Läti valitsus keelas eriolukorra ajal veebis hasartmängude mängimise

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy
Interneti-pokker ja teised online-mängud on inieste seas väga populaarse. Lätlased keelasid aga eriolukorra ajal oma riigi elanikel kogu sellise meelelahutuse ära.
Interneti-pokker ja teised online-mängud on inieste seas väga populaarse. Lätlased keelasid aga eriolukorra ajal oma riigi elanikel kogu sellise meelelahutuse ära. Foto: AP /Scanpix

Online-hasartmängud on eriti eriolukorra ajal paljude jaoks meeldiv ajaviide, mis lihtsustab nelja seina vahel istumist. Mõnes riigis on aga ametivõimud seda tegevust piirama hakanud ning Läti on üks selline särav näide. 

Läti valitsus teatas märtsi lõpus, et keelab riigis kõik online-hasartmängud ära kuni eriolukorra lõppemiseni, vahendas Oddee.

Läti president kirjutas seadusele alla märtsi lõpus ja esialgu kehtib see kuni aprilli lõpuni. Kuigi Läti president allkirjastas eelnõu 22. märtsil, hakkas see kehtima alles 6. aprillil. 

Tõenäoliselt pikendatakse aga seaduse kehtivusaega veel ka mais, ehk juhul, kui eriolukord pikeneb, pikeneb ka seaduse kehtivusaeg. 

Kuigi ära keelati nii veebikasiinod kui ka kihlvedude sõlmimine, tohib näiteks jätkuvalt mängida riiklikku loteriid.

See, et loto mängimist ei kantud keelatud online-hasartmängude loendisse, pole just juhus. 

Loto on riiklikult reguleeritud, seega on ka võimutel mõjuvad põhjused nende jätkamiseks, kuni pandeemia vaibub, sest lotost saab riik tulu. 

Põhimõtteliselt ei saa sõlmida kihlvedusid, teha panuseid, mängida pokkerit ega muid kasiinomänge, kuid kõigil on õigus on oma senised võidud välja nõuda.

Miks on Lätis online-hasartmängud keelatud?

Otsus sulgeda kõik online-hasartmängud, välja arvatud riiklikult reguleeritud loto, tuli üllatusena paljudele taoliste veebilehtede omanikele.

Veebimängude kogukonnale on see korralik hoop, sest nad lootsid kodus istuvatele inimestele meelelahutust pakkuda. Ja mis seal salata, selle pealt ka teenida.

See, et seaduse eelnõud pikendatakse tõenäoliselt ka pärast aprilli, on online-meelelahutajate jaoks aga veelgi hirmutavam, sest valitsus kaalub ka kolmekuulise keelu võimalust. 

Kõik sõltub praegu sellest, kuidas koroonaviirus Lätit mõjutab.

Interneti-hasartmängude keelamise põhjuseid on aga valitsuse poolt välja toodud väga vähe ning ka selle selgitamisega ei ole eriti vaeva nähtud. 

Ilmselt ollakse mures, et inimesed veedavad liiga palju aega internetis ja mängivad ülemäära palju mänge. 

Kardetakse, et muude meelelahutusvormide puudumisel võivad paljud oma sääste lihtsalt liigse hasartmängu mängimise peale kulutama hakata.

Lisaks peetakse tõenäoliseks, et pandeemia möödudes võivad mõned mängijad sattuda sõltuvusse ning seetõttu tekivad neil rahalised probleemid.

Läti on praegu ainus Euroopa riik, mis selliseid drastilisi meetmeid rakendab, kuid miski ei takista teistel seda eeskuju järgida.

Veebimänge naudivad miljonid inimesed üle kogu maailma ja nende loojatel ning haldajatel võib eriolukorraga seoses tekkida kiusatus praegust olukorda ära kasutada.

Elu24 uuris valitsuse kommunikatsioonibüroolt, kas Eesti valitsus või erikomisjon on mõelnud lõunanaabrite eeskujul netikasiinod kinni panna? «Online-hasartmängude piiramist pole ei valitsus ega erikomisjon arutanud,» vastas valitsuse kommunikatsioonibüroo meedianõunik Kateriin Pajumägi Elu24-le.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles