end tuhastada ja ta tuhk visata nii merre kui Fredensborgi lossi aeda ning nii ka tehti.

Margretehe II on jätkuvalt oma riigis populaarne. Ta on alati olnud lihtne ning teda on nähud avalikkuses igapäevariietes ja ka suitsetamas. Teada on, et kuninganna ei ütle ära klaasitäiest heast punasest veinist.

Taani kuninganna Margrethe II, kroonprimnts Frederik and kroonprintsess Mary 2. jaanuaril 2020 Christiansborgi lossis diplomaatilise korpuse uue aasta vastuvõtul
Taani kuninganna Margrethe II, kroonprimnts Frederik and kroonprintsess Mary 2. jaanuaril 2020 Christiansborgi lossis diplomaatilise korpuse uue aasta vastuvõtul Foto: KELD NAVNTOFT/AFP/Scanpix

Margrethe II on kogunud tuntust kuntstnikuna, ta on illustreerinud raamatuid ja on olnud mitu ta teoste näitust.

Mõni aeg tagasi hakkasid Taanis levima jutud, et Margrethe II loobub troonist ja annab selle üle troonpärijale prints Fredeikile.

Margrethe II lükkas need jutud õmber öeldes, et kuninganna amet on eluaegne.

Koroonaviiruse tõttu ei saa Margrethe II oma sünnipäeva avalikult ja suurelt tähistada. Ka kuningalossi rõdult lehvitamine ja rahva kogunemine lossi juurde jääb ära.

Margrethe II sõnas enne oma sünnipäeva, et ta ei oot rahvalt lilli ega kingitusi, parem nad saadaksid kulleriga lilli oma eakatele vanemate, naabritele ja sõpradele, kes on koroonaviiruse tõttu kodus kinni.

Kuninganna teatas teleesinemises, et koroonaviiruse tõttu tuleks taanlastel piiranguid järgida ja kodus püsida.

Margrethe II tähistab koos perega oma sünnipäeva Esrumi järve ääres asuvas Fredensborgi lossis.

Taanis on koroonaviirus diagnoositud rohkem kui 6600 inimesel ja viirushaigus on võtnud elu 309 inimeselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles