Vilepuhuja Edward Snowden soovib, et Venemaa ta elamisluba pikendaks

Inna-Katrin Hein
Copy
Edward Snowden esinemas videosilla vahendusel 4. novembril 2019 Portugali Lissaboni tehnoloogiakonverentsil
Edward Snowden esinemas videosilla vahendusel 4. novembril 2019 Portugali Lissaboni tehnoloogiakonverentsil Foto: Armando Franca/AP/Scanpix

Ameerika Ühendriikide Luure keskagentuuri (CIA) ja Riikliku julgeolekuagentuuri (NSA) endine analüütik Edward Snowden on pärast USA ülisalajase jälgimisprogrammi PRISM avalikustamist elanud alates 2013. aastast Venemaal.

Vene meedia teatel tegi Snowden võimudele avalduse, et ta Venemaa elamisluba pikendataks veel kolme aasta võrra, edastab cnn.com.

Snowdeni advokaat Anatoli Kutšerena sõnas, et paar päeva tagasi esitasid nad dokumendid elamisloa pikendamiseks kolme aasta võrra ja nad loodavad, et see rahuldatakse.

Advokaat lisas, et nad ei arutanud, kas Snowden peaks taotlema Venemaa kodakondsust.

Kutšerena sõnul lõppeb vilepuhujana tuntuks saanud ameeriklase Venemaa elamisluba selle aasta aprilli lõpul.

USA salajase jälgimisprogrammi ilmsikstuleks põhjustas ülemaailmse skandaali. USA kuulutas Hawaiil elanud ja töötanud Snowdeni tagaotsitavaks ja teda süüdistatakse nii riigireetmises kui spionaažis.

Osa inimesi arvab,et Snowden on reetur, kes tuleks kohtu alla anda, teised aga peavad teda kangelaseks, kuna ta julges paljastada USA valitsusasutuste ebaseadusliku jälitustegevuse.

Pärast paljastusi põgenes Snowden 2013. aasta mais USAst Hawaiilt Hongkongi. USA nõudis, et Hongkong ta välja annaks, kuid sealsed võimud lubasid ameeriklasel Venemaale Moskvasse lennata, kus ta oli reisidokumentide puudumise tõttu mõnda aega Šeremetjevo lennujaama transiittsoonis.

Snowden teatas juuli alguses 2013, et tahab jääda Venemaale ning 16. juulil esitas ta Venemaa võimudele palve saada ajutiselt asüüli, kuid talle pakkusid asüüli ka mitu Lõuna-Ameerika riiki.

Snowden sai 1. augustil 2013 Vene võimudelt ajutiselt asüüli ja ameeriklane on Venemaal olnud juba ligi 7 aastat.

Edward Snowden 2013. aasta sügisel Venemaal Moskvas
Edward Snowden 2013. aasta sügisel Venemaal Moskvas Foto: Uncredited/AP/Scanpix

Juulis 2015 kirjutas üle 150 000 inimese alla üleskutsele, et Snowden vabastataks kõikidest süüdistustest seoses USA riigisaladuste lekitamisega.

USA võimud keeldusid Edward Snowdenile amnestia andmisest, kutsudes teda naasma kodumaale ja kohtu ette astuma.

Edward Snowdeni juhtumist on kirjutatud raamatuid, tehtud dokumetaalfilme ja -saateid ning mängufilm. Lisaks on ta andnud video vahendusel mitemeid intervjuusid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles