Uue neeru saanud Dave Benton: koos viirusega on asi veelgi tõsisem

Elu24
Copy
Dave Benton
Dave Benton Foto: Madis Sinivee

Koroonaviiruse kõige ohtlikumaks risikgrupiks on lisaks vanadele ja väetitele ka näiteks värskelt neerusiirdamise üle elanud patsiendid. Viimaste hulka kuulub ka Eesti eurolaulik Dave Benton.

«See on hirmutav. Tõsiselt hirmutav,» rääkis neerusiirdamisega uue elu saanud Dave Benton «Ringvaatele» antud intervjuus. «Istusin koos arstiga maha, doktor Ilmojaga. Palusin, et ta räägiks mulle ausalt ära, mis ja kuidas sellega on. Ja ta tegi mulle väga selgeks, et lugu on tõsisem, kui ma arvan. Eriti riskigrupi patsientidele nagu mina.»

Muusik seletas, et pärast neerusiirdamist antakse immuunsupressiooni ravimeid, mistõttu on uue neeru saanud inimesel immuunsüsteem alati veidi nõrgem kui teistel: «Seega peame olema ettevaatlikud. Peame enda eest hoolitsema isegi ilma viiruseta. Koos viirusega on asi veelgi tõsisem.»

«Ma ei lahku kodust ehk ma ei lähe hoovist kaugemale. Meil on peres väga hea arusaamine. Ma ei peagi kuhugi minema. Memad teevad kõik ära. Käivad poes ja teevad muu vajaliku,» seletas Benton, mida ta end viiruse eest kaitsmiseks tegema peab.

«See on midagi sellist, mida ma ei sooviks oma vaenlaselegi,» nendib laulja. «Ärkad hommikul selle peale, et pead kohe oksendama...Aga sul pole midagi oksendada! Su magu on tühi!»

Tema haiguslugu algas vahetult pärast võidukat esinemist 2001. aasta Eurovisionil. «Valmistusin esinemiseks. See oli laupäeva õhtu. Enesetunne läks kohutavalt halvaks. Tormasime erakorralise meditsiini osakonda, otse haiglasse. Sõna otseses mõttes – mu neerud ei töötanud,» meenutas mees.

Kuigi teda tabas neerupuudulikkus juba pea 20 aastat tagasi, siirdati talle uus neer alles mullu suvel. Selle ravimeetme järele haaratakse alles siis, kui patsiendi enda neerude töövõimest on järgi alla kümnendiku.

Võib vaid aimata, kui raske on uue neeru järjekorras ootamine. «Pead ootama, kuni sulle leitakse korralik ja sobiv neer. Selline, mis sinuga klapib. Sellega võib minna kuni 9 kuud. Vahel aasta või rohkemgi. Ja jällegi... Seal kusagil keegi vist valvab mu üle. Minul läks vist ainult kaks kuud,» nentis Benton.

«See oli 6. juulil 2019. Usu või mitte, aga mingil põhjusel...Ma olin selleks valmis. Mul oli kontsert sel kuupäeval ja mul oli inimestega kõik kokku lepitud. See oli pulm. Ütlesin, et kuulge, võib juhtuda selline asi, et mind kutsutakse neerusiirdamisele. Sel juhul loodan, et sobib, kui mu tütar Sissy minu asemel tuleb,» rääkis ta.

Hetkel tunneb Dave end hästi. Operatsioonist paranemine kestab umbes aasta. «Tänu jumalale, see neer toimib,» tõdeb ta. Pikk ja valus neerupuudulikkuse teekond seljataga, tuleb mehel nüüd veel vaid koroona eest kodus varjul püsida. Tema järeldused läbielatust kõlavad eriti asjakohaselt kõigile, kes nüüdse ohtliku viiruse eest varjulpüsimist väga tõsiselt ei võta. «Sa hakkad mõtlema ja elu peale vaatama teistmoodi. Hakkad elu väärtustama,» tunnistab eurolaulik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles