PILDID JA VIDEOD ⟩ Narkoparuni El Chapo tütar jagab vaestele isa pildiga maske ja kätepuhastusvahendeid

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy
Joaquin Guzmani tütre poolt juhitav ettevõte «El Chapo 701» töötajad jagavad Mehhikos inimestele abipakke, kust leidub nii kuulsa narkoparuni pildiga näomaske kui ka vetsupaberit ja riisi.
Joaquin Guzmani tütre poolt juhitav ettevõte «El Chapo 701» töötajad jagavad Mehhikos inimestele abipakke, kust leidub nii kuulsa narkoparuni pildiga näomaske kui ka vetsupaberit ja riisi. Foto: Reuters / Scanpix

Kuulsa narkoparuni Joaquin Guzmani ehk El Chapo tütar ja mitmed teised Mehhiko kartellid on hakanud koroonaviiruse pandeemia ajal vaesematele inimestele abipakke jagama.

Ühes Facebooki postitatud videos võib näha, kuidas Joaquin Guzmani tütar Alejandrina Guzman paneb tualettpaberit ja toitu pappkastidele, kus ilutsevad tema isa pildiga logod, vahendas Reuters. 

Sinaloa kartelli endine juht narkoparun Joaquin Guzmani ehk El Chapo kannab küll karistust USA vanglas, kuid see ei takistas kartelli liikmeid ja tema tütart koroonaviiruse pandeemia ajal Mehhiko suuruselt teises linnas Guadalajaras, mis asub Lääne-Jalisco osariigis, vaestele õli, suhkrut, riisi ja ka näiteks Guzmani pildiga näomaske ja desinfitseerimisvahendeid jagamast.

Alejandrina Guzman juhib ettevõtet, mis toodab isa kuvandiga seotud rõivaid ja alkoholi kaubamärgi «El Chapo 701» all.

Reutersi informaator külastas Guadalajaras asuvat «El Chapo 701» ladu eelmise nädala neljapäeval.

Mitmed ettevõtte töötajad kandsid El Chapo pilti kandvaid meditsiinilisi näomaske.

Bränd «El Chapo 701» sai oma nime Forbes'i 2009. aasta rikaste edetabelist, kus Guzman platseerus 701. kohal.

Forbes hindas tema netoväärtuseks sel ajal miljard dollarit.

«Töötame ja anname oma panuse. On suur rõõm külastada kodusid ja jagada teile neid Chapo tooteid,» postitati ettevõtte Facebooki lehele.

El Chapo anti USA-le välja 2017. aastal ja ta tunnistati USA kohus mullu süüdi mitmetes narkokaubandusega seotud süüdistuses.

«Pakk hoolivatelt sõpradelt»

Koroonaviiruse puhang on ka Mehhiko majandust mõjutanud ning paljud näevad vaeva, et jääda ellu riigi ühes karmimas majanduslanguses.

See on ka varasemalt julmusega silma hakanud kartellid tegutsema pannud, kes püüavad nüüd vaesunud kogukondade südameid võita just neid aidates.

Mitmed Mehhiko kartellid on viimastel päevadel kinkinud inimestele oma logodega toidukaste. Tihti jagavad abipakke laiali kartellide relvamehed, kes lasevad end meeleldi ka abivajajatega koos pildistada ja filmida.

Ühes sotsiaalmeedias jagatud videos on näha kümneid inimesi, kes jagavad laiali Jalisco uue põlvkonna kartelli (CJNG) logoga kaste. 

Kastidele trükitud logol on kirjas: «Teie sõpradelt, CJNG, COVID-19 varud ettenägematuteks juhtudeks».

Erinevad kartellid jagavad abivajajatele riisi, ube, õli ja konserve ning neile oli peale pandud grupeeringu nimi ja sõnum.

El Chapo tütre jagatavatesse abipakkidesse pannakse muuhulgas vetsupaberit, küpsiseid, teraviljatooteid, õli, kätepuhastusvahendit, näomaske ja ka näiteks väike endise narkoparuni kuju.
El Chapo tütre jagatavatesse abipakkidesse pannakse muuhulgas vetsupaberit, küpsiseid, teraviljatooteid, õli, kätepuhastusvahendit, näomaske ja ka näiteks väike endise narkoparuni kuju. Foto: Reuters / Scanpix

Konfliktide lahendamisele keskendunud rahvusvahelise kriisirühma eksperdirühma analüütik Falko Ernst ütles, et kartellide propaganda eesmärk on sageli tähelepanu kõrvale juhtida nende relvameeste teistelt tegudelt.

«Nad püüavad oma tegevusega kasutada riigi puudulikku tegevust ära ning süvendada kohalike kogukondade usku neisse,» sõnas Ernst.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles